Voedingsbeha: waar moet ik rekening mee houden?

Voedingsbeha: waar moet ik rekening mee houden?
 • in Voeding
 • 0
 • 639
 • 01/11/2023

Een voedingsbeha is een must om aan te schaffen na je bevalling als je van plan bent om borstvoeding te geven. Je borsten veranderen en een voedingsbeha helpt bij de ondersteuning. Maar welke voedingsbeha is het beste? En waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een voedingsbeha?

Wat is een voedingsbeha?

Een voedingsbeha is een speciale beha die je kan aantrekken als je borstvoeding wilt geven. Deze is zo ontworpen dat je niet je beha uit hoeft te trekken om borstvoeding te geven, je kan hem gewoon aanlaten. Doordat er klipjes aan de bandjes zitten kan je de cups losklikken en komt je borst vrij. De voedingsbeha’s zijn gemaakt om deze handeling makkelijk uit te voeren voor als je je kleintje vasthoudt.

Waarom koop je een voedingsbeha?

Het grootste voordeel van een voedingsbeha is de handigheid. Je kan als je een voedingsbeha aan hebt gemakkelijker borstvoeding geven dan met een 'normale' beha. Als je een ‘normale’ beha aan hebt zou je deze eerst helemaal uit moeten trekken. Daarbij is het ook makkelijker als je van plan bent om buiten de deur borstvoeding te geven, omdat je alleen maar een cup hoeft los te maken. Ook voor comfort koop je een voedingsbeha. Je borsten kunnen na de bevalling gevoeliger en zwaarder aanvoelen. De voedingsbeha zorgt voor meer steun en is gemaakt van een zachtere stof die niet langs je tepels schuurt.

Wanneer koop je een voedingsbeha?

Het is verstandig om zo laat mogelijk een voedingsbeha aan te schaffen. Door de zwangerschap heen kunnen je borsten flink veranderen. Maar juist ook na de bevalling kunnen je borsten enorm groeien door stuwing. Het kopen van een voedingsbeha is dus na je bevalling het best om te doen. Wil je al een voedingsbeha in huis hebben, wacht dan met kopen tot de negende maand van je zwangerschap. Tot 36 weken zet je ribbenkast namelijk nog uit, dus je omvang kan nog veranderen.

Waar koop je een voedingsbeha?

Een voedingsbeha kan je in verschillende winkels kopen maar zijn vooral te verkrijgen bij lingeriewinkels en winkels die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsmode. Het is in ieder geval verstandig om naar een fysieke winkel te gaan als je een voedingsbeha wilt kopen. Zo kan je je laten adviseren over de maat én het model.

Verschillende soorten voedingsbeha’s

Natuurlijk is iedereen anders en zijn er verschillende soorten borsten, dus ook voedingsbeha’s. Alleen door de verschillende beha’s aan te trekken kom je erachter welke voor jou fijn is.

 • Met beugel: als je grotere borsten hebt is een beha met beugel fijn. deze geeft namelijk meer ondersteuning.
 • Zonder beugel: een voedingsbeha zonder beugel knelt niet en zit voor de meeste vrouwen comfortabel. Het voordeel is dat je deze ook in de nacht kan dragen.
 • Voorgevormd: een voorgevormde voedingsbeha is voor vrouwen met een grote cup maat fijn. Er zitten stevige cups in die ook voor ondersteuning van de borst zorgt.
 • Niet-voorgevormd: deze voedingsbeha's zijn handig voor borsten die nog groeien of die per dag kunnen verschillen van grote. De beha sluit goed aan om je borst maar heeft geen vulling of versteviging.

Waar let je op bij het kopen van een voedingsbeha?

De volgende tips kunnen handig zijn bij het kopen van een voedingsbeha die het beste bij je past:

 • Pas de beha met zoogkompressen. Als je de voedingsbeha met zoogkompressen past, weet je of er genoeg ruimte over is voor de zoogkompressen. Zo voorkom je dat de beha te klein blijkt te zijn.
 • Het materiaal van de beha is natuurlijk van belang voor je gevoelige borsten. Je kunt het beste voor een beha van katoen of een mengsel van katoen en synthetisch gaan.
 • Let op de pasvorm. Je borsten moeten ondersteund worden maar niet knel zitten. Er moet genoeg ruimte bij de borst zitten.
 • Koop meerdere voedingsbeha’s. Voedingsbeha’s kunnen snel vies worden door melk dat lekt of door spuug van de baby. Koop daarom minstens drie voedingsbeha’s om af te wisselen.
 • Let ook op de verstelhaakjes. Doordat je ribbenkast weer krimpt is het verstandig om een voedingsbeha te kopen die op de verste haakjes goed zit. Als je ribbenkast weer krimpt kan je de beha verstellen naar de strakste haakjes.

Wat vond jij een fijne voedingsbeha?

lees ook:

Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn leukste positiekleding' 
6 kledingstukken of accessoires die je noot weg moet doen

Bron: babywereld & 24baby

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50