Vijf dingen die je zeker herkent als je veel melkproductie hebt

Vijf dingen die je zeker herkent als je veel melkproductie hebt

Na de geboorte van mijn dochter wist ik niet wat me overkwam. Niet alleen liepen de kraamtranen op de derde dag uit mijn ogen, ook de melk stroomde uit mijn lijf. De boel kwam goed op gang, zoveel was duidelijk. Ik dacht dat het minder zou worden als de stuwing afnam. Maar na twee maanden lijkt mijn lijf nog steeds te denken dat mijn kind acht liter melk per dag drinkt. 

Een luxe hoor, zo’n productie. Ik besef maar al te goed dat ik blij mag zijn dat het lukt haar zelf te voeden en dat er voldoende melk is, hou me ten goede! Toch komen er een aantal onhandige dingen bij kijken die je vast herkent als je net als ik ook gezegend bent met de productie van een wedstrijdkoe. 

1. Toeschietreflex, altijd en overal.
Je ziet een baby en je borsten beginnen te lekken. Onder de douche? Lekken. Vooroverbuigen? Lekkage. Je eigen kind piept? Tsunami. Nou ja, you get the point. Altijd en overal lekkage en dat is lang niet altijd even handig!

2. Lekkringen ter grootte van eierkoeken
De toeschietreflex uit punt 1 brengt ons automatisch bij punt 2. Door die enorme melkstroom loop je 24 uur per dag het risico op een doorgelekt shirt. Let je even niet op, heb je opeens enorme natte kringen in je shirt. Niet zo erg als je thuis bent, maar wat als je net op een bruiloft staat en je hebt geen reservejurkje in je tas gestopt? Aarrghh!

3. Geen zoogcompres kan het aan
Huismerkzoogcompressen geven het na één minuut op en aan wasbare zoogcompressen hoef je al helemaal niet te denken. De eerste maand heb ik met doorgeknipte kraamverbanden in mijn bh geslapen en zelfs dat was niet altijd genoeg. 

4. Melktornado in het gezichtje van je baby
Leg je je kleine schat rustig aan je borst, lijkt het een minuut later alsof je hem met een Kärcher aan het bewerken bent. Het gaat altijd hetzelfde: met volle kracht komt de melk eruit, het arme schaapje deinst terug en laat los, vijf harde stralen spuiten haar recht in haar gezichtje, alles zit onder. Tegenwoordig wikkel ik haar en mezelf in hydrofielen voor we beginnen aan een voeding.

5. Voeden in het openbaar is lastiger
Door de toestanden bij punt vier durfde ik het de eerste twee maanden niet aan om buiten de deur te voeden. Ik zag mezelf al zitten ergens op een bankje, mijn dochter sputterend in mijn armen terwijl ik als een Supersoaker melk sproei op de schoenen van een voorbijganger. Inmiddels heb ik de situatie zodanig onder controle dat ik het wel aandurf. Dat maakt het gelukkig een stuk makkelijker!

En? Heb jij ook zo'n mega-melkproductie?

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • W-piek

    Ja, alle 5 zo herkenbaar! En dan inderdaad het verslikken nog. Voor mijn idee kregen ze soms zelfs weinig binnen door mn overproductie, verslikken, lucht binnen krijgen en het vervolgens opgeven omdat het onprettig met vaart in de mond spuit.

  • Anne-Sofie

    Ja, herkenbaar hoor! En vergeet niet het verslikken, hoesten en boeren na het drinken uit een volle borst (en de krampjes)!

  • MaaikeT2

    Yes! Herkenbaar! En dan vooral punt 4 en punt 5, precies dat! O, wat heerlijk omschreven ook. Ik zit hier in een doodstille woonkamer zo hard te lachen dat de hond verbaasd komt kijken wat er aan de hand is. Heerlijk dit! Mijn kinderen drinken al lang niet meer uit de borst, maar dit weet ik nog maar al te goed!

Populaire topics

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50