Vrouwen die vroeg in de zwangerschap verhuizen hebben meer kans op een vroeggeboorte

Vrouwen die vroeg in de zwangerschap verhuizen hebben meer kans op een vroeggeboorte

Zwangere vrouwen die tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap verhuizen, hebben 42 procent meer kans op een vroeggeboorte. In een onderzoek, waar 140.000 vrouwen onderzocht werden, werd ook aangetoond dat bij vrouwen die in de eerste maanden van hun zwangerschap verhuizen de kans op een baby met een laag geboortegewicht 37 procent hoger ligt. 

Data

Voor het onderzoek selecteerden ze op de Universiteit van Washington, Seattle 28.011 willekeurige vrouwen die verhuisd waren in het eerste trimester. De data werd vergeleken met 112.011 vrouwen die hetzelfde jaar bevielen maar niet waren verhuisd.  

Stress

Verhuizen kan heel stressvol zijn, volgens onderzoekers op de Universiteit van Washington, Seattle. Het onderzoek wijst uit dat die stress aan het begin van de zwangerschap schadelijker is dan later in de zwangerschap. Ook de fysieke belasting van een verhuizing en de ontregelingen in gezondheidszorg rondom de aankomst in het nieuwe huis kunnen een factor zijn. 

Vroeggeboorte

Uit de resultaten bleek dat 9,1 procent van de vrouwen die verhuisden tijdens de zwangerschap een vroegtijdige bevalling hadden, vergeleken met 6,4 procent van degenen die niet verhuisden.

Laag geboortegewicht

Van degenen die in het eerste trimester verhuisden, beviel 6,4 procent van een baby met een laag geboortegewicht, vergeleken met de 4,5 procent die in hetzelfde huis verbleef. Deze resultaten bleven hetzelfde nadat rekening gehouden was met andere risicofactoren, zoals leeftijd, opleiding, inkomen en roken.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Ginag

    Pff nou hier ben ik met 10 weken verhuisd en hebben we het grootste gedeelte van de zwangerschap in een grote verbouwing gezeten. Ondertussen 39+3 niks geen vroeggeboorte

  • Jurkje

    Dus met name de stress die een verhuizing met zig mee brengt maakt de kans groter opvroeggeboorte en een laag geboorte gewicht.

    Ik vind veel van dergelijke onderzoeken te zwart wit en weinig te maken heeft met wetenschap. Moet een veel gedetailleerde reden zijn wanneer een kind vroeger/op tijd/later word geboren en hoe laag of hoog een kinds geboorte gewicht is. Genetisch bepaald, voeding , stress of niet, kind veel of weinig energie verbruikt(ook binnen in de baarmoeder door afwijking of ziekte waar veel energie heen gaat? Of juist de moeder? Leefomgeving Etz...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50