5 gezonde ontbijtjes voor je baby of dreumes

5 gezonde ontbijtjes voor je baby of dreumes
  • in Peuter
  • 0
  • 119652
  • 13/07/2022

Je kind een bammetje met hagelslag in z’n knuistjes drukken, kan zo nu en dan natuurlijk best. Maar omdat het niet echt een gezond begin van de dag is, zouden we je niet aanraden het te vaak te geven. Daarom vandaag een aantal ideetjes voor een gezond ontbijt voor je kind (en voor jezelf!). Deze ontbijtjes zijn in ieder geval geschikt voor kinderen vanaf ongeveer tien maanden.

Havermout

Zet een pannetje met wat havermout op het vuur. Je kunt ervoor kiezen gewone koeienmelk te gebruiken, maar sojamelk, rijstmelk, amandelmelk of zelfs moedermelk zijn hier ook geschikt voor. Kies iets waar jij je goed bij voelt. Als de havermout zelf een beetje zachtgekookt is, kun je er bovendien voor kiezen nog wat andere gezonde ingrediënten aan het prutje toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan schijfjes banaan, wat blauwe bessen, aardbeien of lijnzaad. Wees zuinig met kaneel en geef erg jonge kinderen liever nog geen noten en honing. Noten zijn nog moeilijk te kauwen en honing kan de bacterie die botulisme kan veroorzaken bevatten. Voor kinderen ouder dan 1 jaar is dit niet meer schadelijk.

Lees ook:
De recepten van onze mamablogger Foodiesuus

Smoothie

Veel kinderen zijn dol op de smaak van zoet fruit. Hier kun je je uk ‘s morgens dan ook zeker blij mee maken. Jezelf trouwens ook. Gooi een aantal fruitsoorten (en eventueel wat groenten) in een blender en mix dit met wat yoghurt, water of vers sap. Je kunt je kind dit laten drinken uit een dikker rietje, maar door de dikkere substantie is een smoothie ook een erg goede manier om je kind te leren uit een glas te drinken. Win-win! Een smoothie alleen is overigens niet voldoende, dus geef je kind hiernaast alsnog een boterham of iets anders ter aanvulling. Het is wel een goede manier om je kind op een makkelijke, snelle manier van z'n dagelijkse portie fruit te voorzien. 

Muesli

Een ander gezond ontbijtje is muesli. Hier zitten de nodige vezels in om je kind een goede start van de dag te geven. Let er, bij voorkeur, op dat je voor een suikervrije variant kiest. Je kunt de muesli maken door er wat yoghurt aan toe te voegen en eventueel wat vers fruit. Door aardbeien, mango en/of banaan toe te voegen, wordt de muesli lekker zoet.

Banaan-ei pannenkoekjes

Tja, wat is nu een lekkerder ontbijt dan pannenkoeken? Dit recept is vrij van suiker en gluten en je hoeft er je handen nauwelijks voor om te draaien om het op tafel te krijgen. Prak (of pureer) een banaan en roer hier twee eieren doorheen. Voor de smaak kun je een beetje kaneel aan het mengsel toevoegen. Bak het beslag vervolgens om en om op middelhoog vuur tot er echte pannenkoekjes zijn ontstaan. Door het beslag dun te houden, wordt het snel gaar. Lekker met wat (agave)stroop!

Boterham met avocado

Avocado’s zitten bomvol vitamines, mineralen en gezonde vetten die je kind nodig heeft. Bovendien is de smaak mild en de substantie erg toegankelijk voor jonge kinderen. Prak dus regelmatig eens een avocado zacht en smeer deze op de boterham van je kleintje.

Heb jij nog tips voor een gezond ontbijt voor je kindje?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50