Vinden we pasgeboren baby’s nu mooi of niet?

Vinden we pasgeboren baby’s nu mooi of niet?

Natuurlijk is jouw pasgeboren baby de allermooiste van de hele wereld! Als ouder ben je natuurlijk razend verliefd op je kleine en kun je je niets mooiers bedenken dan je eigen kind. Maar eerlijk: vinden we pasgeboren baby’s nu echt mooi of misschien toch niet?

Uit nieuw onderzoek moet blijken hoe volwassenen naar baby’s kijken: vinden we ze schattig of niet?

Onderzoekers aan de Brock universiteit in Canada lieten 142 deelnemers foto’s zien van 18 pasgeboren baby’s, toen de baby’s drie maanden oud waren en toen ze 6 maanden oud waren. De deelnemers werd gevraagd welke baby’s ze zouden willen adopteren als ze keken naar hoe schattig ze waren, het geluk en de gezondheid die ze uitstraalden en naar overeenkomsten die ze met elkaar hadden.

Lees ook:
 

Jongste minst aantrekkelijk

“Het viel op dat de pasgeboren baby’s als het minst aantrekkelijkst werden gezien en dat de baby’s van zes maanden het meest werden gewaardeerd wanneer er naar hun gezichtjes werd gekeken”, zegt onderzoeker Prarthana Franklin. Dat klinkt op zich logisch, omdat oudere baby’s meer uitdrukking in hun gezicht hebben en kunnen lachen, maar toch waren de onderzoekers een beetje verrast.

“Het was verrassend, omdat we normaal gesproken denken: hoe jonger een kind hoe schattiger ze zijn”, zegt Franklin. De onderzoekers leggen uit dat bij alles diersoorten en dus ook bij mensen geldt: baby die iets schattigs hebben volgens een volwassene veroorzaken het gevoel om ze te verzorgen. Pasgeboren baby’s zijn eigenlijk het meest kwetsbaar en ze hebben de hulp van een volwassene nodig om te overleven. Moeten zij dan niet als het meest schattig worden gezien?

Bescherming

Tony Volk, professor aan de Brock universiteit: “We vroegen ons af waarom er juist bij zes maanden een piek is. Maar toen we de medische literatuur raadpleegden kwamen we erachter dat zes maanden oude baby’s beter zijn om een ziekte te overleven dan een jongere baby…een vertraging in het ontwikkelen van een hechte band maakt een vroeg verlies makkelijker om mee om te gaan.”

Dat klinkt behoorlijk heftig. Zijn onze hersenen dan zo geprogrammeerd dat we een voorkeur hebben voor ouders baby’s om ons zelf te beschermen tegen het verlies van een jongere baby?

Normaal

Volgens onderzoek Volk moeten we hier zeker niet te veel bij stilstaan. “Met dit onderzoek willen we ouders alleen maar laten weten dat het heel normaal is als je je baby niet meteen een band voelt met je kindje, zoals je je eigenlijk van tevoren had voorgesteld. De band zal alleen maar hechter worden naarmate je kindje ouder wordt.”

Was jij meteen helemaal verliefd op je kleine net nadat je was bevallen?

Bron: TheBump.com

Reageer op dit artikel

reacties (16) Stuur een bedankje


 • Annoniempje1984

  Och jee vergeet mijn eerste reactie nooit meer .toen ik onze zoon zag met zijn rimpelhoofdje en schilverhuidje...🙈 Het is allemaal goed gekomen met mijn mannetje😍☺️

 • Elena1517

  Ik vond mijn beide baby's echt heel mooi. Toen een puber jongen mijn oudste eruit vond zien als een gedrocht en niet naar haar foto wilde kijken was ik oprecht beledigd. Ze is prematuur geboren en alles was nog buiten proporties.

 • Mama-van-mo

  Ik ben al op zoooooveel baby bezoek geweest, en er zijn hele mooie baby's, maar ik heb ook al (sorry..) lelijke gezien. Van m'n eigen kinderen vond ik oudste zoontje het minst mooi, hij was prematuur en alles was zo buiten proportie. Te grote neus, te kleine beentjes en voetjes,.. Maar nu is het een knapperd. Dochtertje was de mooiste baby, kleinste zoontje was geboren met schisis, maar zelfs daarmee een heel mooie baby

 • lentespring

  Eigen kindjes zijn altijd de mooiste

 • Meidenmama2019

  We vinden ons eigen kind altijd het mooiste, al vindt een ander het een trol ;)

  Ik moet eerlijk zeggen, onze twee meiden zijn echt puntgaaf geboren (doordat ze maar kort in het geboorte kanaal hebben gezeten, resp. 10 en 5 minuten)

 • Peepah

  Mijn zoontje was een perfect baby'tje, later werd het een lekker spekje. Vanaf 8 maanden was het een perfect meisje, gelukkig is dat goed gekomen en is het nu best een knapperd!

 • nog-even!

  dat kan echt per kind verschillen: het ene vond ik mooier dan het andere, maar.... ik was op allemaal even verliefd... Dat heeft namelijk niet persé iets met schoonheid te maken

 • china-dad

  Jip en Janneke, grote boek, p.10: "Het kindje lijkt op een varkentje".

 • Barbamammie79

  en kinderen en gekken spreken de waarheid.

 • Nx4

  ik vond en vind mijn baby echt mooi haha, on alle bij de wangen een kuiltje een mooie bos met zwart haar, een lief rond koppie. het is echt een scheetje al zeg ik het zelf.

 • CelineG

  Eerste dat ik zei was dat ze zo lelijk was. Maar dat gaf/geeft niet, ze was/is van mij en niemand neemt haar meer af. Toen ze wat op de plooien kwam, vond ik haar wel mooi, so all ends well :

 • Ayanajamari

  Haha ik had het zelfde ze was geboren met keijzersnede en ik zei oh nee ik heb en mooi jongentje en en lelijk meisje lol omdat mijn zoontje toen die geboren was echt en mooi poppetje was maar na en paar dagen was ze het allermooiste meisje in mijn ogen lol

 • Deniesjeee

  😂😂

 • Fam86

  Het is de natuur die ervoor zorgt. Op deze manier overleeft het menselijke ras. Anders zouden we ze nog niet eens kunnen maken. Leuk onderzoek. Maar bijna alles wat we doen heeft te maken met voortplanting en overleving. (Misschien wel alles)

 • Soccer-Mom

  Als de onderzoeker zijn eigen onderzoek al enorm nuanceert, wat moeten wij hier dan mee?

 • RawrKittyRawr

  Wat ben jij lekker down to earth hahaha

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50