Vrouwen die vroeg in de zwangerschap verhuizen hebben meer kans op een vroeggeboorte

Vrouwen die vroeg in de zwangerschap verhuizen hebben meer kans op een vroeggeboorte

Zwangere vrouwen die tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap verhuizen, hebben 42 procent meer kans op een vroeggeboorte. In een onderzoek, waar 140.000 vrouwen onderzocht werden, werd ook aangetoond dat bij vrouwen die in de eerste maanden van hun zwangerschap verhuizen de kans op een baby met een laag geboortegewicht 37 procent hoger ligt. 

Data

Voor het onderzoek selecteerden ze op de Universiteit van Washington, Seattle 28.011 willekeurige vrouwen die verhuisd waren in het eerste trimester. De data werd vergeleken met 112.011 vrouwen die hetzelfde jaar bevielen maar niet waren verhuisd.  

Stress

Verhuizen kan heel stressvol zijn, volgens onderzoekers op de Universiteit van Washington, Seattle. Het onderzoek wijst uit dat die stress aan het begin van de zwangerschap schadelijker is dan later in de zwangerschap. Ook de fysieke belasting van een verhuizing en de ontregelingen in gezondheidszorg rondom de aankomst in het nieuwe huis kunnen een factor zijn. 

Vroeggeboorte

Uit de resultaten bleek dat 9,1 procent van de vrouwen die verhuisden tijdens de zwangerschap een vroegtijdige bevalling hadden, vergeleken met 6,4 procent van degenen die niet verhuisden.

Laag geboortegewicht

Van degenen die in het eerste trimester verhuisden, beviel 6,4 procent van een baby met een laag geboortegewicht, vergeleken met de 4,5 procent die in hetzelfde huis verbleef. Deze resultaten bleven hetzelfde nadat rekening gehouden was met andere risicofactoren, zoals leeftijd, opleiding, inkomen en roken.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50