Vier tekenen dat je water is gebroken

Vier tekenen dat je water is gebroken

Het einde van je zwangerschap nadert. Dit betekent dat je je voorbereidt op wat er (lichamelijk) staat te gebeuren. Maar hoe weet je dat je water is gebroken en niet iets anders. Deze tekenen kunnen erop wijzen dat het zover is.

Het voelt alsof je plast

Wanneer je vruchtwater breekt, komt er een plas water uit je lichaam. Dit is vaak meer dan je gewend bent. Wat er breekt, is de vruchtzak. Dit gebeurt vaak wanneer je bijvoorbeeld opstaat, wanneer je hebt gelegen of even hebt gezeten. Meestal komen er ook een paar golven van vruchtwater. Vaak na de eerste komen er nog een paar, houd  daar rekening mee.

Het lekken is niet te stoppen

Als je vruchtwater breekt, is het niet te stoppen zoals bij plassen. Zoals hierboven al werd uitgelegd, is het een grote ‘golf’ van vruchtwater dat eruit komt. Wanneer de vruchtzak scheurt onder het hoofdje van de baby, valt al het vloeistof er direct uit. Maar als het hoger  in je buik gebeurt, gaat het minder snel. In beide situaties kun je het niet stoppen. In totaal kun je ongeveer 600 tot 840 milliliter verliezen. Gebruik geen tampons nadat je vruchtwater is gebroken. Als je wilt voorkomen dat je iets vies maakt als  je later nog lekt, kun je een inlegkruisje of maandverband gebruiken.

Het is grotendeels doorzichtig en geurloos

Je vruchtwater is over het algemeen helder en geurloos. Het kan ook nog een lichte zoete geur hebben. Het kan ook zijn dat er een beetje bloed in te zien is, dat is niets om je zorgen over te maken. Is het helder, bel je je verloskundige, tenzij anders afgesproken. Wanneer je vruchtwater bruin, groen of donkergeel is, heeft je baby in het vruchtwater gepoept. Bel dan meteen je verloskundige, ook buiten de werkuren. Hierdoor word je medisch, omdat je baby extra in de gaten moet worden gehouden in het ziekenhuis.

Je voelt pijnloze druk of plop

De meeste vrouwen ervaren een pijnloze druk wanneer hun water breekt. Andere vrouwen horen een 'plop '-geluid, gevolgd door het vruchtwater. Geen van beide doen pijn. Echter kunnen na dit moment de weeën beginnen, of sterker en sneller worden. Als je baby nog niet bij de laatste controle was ingedaald, ga direct liggen nadat je water is gebroken. Bel ook je verloskundige. Dit moet je ook doen als je kindje in een stuitligging ligt.

Wat voelde jij toen jouw water brak?

Lees ook:

Alles wat je wil weten over gebroken vliezen (en meer!)
Moeder redt 22 weken oude baby door liters water te drinken

Beeld: Pixabay

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Ikendochter

    Ja.. ik zat rustig op de bank en toen maakte ik nog een grapje.. volgens mij breken me vliezen zometeen nog geen uur later man is koffie maken en ik spring van de bank op me vliezen 馃ぃ nog even snel een douche gepakt maar het bleef komen en komen ben begeven moment maar op de wc gaan zitten.

    Al dat slijm enzo na een uurtje 1.5 stopt dit een beetje en nog geen 3,5uur later was me kleine meid er.

    Al om al vanaf begin tot einde een bevalling van 5,5 uur

  • Beukenblaadje

    Even taalkundig gezeur: 'je water breken' is niet zo'n fraai Anglicisme, de nogal lelijke letterlijke vertaling van de Engelse uitdrukking "you're water has broken". In het Nederlands breken je vliezen.

  • Maartje07

    Haha, ik dacht precies hetzelfde. Ik erger me hier dus ook aan.

  • MommyMn

    Als ik dit soort dingen zie, dan denk ik al snel dat het een Engelstalig artikel is dat door een vertaalmachine is gehaald.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50