Veilige en comfortabele slaapposities tijdens de zwangerschap

Veilige en comfortabele slaapposities tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om rekening te houden met de slaappositie voor een goede nachtrust en de gezondheid van de baby. Ontdek hieronder welke slaapposities veilig en comfortabel zijn tijdens de negen maanden van de zwangerschap.

Heroverwegen

Afhankelijk van je gebruikelijke slaappositie gedurende de nacht, kan het nodig zijn om je favoriete positie te heroverwegen tijdens de zwangerschap. Sommige slaapposities zijn namelijk beter voor de baby dan andere. Naarmate je buik groter wordt, kunnen sommige van je favoriete posities steeds ongemakkelijker worden. Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk geen grote veranderingen hoeft aan te brengen tot het tweede trimester, wanneer je echt begint te groeien.

Slapen op je zij

De beste slaappositie tijdens de zwangerschap is op je zij, en dan vooral op je linkerzij. Experts benadrukken dat slapen op je rechterzij compressie van de inferieure vena cava (IVC) kan veroorzaken en de bloedtoevoer naar de baby kan belemmeren. Slapen op je linkerzij vermindert het gewicht van de baarmoeder aan de rechterkant en optimaliseert de bloedstroom. Dit zorgt niet alleen voor een veilige omgeving voor de baby, maar kan ook het comfort van de moeder vergroten. Als je echter de voorkeur geeft aan slapen op je rechterzij, kun je kussens gebruiken om de baarmoeder te ondersteunen en te voorkomen dat deze naar rechts verschuift.

Slapen op je rug

Hoewel slapen op je rug wordt geprezen vanwege de goede houding, wordt het tijdens de zwangerschap over het algemeen afgeraden. Vanaf 15 tot 20 weken zwangerschap kan slapen op je rug de bloedstroom verstoren door compressie van de IVC. Dit kan leiden tot vernauwing van de aorta en belemmering van de belangrijkste bloedtoevoer naar het lichaam en de placenta. Het wordt aanbevolen om andere slaapposities te kiezen om kortademigheid of een snellere hartslag bij de moeder te voorkomen.

Slapen op je buik

In het begin van de zwangerschap is slapen op je buik prima, maar naarmate je buik groeit, zul je uiteindelijk moeten omdraaien. Slapen op je buik tijdens de zwangerschap is veilig tot 16 tot 18 weken, afhankelijk van de grootte en groeisnelheid van je buik. Na dit punt wordt het niet alleen ongemakkelijk, maar ook gevaarlijk voor de baby, omdat de druk op de aorta en IVC kan toenemen. Het wordt sterk aangeraden om andere slaapposities te kiezen om de gezondheid van de baby te waarborgen.

Andere positie

Als je tijdens de zwangerschap wakker wordt en ontdekt dat je in een andere positie slaapt, hoef je je geen zorgen te maken. Je lichaam past zich aan om oncomfortabele slaapposities te vermijden. Als je echter regelmatig in een niet-aanbevolen positie wakker wordt, kun je je partner vragen om je voorzichtig terug te draaien naar een veilige positie. Als je je zorgen blijft maken, bespreek dit dan met je arts of verloskundige om de beste slaapposities voor jouw individuele omstandigheden te bepalen.

Met de juiste slaapposities kun je een veilige en comfortabele nachtrust genieten gedurende de hele zwangerschap!

Hoe slaap/sliep jij tijdens je zwangerschap het lekkerst?

Lees ook

Is het veilig om je kindje buiten te laten slapen?
Zit je in je derde trimester? Slaap liever niet op je rug

Bron: thebump

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50