Waarom borstvoeden in het openbaar wél moet kunnen (en soms niet anders kan)

Waarom borstvoeden in het openbaar wél moet kunnen (en soms niet anders kan)

Laatst las ik een artikel waarin middels een open brief aan een borstvoedende moeder min of meer werd opgeroepen om vooral met een doek of sjaal te voeden in het openbaar, want de schrijver 'wilde vooral niet met de borsten van een andere vrouw geconfronteerd worden'. Mijn nekharen gingen gelijk overeind staan.

Niet alleen om deze stuitende oproep, die - zo kan ik me voorstellen - de drempel voor andere mama's om in het openbaar te voeden alleen maar hoger maakt, maar ook om de gigantische stroom aan heftige reacties van vrouwen die het met de schrijver eens waren die dit teweeg bracht. Ik wist - naïef als ik misschien ben - helemaal niet dat het anno 2017 een issue zou zijn om je kind in het openbaar van een lekkere sloot melk te voorzien. Terwijl nu steeds wordt ingepeperd hoe ontzettend belangrijk borstvoeding voor de gezondheid van kind én moeder (!) is, doen we heel krampachtig over diezelfde voeding, als het in een openbare gelegenheid betreft. 

Ik vraag me dus opeens af: wat willen we met z'n allen dan? Dat borstvoedende moeders de eerste maanden (de WHO-norm is twee jaar!) met hun kind achter de geraniums blijven zitten om maar vooral géén stukje borst tentoon te stellen? Of moeten we gekleed in gigantische gewaden onze kinderen voeden, als die in een café of park het op het schreeuwen zetten?

Preuts

Laat ik even iets over mijn persoonlijke situatie vertellen, alvorens ik een aantal vragen over borstvoeding in het openbaar wil beantwoorden. Ik denk namelijk dat het belangrijk is dat jullie snappen waar ik vandaan kom: ik ben moeder van twee kinderen die beiden al heel snel de fles zijn gaan weigeren (ondanks veel oefenen) en dus volledig borstvoeding hebben gehad. Eerste kind tot 14 maanden, tweede kind is nu 15 maanden en drinkt nog steeds. Voordat ik kinderen kreeg was ik nogal preuts. Topless op het strand: no way! Het idee dat ik óóit met een borst bloot in een speeltuin zou zitten: ik moest er al bijna van hyperventileren als ik eraan dacht! Desalniettemin wilde ik mijn kinderen graag borstvoeding geven. Al snel na hun geboorte zette ik me over mijn eigen gêne heen en voedde ik ook waar kraamvisite bij was, bij voorkeur met hydrofielluier over ons heen, al kwam ik er snel achter dat dit niet handig was. Voeden in het openbaar vond ik nog steeds een toestand en probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. 

Maar - je snapt het al - dat gaat niet altijd. Ik heb altijd zo discreet mogelijk gevoed, maar ik heb niet altijd kunnen voorkomen dat er niet tóch een stukje borst zichtbaar is, voor degene die toevallig mijn kant op heeft gekeken.

Ik zal eens uitleggen waarom je als borstvoedende moeder soms gewoonweg niet anders kán, om te ontkrachten dat 'we' voeden in het openbaar omdat we een rare fetish hebben, want geloof mij: ik houd het ook liever voor mijn kindje en mezelf.

1. Soms wil je het huis uit

Tja, sorry. Soms wil ik gewoon de hort op. De muren vliegen op me af als ik te lang thuis ben, dus dan wil ik met kinderen en al naar de dierentuin, het park, een lunchroom, indoor speeltuin, de bibliotheek of even naar het winkelcentrum. En dan kan het dus gebeuren dat mijn baby honger krijgt, ondanks dat ik voordat we weg gingen heb gevoed. Omdat we te lang weg zijn. Of omdat babymaagjes klein zijn en dus vaak gevuld moeten worden. Of omdat borstvoeding snel verteert en het kleintje gewoonweg snel weer honger krijgt. 

2. Kan je dan niet kolven?

Sommige moeders wel. Maar om je melkproductie op gang te houden, moet je kolven als je baby drinkt. Dus dan voegt dat niet zoveel toe. Ik geloof zelfs dat een drinkende baby een stuk charmanter is dan een slurpende kolf. Overigens was kolven in mijn situatie überhaupt geen optie: mijn baby's waren hardnekkige flesweigeraars. Wat ik ook heb geprobeerd (en dat is VEEL): ze dronken niet uit een fles. Dan houdt het dus op.

3. Gebruik dan een doek of een sjaal!

Ik flash ook liever mijn boobies niet aan de hele wereld, maar voeden met een doek of sjaal is niet te doen. Sorry. Niet alleen (!) is het benauwd voor de baby, probeer maar eens je kleintje goed te ondersteunen en tegelijkertijd je doek op z'n plek te houden. Een jonge baby heeft veel ondersteuning nodig, een oudere baby mept de doek gewoon weg. Dus juist om zo discreet mogelijk te zijn, is het een betere optie om gewoon níet met een doek te voeden, dan steeds het gevecht aan te gaan en op die manier aandacht te trekken.

4. Kan je niet op het toilet voeden?

Heb ik wel eens gedaan, ja. Omdat ik het gevoel had dat het een beetje ongepast was om tijdens een etentje mijn borst tevoorschijn te toveren. Maar heel eerlijk gezegd vond ik dat een ramp. De wc stonk, het was er koud en ik zat erg ongemakkelijk. Bovendien was er maar één damestoilet en ik vond het rot dat ik die bezet hield. Rond die periode duurde het voeden nog een ruim half uur en dat is voor niemand gezellig. Mijn hoofdgerecht koelde af en mijn tafelgenoten hadden een Amber Alert uitgegeven voor mij. Toen ik een paar maanden later mijn baby gewoon aan tafel voedde, had niemand hier last van en kon ik lekker dooreten. 

Het is dus niet helemaal mogelijk om te voorkomen dat er heel soms, in die enkele seconde tussen dat het babyhoofdje de tepel heeft gepakt en daarmee het zicht op een borst ontneemt, een stukje tiet zichtbaar is in het openbaar. Maar is het niet gewoon je eigen probleem als je hier zo'n aanstoot aan neemt? Moet je niet eens bij jezelf te rade gaan waar je probleem met een heel klein beetje naakt vandaan komt? Kan je niet gewoon even de andere kant op kijken als je ziet dat een moeder haar shirt open knoopt terwijl haar baby huilt, als je er ongemakkelijk van wordt?

Gemene brief

Borstvoeding is de gezondste optie voor moeder en kind en er is niets mis met een flesje geven als je daar als mama zelf voor kiest. Maar laat borstvoedende moeders dan ook - zonder daar later een gemene openbare brief over te publiceren - gewoon voeden in het openbaar. Want nee: ze zit niet om aandacht te schreeuwen als ze haar kindje voedt. Ze wil gewoon haar kind voeden. Niets meer en niets minder. 

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (18) Stuur een bedankje


 • CelineG

  Ik ben echt totaal niet preuts maar ik vind het wel netjes om jezelf een beetje te bedekken en ergens rustig te gaan zitten. Dat ergens rustig zitten is ook meer voor mezelf en de kleine dan voor iemand anders

  Ik heb nooit problemen gehad om in het openbaar te voeden, niet vanuit mezelf noch reacties gehad van anderen. En voeden op het toilet? Dat heb ik ook al gedaan maar niet voor een ander... Als ik 's nachts wakker werd voor de voeding moest ik vaak juist dringend plassen wanneer ze was aangehapt Maar echt op toilet gaan zitten in een restaurant of zo voor een ander? Ammenooitniet.

 • Peepah

  Ik vind het geweldig als mensen er een hekel aan hebben. Dan juist tegenover hun gaan zitten. Een familielid draait zijn stoel om en zegt niks meer. Laat het toevallig een enorme *-;#;+ zijn. Ditmaal geef ik dus mijn kindje lekker bv. Als we toevallig weer iets leuks gaan doen met de familie zal ik hem op deze manier zeker weer de mond snoeren

 • NYVM

  Pfff als dat je doel is. Daar zou ik het dus nooit voor gebruiken..bv

 • Cutiepie

  Alsof mensen nog nooit geen tiet hebben gezien, vind het echt onzin en zou me ook echt niet schamen daarvoor. Al ziet de hele wereld mijn tiet tijdens voeden.

  Ik vind het wel gewoon netjes om te bedekken en een zo rustig mogelijke plek op te zoeken, maar jemig wat een muggenzifterij als mensen daar niet van gediend zijn zeg.

 • rlyblue

  Ik vind het vreselijk om mensen in het openbaar uitgebreid klef te zien zoenen. Een liefelijk kusje, ja leuk, maar elkander tegen de muur aandrukken en dan je tong naar binnen schuiven in het openbaar? Nee dank je! Dan kijk ik snel de andere kant op! Ik vind dat mensen die iets tegen bv in het openbaar hebben dat ook maar moeten doen wanneer ik mijn kind voed op een bankje in het park. We hebben allemaal wel dingen die we niet graag zien.

 • Nog-even!

  We hebben het hier over een amerikaanse brief van langgeleden

 • Soccer-Mom

  Anno 2017🤔

 • Mammiiesammiie

  Over 6 weken ben ik uitgerekend van ons derde kindje en wil heel graag borstvoeding geven maar vind het dan ook lastig om te voeden als er visite is omdat ik dan bang ben voor nare opmerkingen of erger nog gepraat achter me rug om. Mijn man zegt als visite er last van heeft gaan ze maar weg je gaat niet steeds naar boven om te voeden voor een ander en hij heeft ook gelijk alleen dat gevoel bij mij blijft. Hoe deden jullie dit?

 • MontBlanc

  Gewoon voeden waar de kraamvisite bij was of kort vantevoren voeden (voeden op verzoek kan ook op jouw verzoek zijn). Bij collega’s van mijn man ging ik niet voeden, bij vriendinnen/familie wel. En daar heb ik nooit nare opmerkingen over gekregen. Je zorgt voor je kind en bent bovendien in je eigen huis. Natuurlijk kun je dan gewoon borstvoeding geven!

  Trouwens: je hebt de steun van je man en dat is echt heel belangrijk bij borstvoeding. Samen komen jullie er wel uit!

 • assera

  Ik gaf altijd aan dat ik bv ging geven. Ik zei dan iets als "de kleine heeft honger, ik ga even hier voeden oke". Ik heb maar een keer gehad dat dit niet zo gewaardeerd werd. Die is toen met mijn oudste even buiten gaan spelen. Iedereen blij

  In hey begin nooit gevoed met visite erbij. Het was nog te veel klungelen voor dat we het samen konden. Daarna zelfvertrouwen genoeg. Begin met voeden met mensen die dicht bij,je staan

 • 225veer

  Ik vond het lastig in de kraamtijd omdat de kleine en ik best moeten wennen hoe het moet. De voedingen duren in het begin ook nog lang. Ook bij meerdere kindjes, want een volgend kindje is weer anders en dat is ook weer wennen. Daarom ging ik toch maar naar boven of in de keuken zitten. Rustig kunnen drinken vond ik dan belangrijker dan de visite. Ik vroeg dan mijn partner om even een extra koffie ronde te doen zodat ze er nog waren als ik klaar was .

 • assera

  Zat ik nou vanmorgen mijn kind borstvoeding te geven in ballorig? Zeker!

  Lekker aan de zijkant, maar wel met mijn gezicht naar de speeltuin, moet toch de oudste in de gaten houden (en soms al voedend ingrijpen, oeps!)

 • MamaJL

  Respect voor alle moeders die in het openbaar voeden. Moet ook zeker kunnen, ik denk ook niet dat dat zozeer het probleem zal zijn. Maar zoals jij zegt hou jij echt wel rekening met anderen maar soms kan het niet anders. Helaas zijn er zijn moeders die dat niet doen, die bewust provocerend in het open gaan zitten, zelden met hun rug naar de menigte gericht, omdat zij vinden dat ze een punt hebben. En ze hebben een punt dat je overal zou moeten kunnen voeden, maar dat wil niet zeggen dat je geen rekening met je medemens hoeft te houden toch?

 • NYVM

  Ik ben het met je eens.

  Snap niet waarom en hydrofiele luier oid niet kan. Altijd gewoon goed gegaan. Nooit helemaal erin verscholen maar gewoon wat afgedekt of m'n hand ervoor evt. wegdraaien van mensen dan weten mensen genoeg. Ik heb ook nooit vreemde reacties of gezichten gehad. Dus ik snap die heisa niet zo elke keer. We heb juist altijd hele begripvolle mensen om ons heen gehad

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50