Verband gevonden tussen stress en obesitas bij kinderen

Verband gevonden tussen stress en obesitas bij kinderen
  • in Kinderen
  • 0
  • 2860
  • 14/10/2016

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is gebleken dat kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het bloed, bijna tien keer zo vaak obesitas hebben dan kinderen met een lage cortisolspiegel.

Promovendus Gerard Noppe voerde dit onderzoek uit en analyseerde bij drieduizend kinderen van ongeveer zes jaar, de hoofdharen; op deze plek wordt cortisol opgeslagen.

De kinderen werden op basis van cortisolgehalte verdeeld over vijf groepen. De groep met het hoogste cortisolgehalte bleek uiteindelijk bijna tien keer zo vaak obesitas te hebben dan de groep kinderen met de laagste spiegels. Ook hadden deze kinderen relatief veel buikvet.

Obesitas bij kinderen dus niet altijd een zeldzame aandoening

Eerder werd al bekend dat chronisch cortisol kan leiden tot overgewicht, maar tot nu leek dit altijd samen te gaan met zeldzame aandoeningen. Dit onderzoek nu, duidt erop dat obesitas ook kan samenhangen met normale situaties. Dus dat het in normale situatie ook prima kan ontstaan en niet alleen als een kind een erfelijke aandoening of ziekte heeft.

De exacte oorzaak van de associatie tussen stress en obesitas is onduidelijk. Volgens Noppe zou het te maken kunnen hebben met dat een kind gepest wordt en daardoor stress ervaart. Een andere mogelijkheid is de stress die voortkomt uit het eten van te veel suiker. Deze vragen komen in een vervolgonderzoek aan de orde.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50