5 fabels die je te horen krijgt over pasgeboren baby’s

5 fabels die je te horen krijgt over pasgeboren baby’s

Als moeder in spe hoor je allerlei verhalen over je nog ongeboren baby. Dat hun poepluiers niet stinken (sorry?!), borstvoeding gaat vanzelf en ga zo maar door. Neem dit aan van een ervaringsdeskundige: je moet niet alles geloven wat er wordt gezegd.

Fabel 1: hun poepluiers stinken niet

Of je nu groot of klein bent: poep stinkt. Ook bij pasgeboren baby’s. Ja natuurlijk het heeft misschien een iets minder indringende geur dan grote mensen poep, maar ik vond zelf dat het allesbehalve lekker rook als mijn kids een poepluier hadden, ook toen ze net waren geboren.

Lees ook:
Lees alles over de ontwikkeling van je pasgeboren baby

Fabel 2: borstvoeding gaat vanzelf

Soms gaat die vlieger op, maar niet altijd. Ik prees mezelf gelukkig dat het bij mij van het leien dakje ging en dat mijn kinderen als kool groeiden, maar ik ken genoeg mensen bij wie het veel moeite kostte en voor veel frustraties zorgde. Soms zo erg dat flesvoeding niet alleen beter voor kind maar vooral ook voor de moeder was. Reality-ster Whitney Port is in onderstaande video heel open over haar problemen met borstvoeding geven:

Fabel 3: ze ruiken heerlijk

Om eerlijk te zijn: ja, je vindt je eigen kind eigenlijk best lekker ruiken. Ondanks de melk die af en toe terugkomt of die zogenaamd niet stinkende poepluier (zie fabel 1). Maar dan gaat het dus om je eigen kind. Over het kind van een ander kun je heel anders denken....

Fabel 4: hij slaapt vast snel de hele nacht door

“En? Slaapt zeker al door hè?” Houd op met deze vraag stellen aan vrouwen die net moeder zijn geworden. Misschien dat een heel erg klein percentage van de pasgeboren baby’s dat doet, maar in principe slapen ze twee tot drie uur voordat ze weer wakker worden van de honger. Hun maagjes zijn immers nog niet in staat om heel lang voeding vast te houden. Het is dus heel normaal dat ze dan weer wakker worden van de honger. Dat word jij namelijk ook als je veel te weinig hebt gegeten;-)

Fabel 5: je leert te functioneren op weinig slaap

Eigenlijk moet je wel, maar of je het echt functioneren kunt noemen… Ik draaide voor zover ik weet volledig op de automatische piloot de eerste maanden. Ik had vooral tijdens vergaderingen enorm veel moeite om te doen alsof ik wist waar het over ging. Misschien dat er mensen zijn, hoor, die op weinig slaap kunnen functioneren, maar dat is volgens mij meer een uitzondering.

Welke fabeltjes heb jij wel eens gehoord? En klopte er bij jou wat van?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • M1518

    Slaaptekort wordt, vind ik dan, echt enorm onderschat. Jazeker, het hoort er bij. Heftige combinatie met werk als je al maanden scheel kijkt van vermoeidheid.

  • Charliecharlie

    Ben misschien de enige, maar ik vond de poep van m’n baby’s toen ze alleen nog borstvoeding krijgen (vooral bij m’n dochter bij wie vraag en aanbod van borstvoeding perfect was afgestemd) echt best oké ruiken ;) zou het niet als parfum dragen, maar vies niet.

  • Njenz

    Dat ja ☺ had toch wel iets "romigs" wat ik absoluut niet zou associëren met een poepluier van dreumes of peuter. En nummer 3 was hier, vooral bij de 2e wel zo, heerlijk na geboorte nog zo'n zoetige geur.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50