Van deze 10 'adviezen' ga je als nieuwe mama gillen!

Van deze 10

Als nieuwe moeder kun je je opmaken voor een tsunami aan goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen van iedereen uit je omgeving. Van (schoon)ouders die het 'vroeger anders deden' tot vriendinnen met een uitgesproken mening.

Iedereen wil je als nieuwbakken moeder bekogelen met advies over hoe je het best met je kleintje om kan gaan, maar hoe aardig bedoeld ook: daar zit je gewoon niet zo op te wachten. Je kent je kind zelf het best en bent het met sommig - wetenschappelijk onderbouwd of niet - advies simpelweg niet eens. Deze tien 'adviezen' kent iedere nieuwe moeder in ieder geval vast:

"Volgens mij heeft hij honger, misschien kan je hem een flesje geven!"

Hoe ziet een hongerige baby er precies uit? Heeft 'ie een servetje in zijn kraag gemoffeld? 

Of als je 'per se' borstvoeding wil geven: "Je moet echt een paar uur tussen de voedingen laten zitten hoor! Anders wordt 'ie alleen maar verwend!"

AARRGHHH! Afgezien van het feit dat een babymaagje echt heel erg klein is, kan het ook écht geen kwaad dat het kleintje met moedermelk getroost wordt, als die geen honger zou hebben maar alleen maar troost zoekt. 

"Ah, wat groeit dat haar in haar gezichtje! Zou je er niet een stuk vanaf laten knippen?"

Nee. Ik vind een pony niet leuk staan en we lossen het vaak zat op met elastiekjes en klemmetjes. Thanks!

"Volgens mij is 'ie klaar voor vaste voeding, hoor!"

Ga. WEG. Met je tosti ham-kaas en appelmoes! Laat mijn drie maanden oude baby met rust!

"Je vroeg om houten blokken voor zijn verjaardag. Maar is zo'n grappig speelgoedpistooltje voor in de tuin niet veel leuker?"

*Hand plat in eigen gezicht*

"Zou je haar niet eens inschrijven op een kinderdagverblijf? Leuk dat je geen opvang nodig hebt, maar moet je vijf maanden oude baby niet eens gaan spelen met andere kinderen?"

Ik geloof niet dat baby's echt al samen spelen, dus in dat geval: nee hoor, nog niet nodig.

"Aah het is toch niet eerlijk dat hij geen koekje bij de thee mag? Kom maar bij opa lieverd, dan krijg je ook een choocladekoekje?"

Nee bedankt. Mijn baby van negen maanden hoeft nog geen chocolade te eten. 

"Je moet echt wat meer met het lopen gaan oefenen, hoor!"

Ugh! Kinderen gaan lopen als ze er aantoe zijn, dat leerproces kan je niet versnellen, hoogstens een heel klein beetje ondersteunen...

"Wij lieten vroeger gewoon onze kinderen wel eens huilen 's nachts!"

Prima. Ik niet.

"Kan je niet wat minder gaan werken? Je kindje heeft z'n moeder nodig!"

En zijn vader dan? Maar los daarvan, het zou misschien leuk zijn, maar wie betaalt de hypotheek? 

Goedbedoelde adviezen mogen het ene oor in en het andere oor weer uit. Ben je momenteel nog zwanger? Oefen dan vast even op je vriendelijke glimlach. Je zal 'm regelmatig nodig hebben! 

Van welk advies werd jij nog net niet agressief?

Bron

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • NYVM

  Ik heb een hekel aan adviezen van mensen die helemaal vastberaden zin aan wat hun vinden en jou geen ruimte geven om ook iets te vinden. Mijn schoonmoeder doet dat. Vreselijk irritant! Echt een hekel aan. Dan ben ik gauw uitgepraat.

 • dolgraagmama

  "Je moet hem laten huilen, anders leert hij niet zelfstandig in slaap te vallen" en/of "... anders wordt hij verwend" Punt 1, een baby kan niet verwend raken, daarvoor moet je oorzaak en gevolg kunnen begrijpen. Punt 2, ik herken een zeurend "ik heb moeite om in slaap te vallen"-toontje (van mijn neefje) en dit is een compleet overstuur "ik heb pijn/honger/kramp"-toontje". Dus ik ga hem troosten. Punt. Al moet ik de hele nacht bij zijn bedje staan/liggen/voeden.

  "Oh je wilt persé ... Dat hadden/deden we in onze tijd niet en ... is ook groot geworden"

  "Hij gaat naar jou toe als hij huilt omdat hij weet dat hij bij jou zijn zin krijgt" (en het kan natuurlijk niet zijn dat hij zich bij mij gewoon veilig en fijn voelt? En sinds wanneer krijgt hij bij mij altijd zijn zin?)

  "Oh eet hij zóveel? En je bent daar blij mee? Let wel op hoor, dikke mensen worden gemaakt, niet geboren"

  "Oh je wilt hem de eerste 2 jaar suikervrij houden en daarna zo min mogelijk suiker? Ach arm kind, nooit wat lekkers en hij gaat zo gepest worden omdat andere kinderen dat wel mogen"

  Het ergste is dat ik in eerste instantie aan mezelf ga twijfelen, want tja, hij is mijn eerste kindje dus ik heb nog niet zoveel ervaring, misschien zie ik het wel verkeerd. En dan sta je na een half uur 'verplicht' laten huilen zelf compleet overstuur alsnog aan zijn bedje, en hij is nog veel erger overstuur en heeft 2uur lang de hik van het huilen.

 • Beaufleur

  Echt niet laten huilen, domme "adviezen" van mensen toch altijd...

  Goed bezig hoor, als je het mij vraagt.

  Vooral het suiker-loos/weinig suiker verhaal.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden