Veel te veel: 1 op de 7 peuters heeft last van tandbederf

Veel te veel: 1 op de 7 peuters heeft last van tandbederf

Schokkend nieuws uit Groot Brittanië: één op de zeven kinderen heeft last van tandbederf. Jonge ouders weten namelijk niet vaak genoeg dat ze ook melktanden al goed moeten verzorgen, of vergeten dit te doen. 

Dit blijkt uit recent onderzoek van de Cardiff University, waarin 1400 ouders ondervraagd werden naar hun poetsgewoontes. 75% van de ouders gaf aan tweemaal daags te poetsen, de rest slechts één keer per dag of helemaal niet.

Lees ook:
Zó verzorg je het gebit van je baby

Maria Morgan, hoofddocent tandheelkunde, vertelt: "veel ouders weten niet dat de zorg voor melktanden al ontzettend belangrijk is. Nieuwe ouders raken overweldigd door het leven met een kleintje en soms staan ze er helemaal niet bij stil dat tandverzorging al heel snel nodig is."

Vanaf het eerste tandje

17 procent van de kinderen krijgt al vroeg te maken met tandbederf. Veel te veel, dus. Volgens Morgan is het belangrijk om al vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken te beginnen met poetsen. Niet alleen is het belangrijk om het tandje meteen al goed schoon te houden, het is ook zaak om je kind zo snel mogelijk te leren wennen aan een tandenborstel. 

Hoe vaak verzorg jij het gebit van je kind?

 

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • nog-even!

  https://www.nu.nl/gezondheid/4921628/slecht-gebit-ligt-niet-genen-maar-voeding.html

 • JMLL

  Ligt echt niet alleen aan het poetsen, maar ook aan de voeding etc.

  Mijn kinderen poetsen 2 keer per dag hun tanden en ik poets het altijd nog even na. Ze hebben allebei tot nu toe 1x een klein gaatje gehad.

 • Soccer-Mom

  Mijn kinderen poetsen twee maal daags hun tanden (elektrisch). Mijn oudste heeft nul gaatjes. Mijn jongste al een stuk of drie. Ik denk dat het dus niet alleen aan het poetsen ligt maar voeding en ook de genen een belangrijke rol spelen. Leuker en nuttiger zou zijn geweest als het om een Nederlands onderzoek zou gaan ipv een Brits onderzoek (waarvan de bronvermelding weer eens ontbreekt).

 • Lispeltuut

  Heeft natuurlijk niet alleen maar te maken met poetsen, wat te denken wat de enorme hoeveelheid suiker die kinderen binnenkrijgen? Snoepjes, koekjes, limonade.....

 • nog-even!

  Mijn tandarts was bijna verbaasd over de mooie gebitten van onze kids. Gedeeltelijk natuurlijk ook door de genen, maar hij zei ook dat slechte gebitten niet zozeer te wijten zijn aan te weinig poetsen, maar meer aan teveel eet- en drinkmomenten op een dag.... En dan gaat het niet alleen om suiker/snoep. Ook melk, fruit en ander voedsel heeft invloed op tanden als je meer dan 5 eetmomenten op een dag hebt- aldus de tandarts

 • Barbamammie79

  Klopt!

  Maar ook genen is een ding. Mijn eigen vader poetste pas voor het eerst van zijn leven op zijn 12 de! !! ( groot arm gezin 14 kinderen.....) Op zijn 18de voor het eerst van zijn leven naar de tandarts:: niks gaatjes, helemaal niks!

  Toen ik als kind opgroeide had mijn vader ook nooit een gaatje. .. pas ergens toen hij tegen de 50 was.

  Een van zijn zussen had op haar 25ste een kunstgebit.

  Veel factoren spelen mee, maar erfelijk gezien is er ook veel waar.

 • lispeltuut

  Ik dacht dat het om 7 eetmomenten ging? Of is dat bij volwassenen zo? Hier zitten ze op 6 tel ik nu even

 • shrimp

  Mijn oudste zoon heeft een verrot gebit..al 5 gaatjes en een gleuf tussen zn voortanden door afgebroken stukje. Mn man had met 26 al kunstgebit. Nu nog 4 eigen tanden en 1 eigen kies. Jaja niet in de genen.... Mn dochter nergens last van. Beiden poetsen 2x electrisch en mn oudste flost 1x. Mn dreumes 2x met baby tandenborstel

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden