Veel moeders krijgen hun kinderen te kort op elkaar

Veel moeders krijgen hun kinderen te kort op elkaar

Eén dag na de eerste verjaardag van mijn zoon, had ik een positieve zwangerschapstest in handen. Zijn zusje was onderweg, HOERA! Ondanks dat de tweede zwangerschap helemaal gepland was, heb ik me later wel eens afgevraagd of het niet wat te snel was. 

Begrijp me niet verkeerd: het leek ons een fijn idee om onze kinderen kort op elkaar te krijgen. We hoopten dat ze hierdoor een goede band zouden krijgen samen en het leek ons als ouders wel prettig om de babyfase en bijbehorende mijlpalen in één keer te tackelen. Weer een baby verwelkomen als de gebroken nachten, vieze luiers en het huilen zonder reden jaren achter ons zou liggen, leek ons zwaar. We zouden het kort op elkaar doen. De natuur hielp een handje mee en 21 maanden na mijn eerste bevalling, lag ik wederom in het ziekenhuis te puffen. 

Lees ook:
Twee onder de twee: een grote chaos? Welnee!

De eerste fase met twee kleintjes onder de twee was zwaar, maar niet zwaarder dan ik had verwacht. We hadden slaapgebrek en soms was ik uren achtereen bezig met niets meer dan luiers verschonen, borstvoeding geven en prakjes maken. Maar de eerste anderhalf jaar zijn voorbij en ik ben blij met de keuze die we destijds hebben gemaakt. Onze kinderen schelen genoeg van elkaar om een duidelijk verschil in ontwikkeling te merken, maar dat we in recordtempo de babytijd achter ons hebben gelaten, bevalt me heel goed. Ik geniet intens van deze fase: heerlijke gesprekken voeren met mijn peuter en mijn dreumes die leert lopen en haar eerste woordjes spreekt. Ze spelen inderdaad steeds vaker samen en ze leren van elkaar. Terwijl ik op een afstandje genietend toekijk.

Ideale leeftijdsverschil 

Toch zijn onderzoekers het er over eens dat ik mijn kinderen te snel op elkaar heb gekregen. En bijna 30% van de moeders met mij. Uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention blijkt namelijk het ideale leeftijdsverschil tussen de kinderen namelijk twee jaar en drie maanden te zijn. Dat betekent dat de moeder minstens anderhalf jaar zou moeten wachten voordat ze weer zwanger wordt, na de eerste bevalling. 

Risico's

Er kleven namelijk wat risico's aan de kinderen dichter op elkaar krijgen. Niet alleen zijn de wetenschappers van mening dat het lichaam van de moeder minstens 18 maanden de tijd moet krijgen om volledig te herstellen na de bevalling, maar ook is er een grotere kans op vroeggeboortes en - je verwacht het niet - gedragsproblemen als de kinderen te kort op elkaar geboren worden. Een verklaring geven de wetenschappers helaas niet. 

Ik vond mijn tweede zwangerschap lichamelijk véél zwaarder dan mijn eerste en ik heb inderdaad wel eens gedacht dat het kwam, doordat mijn kinderen vrij snel na elkaar verwekt zijn. Maar van vroeggeboorte en gedragsproblemen is bij ons gelukkig geen sprake (geweest). 

Hoe zit het bij jullie? Wat verschillen jullie kinderen qua leeftijd van elkaar? En bevalt dat leeftijdsverschil?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (22) Stuur een bedankje


 • Liefde2x

  25 maanden ertussen. heel soms pittig, maar zou met meer leeftijdsverschil denk ik hetzelfde zijn

 • Lumi

  Oudste is van december 2013

  Middelste is van juni 2015

  Jongste is van juli 2018 en dit was de zwaarste zwangerschap ondanks dat hier de langste tijd tussen zit. Denk persoonlijk dat het van vele factoren af hangt zoals MaaikeT2 ook een aantal aangeeft.

 • MaaikeT2

  Wat een discussie-uitlokker. Hoe kan er nou iemand een zinnig antwoord geven over of het leeftijdsverschil bevalt? Je hebt immers geen vergelijkingsmateriaal, alleen je eigen gezin. Bovendien zal ook veel van andere factoren afhangen, zoals het temperament van de kinderen, leeftijd en gezondheid van de ouders, vangnet/netwerk in de omgeving, etc. Dan is het niet terecht om de mate van tevredenheid blind toe te schrijven aan het leeftijdsverschil van de kinderen.

 • Barbamammie79

  En daar gaan we weer met z'n allen.... het eeuwige geouwehoer over 'het ideale leeftijdsverschil'.

  Kom maar op mensen... roept u maar....

 • Liefde2x

  Idd 🙄... laat iedereen toch lekker zelf bepalen. En de natuur moet het je natuurlijk ook gegeven zijn!

 • CelineG

  Hier gaan ze net geen twee jaar schelen (22 maand). Zullen wel zien hoe dat bevalt

  Onze oudste wordt wel met de dag zelfstandiger dus ben er wel gerust in

 • Saar1986

  Dochter is van 2013

  Zoon is van 2015

  Baby nu zomer 2019

 • Nato

  Idem! enkel hier twee jongens.

 • Nx4

  mijn kids zijn 14 en 8 en 4 en 37 weken zwanger van nr 4. Dit verschil was totaal niet gepland maar achteraf ben ik er heel blij mee. ik vind het heerlijk dat de kids al alles zelf kunnen als de baby dalijk geboren is.

 • rlyblue

  Hier schelen ze 2 jaar en 3 maanden. Ik vond de tweede zwangerschap minder zwaar dan de eerste. Ze verliepen vrijwel hetzelfde maar nu was ik te afgeleid om me continue te ergeren aan de kwaaltjes en had ik op mijn werk leukere taken. Ook vond ik het erg fijn dat de oudste ons al goed begreep toen de tweede kwam. Het meest ideaal had ik nog 3 maanden later gevonden achteraf. Toen was mijn oudste namelijk de peuterpuberteit een stuk meer voorbij. Door veel bloedverlies was die eerste tijd met twee kids al erg zwaar maar die peuterpuberteit erbij maakte dat ik er echt even goed doorheen zat.

 • Vi3r-kindjes

  Ik heb van alles wat. 4 jaar, (de ideale?) 2jaar en 3 maanden en nummer 3 en 4 zullen 21 maanden schelen.

  Alles heeft zo zijn voor en nadelen vind ik. Ik vond 2 jaar en 3 maanden echt niet altijd even leuk. Op en neer naar school en de peuterspeelzaal. Een baby die ik elke keer uit zijn slaapje moest halen daarvoor en dus een belabberd ritme kreeg. Ik woon 2 hoog dus kon hem ook niet alvast in de wagen laten slapen. Ik kijk uit dat ik straks enkel de 2 oudste naar school hoef te brengen en te halen en dan thuis ben de hele dag met 2 kleintjes. Ja dat zal vast druk worden, maar er is wel wat meer rust en regelmaat.

 • gewoonmoeders

  hier 3,5 jaar leeftijdsverschil tussen mijn dochters.

  en ik vind dat juist heel fijn. terwijl de oudste op school zit heb ik alle tijd en aandacht voor de jongste.

  ik wil ook nog wel een 3e. maar nu voorlopig niet. we zitten midden in een verhuizing en ook wil ik wachten tot de jongste tussen de 3,5 en 5 jaar oud is.

  ik vind het juist heerlijk om dan weer een baby /dreumes / peuter in huis te hebben. en dat de oudste dan al wat zelfstandiger zijn.

 • rianniepannie

  23 mnd, 19 mnd en 12 mnd ertussen... als ik achteraf terugkijk naar het eerste half jaar van onze 4e was het super zwaar, maar in die tijd merkte je het nauwelijks omdat je er gewoon volop in zat!

 • Barbamammie79

  Joh.... wat een geklets.....laten we ons druk maken om andere dingen.

  Dit gaat echt nergens over.

 • Anna-76

  Op de 1e verjaardag van oudste had ik een positieve test van de jongste. Tussendoor nog een ( vroege) miskraam gehad. Ze schelen 20 maanden. Wij wilden niet te lang wachten ivm miskramen in mijn voorgeschiedenis en vanwege mijn leeftijd. Ik vind het best pittig. De oudste is behoorlijk temperamentvol en de jongste slaapt overdag niet veel meer... Maar we zijn erg blij met onze jongens en we hopen dat ze veel aan elkaar zullen hebben ❤️

 • mama van A-M-Z-R

  Denk dat je ook vooral gewoon een beetje geluk moet hebben met je zwangerschap. Sommigen hebben veel kinderen vlak achter elkaar en hebben nergens last van, terwijl een ander bij een eerste of met langere tijd ertussen zich heel slecht voelt...

  Hier ook redelijk snel na elkaar 4 zwangerschappen. Mn 2e werd na 2 jaar en 3 maanden geboren, maar is overleden. Daardoor na 4 maanden alweer zwanger geraakt van de derde. Nu over een maandje uitgerekend van de 4e, en is mn derde net 2 jaar geworden.

  Moet er zelf niet aandenken om na een paar jaar pas weer aan een volgend kindje te beginnen. Dan heb ik geen zin meer in al die poepluiers en gebroken nachten haha zit nu lekker in het ritme :p

 • JMLL

  Hier schelen ze bijna 5 jaar. Bewust keuze, we wilden niet een te kort leeftijdsverschil. Het bevalt prima zo! Mooiste er aan vond dat ik onze oudste van toen 4 ook alles bewust mee kreeg tijdens de zwangerschap. Zo mooi om te zien hoe ze uitkeek naar de geboorte van haar kleine zusje en zo mooi om te zien hoe zorgzaam ze nu beide voor elkaar zijn!

 • Soccer-Mom

  Hier perfect zoals het CDC het graag ziet, twee jaar en drie maanden verschil. Niet bewust zo gedaan maar zoals moeder natuur het heeft bepaald. Ik kreeg ze gewoon na elkaar en niet op elkaar

 • Florien84

  Haha ik zie het al helemaal voor je dat je kind op de vorige terecht kwam. Ik ben nogal visueel ingesteld.

 • Jisk

  Hier 16 en 22 maanden verschil. Druk maar gezellig. En nu de jongste echt baby af is met haar 2 jaar, wordt het steeds makkelijker voor mij om haar te begrijpen, voor haar om mee te doen met haar broer en zus en dus gezelliger in huis. Ik heb geen problemen ondervonden tot nu toe in het leeftijdsverschil behalve de drukte in huis soms, maar denk dat dat met 3 kids niet heel bijzonder is.

 • Sharon

  Bijna vier jaar leeftijdsverschil...en het is heerlijk ze vullen elkaar perfect aan.

 • Sharon

  Bijna vier jaar leeftijdsverschil...en het is heerlijk ze vullen elkaar perfect aan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50