Waarom het gevaarlijk is om een kind aan de armen te laten zwaaien

Waarom het gevaarlijk is om een kind aan de armen te laten zwaaien

Nee, we willen je geen angst inboezemen. We willen je alleen even ergens op wijzen waar je wellicht voor uit moet kijken. Zwier jij je kind(eren) ook vaak rond aan zijn of haar armen? Kijk hier voortaan een beetje mee uit of doe het helemaal niet meer.

De Amerikaanse schrijfster Jenny Halteman schreef op Babble.com haar verhaal. Ze stond met haar dochters in de lange rij te wachten om de Kerstman te zien en hem te vertellen wat ze voor Kerst wilden hebben. Een goede vriend van haar en haar man was op bezoek en haar oudste dochter, toen drie jaar, was van zijn kinderlijke speelsheid gecharmeerd. 

‘Onze vriend en onze 3-jarige dochter speelden verderop met een aantal andere kinderen terwijl mijn man en ik onze 1-jarige dochter bezighielden, dus ik zag niet dat hij haar rondslingerde aan haar armen. Ik draaide me om en keek toen hij haar weer op de grond zette. In eerste instantie leek het allemaal prima, totdat ze probeerde haar arm te bewegen. Ze begon ongecontroleerd te ademen. ‘Ik kan m’n arm niet meer bewegen!', riep ze hard. Haar angstaanjagende geschreeuw trok de aandacht van iedereen in de rij.

We liepen een winkel in en deden haar jas uit om naar haar arm te kunnen kijken. Niet beter wetend, gingen we ervan uit dat het haar schouder was. Voorzichtig prikten en porden we wat. De slappe arm van onze dochter bungelde aan haar zijde. Uiteindelijk kalmeerde ze en zei dat ze klaar was om de Kerstman te zien. Zodra we weer in de rij stonden, begon haar geschreeuw echter opnieuw. Dit ging niet werken en we namen haar mee naar de Eerste Hulp.

De arts was op de hoogte van de situatie en zonder een woord te zeggen legde hij zijn hand achter haar elleboog, legde haar handpalm naar voren en legde haar hand op haar schouder. (Don't try this at home!) M’n dochter schreeuwde moord en brand hij zei: ‘Ik kom straks terug als ze wat gekalmeerd is.’ Hij sloot de deur. Ze kalmeerde meteen toen ze haar arm bewoog en zei: ‘Kijk! Hij doet het weer!’

De arts kwam terug de kamer in, nadat ze gekalmeerd was en informeerde ons over wat het was: iets dat bekend staat als ‘radiuskopsubluxatie’ - ook wel zondagsarmpje of ‘pulled elbow’. In feite, toen ze aan haar arm werd opgetrokken, ging haar ellenboog iets uit de kom. Het gebeurt gemakkelijker bij jonge kinderen, omdat hun botten zich nog steeds aan het vormen zijn en het bindweefsel om de gewrichten nog loszit. De ellenboog zal waarschijnlijk niet zwellen en de pijn is meestal minimaal zolang het kind niet probeert om de arm te bewegen. Veel pijn kan een ernstiger probleem aangeven.

Onze vriend voelde zich verschrikkelijk over ‘het breken van’ ons kind en het feit dat ze niet meer naar de Kerstman kon. Voortaan worden er geen kinderen meer aan hun armen rondgezwaaid bij ons…’

Zwaai jij weleens je kind(eren) aan de armen? Wist jij dat dit kon gebeuren?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • tantnana

  Dat noemen ze Common sense, niet?

 • Linaa

  Partijtje heeft wel vaker van die nare domme reacties op de artikelen. Ik vind het heel vervelend dat ze zo reageert, heel negatief reageren. Mijn kindje heeft dit al 3x gehad en het was super zielig om het te zien. Daardoor zijn wij heel voorzichtig met haar armpjes. Sommige kindjes en of oudere etc zijn er heel gevoelig voor, en als het uit de kom is. Dan doet het echt ontzettend pijn dus een big deal is het zeker wel!!

 • Cadans76

  Partijtje, ik vind jouw reactie ook dom. Een arm uit de kom is wel degelijk een 'big deal'. Het is wel gevaarlijk want het kan blijvend letsel veroorzaken. Dat jij gevaarlijk 1 op 1 met dood vergelijkt is ook niet echt genuanceerd trouwens :-)

 • Soccer-Mom

  Ik vind het woord 'gevaarlijk' verkeerd gekozen in dit artikel. Immers, je kind gaat er niet dood aan als dit onverhoopt gebeurt. Ik vind het nogal overdreven overkomen. Het had wel wat genuanceerder gemogen. Vandaar mijn reactie, niets doms aan.

 • nog-even!

  Sorry dat ik het zo zeg, partijtje, maar wat een domme reactie! Als dat eenmaal gebeurd is, heb je kans dat dit de rest van leven steeds gemakkelijker gebeurt. Bij sommigen kan de arm zelfs uit de kom schieten als ze iets tillen ofzo...niet echt leefbaar.... Maar het is en bekend verhaal! Hopelijk weet iedere ouder dit allang.....

 • pindakaas99

  Yep ik wist dit een tante van mij is kinder arts en je hoort wel eens wat oppervlakkige verhalen of waarschuwingen

 • Soccer-Mom

  Dus de arm is even uit de kom, big deal.

 • kerryann

  ik ken het. gelukkig niet bij ons of bekenden. in het zwembad bij ons waarschuwen ze ervoor. het kan namelijk ook wanneer een kind aan de armen in of uit het zwembad getrokken wordt...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50