Zó verzorg je de eerste tandjes van je kind

Zó verzorg je de eerste tandjes van je kind
  • in Baby
  • 0
  • 14201
  • 20/05/2021

Wanneer het eerste tandje van je kind door is, moet je ‘m gaan poetsen. Ik had daar een vrij romantisch beeld bij. Met een tandenborstel formaatje Madurodam en échte peutertandpasta kon het feest beginnen. Maar zodra ik een poging waagde om die eerste, kleine tand te poetsen, reageerde mijn kind alsof ik haar een schorpioen probeerde te voeren: niet erg enthousiast. Nu, een aantal tanden verder, gaat het gelukkig al wat beter. Het is niet makkelijk, maar ja, het moet gebeuren! Tips, anyone?

Tandenpoetsen vanaf de eerste tand: waarom?

Waarom moet je meteen beginnen met tandenpoetsen als de eerste tand opduikt? Dat kleine stukje tand kan toch nog best even zonder? Nein. Het gaat om twee dingen. Ten eerste is het belangrijk dat je kind went aan het tandenpoetsen. Als het er nu al aan went, gaat het op latere leeftijd als het goed is makkelijker. Ten tweede echt om de tand(en) schoon te maken. En ook al lijkt dat nu nog niet veel uit te maken, de gevolgen zijn groter dan je denkt. Een slecht verzorgd melkgebit kan namelijk ook voor problemen zorgen bij het latere ‘echte’ gebit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tandbederf en ontstekingen. Dit kan bij je kleintje voor veel pijn zorgen, waardoor het zich ook minder goed kan ontwikkelen op het gebied van praten, eten en (juist!) tandenpoetsen. Wie dus vanaf het eerste begin poetst, bespaart daarmee een hoop mogelijke problemen!

Lees ook: Te weinig peuters bezoeken de tandarts!

De juiste tandpasta en tandenborstel

Hoewel het aantrekkelijk is om gewoon je eigen tandpasta op dat schattige mierenborsteltje te smeren, kun je beter een speciale kindertandpasta gebruiken. Daar zit namelijk minder fluoride in. Te veel fluoride heeft juiste een negatief effect op een (jong) melkgebit. Vanaf vijf jaar kunnen kinderen poetsen met een gewone tandpasta. Check voor de zekerheid altijd even de verpakking om zeker te weten dat je de goede tandpasta kiest voor de leeftijd van jouw kind. Je hebt namelijk peutertandpasta (0 tot 4 jaar) en kindertandpasta (5 tot 12 jaar). Als je het lastig vindt om de tandpasta goed te doseren, houd dan de grootte van een erwt aan als maatstaf.

Ook qua tandenborstel moet je een speciale kindervariant hebben. Daarmee kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Ook hierbij is het belangrijk dat je checkt of de tandenborstel geschikt is voor de leeftijd van je kind. Let er sowieso op dat de tandenborstel een kleine kop heeft met zachte haren. Voor mijn dochter gebruik ik nu nog een handtandenborsteltje, maar voor kinderen zijn er ook al elektrische tandenborstels beschikbaar.

Hoe moet je poetsen?

Bij kinderen tot twee jaar is één keer poetsen (voor het slapen gaan) voldoende. Vanaf twee jaar moet er ’s ochtends en ’s avonds gepoetst worden. Allereerst is het belangrijk dat je je kind in een houding zet waarbij je goed bij zijn/haar gebit kunt. Ik leg mijn dochter altijd neer op haar aankleedkussen op de commode. Een mooie hoogte en ze is gewend om daar te liggen met aankleden en verschonen. In het begin deed ze enthousiast haar mond open voor haar tandenborstel, maar al snel wist ze wat er komen ging en deed ze dat mooi niet meer. Toen werd het een lastiger verhaal. Mijn tandarts adviseerde me om met mijn vingers haar mond open te houden. Hoe je dat het beste kunt doen, zie je hieronder in het filmpje:

Poets vervolgens in deze volgorde: Binnenkant, buitenkant, bovenop. Bij mijn dochter werkte het goed als ik tussendoor een liedje voor haar zong (er staan op YouTube zelfs speciale tandenpoetsliedjes!) om haar af te leiden en als ik rustig en zachtjes poetste. Ook omdat er vaak nog andere tandjes doorkomen is het prettig om niet te hard te werk te gaan, dat kan echt pijn doen bij die kleintjes! Ook geef ik haar tijdens het tanden poetsen vaak complimentjes als het goed gaat en laat ik haar als ik klaar ben met poetsen nog even zelf ‘poetsen’. Ik probeer zo veel mogelijk een vaste volgorde aan te houden (eerst boven, dan onder. Eerst links, dan rechts) en roep duidelijk ‘zo, klaar!’ als het klaar is, zodat ze weet waar ze aan toe is.

En: wees consequent! Het is verleidelijk om het een dagje niet te doen als je kind fel tegenstribbelt bij het poetsen en hij toch nog maar twee tanden heeft. Maar hoe eerder ze leren dat het echt moet, hoe sneller het soepeler zal verlopen!

Poets jij de tanden van je kind trouw? En lukt dat een beetje?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50