Veel pijn na de bevalling? Kans groter op postnatale depressie

Veel pijn na de bevalling? Kans groter op postnatale depressie

Moeders die veel pijn hebben na de bevalling zouden meer hulp moeten krijgen, omdat de kans dan groter is op een postnatale depressie. Zo luidt het advies van Amerikaanse onderzoekers.

Voor het onderzoek dat in Boston werd uitgevoerd, werd er gekeken naar 4.327 moeders die hun eerste kind in het ziekenhuis kregen via een vaginale bevalling of een keizersnede. Ze vergeleken de pijnscores tijdens verschillende momenten van de bevalling (vanaf het begin van de bevalling tot en met het ontslag uit het ziekenhuis) met de symptomen van een postnatale depressie na de geboorte.

Lees ook:
Omgaan met pijn tijdens de bevalling: tips!

Verband

Uit de resultaten kwam duidelijk naar voren dat er een verband is tussen een postnatale depressie en de mate van pijn na de bevalling.  Zo hadden moeders met een postnatale depressie meer pijn in de periode na de bevalling en gebruikten ze meer pijnstillers. Ook viel op dat moeders met een postnatale depressie een keizersnede hadden gehad.

Het was al eerder aangetoond dat pijn bij een bevalling een verband had met het risico op een postnatale depressie, maar het was nog niet duidelijk welk moment van de bevalling van doorslaggevende zin was. Was het nu voor, tijdens of na de bevalling? Met dit nieuwe onderzoek is specifiek gekeken of de pijn na de bevalling in verband kon worden gebracht met een postnatale depressie.

Andere risicofactoren

Maar er zijn nog andere factoren die het risico op een postnatale depressie vergroten. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat overgewicht of obesitas, een gescheurde perineum, een verleden met depressie, stress of chronische pijn, en het krijgen van een kleine baby met een lage Apgar-score ook de kans op een postnatale depressie vergroot.

Hoofdonderzoeker Jie Zhou: “Jarenlang richten we ons op het behandelen van pijn tijdens een bevalling en hebben we weinig aandacht besteed aan pijn na een bevalling. Ons onderzoek laat zien dat we ons meer moeten richten op het behandelen van pijn van kersverse moeders nadat de baby is geboren.”

Had jij veel pijn nadat je was bevallen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50