Vaderschapstest: wat gebeurt er precies?

Vaderschapstest: wat gebeurt er precies?
 • in Vaders
 • 1
 • 497
 • 8 dagen

Bij een zwangerschap is het niet altijd 100% zeker wie de biologische vader is. Om daar wel achter te komen kan een vaderschapstest uitgevoerd worden. Hoe wordt een vaderschapstest uitgevoerd en kan je ook al een vaderschapstest tijdens de zwangerschap doen?

Wat is een vaderschapstest?

Een vaderschapstest is een DNA-onderzoek die een man kan afnemen. Deze test wordt uitgevoerd als er niet zeker is wie de biologische vader van het kind is. Een vaderschapstest geeft zekerheid als er twijfel is. Dit DNA-onderzoek kan zelf thuis gedaan worden maar kan ook worden afgenomen door een dokter.

Waarom zou je een vaderschapstest doen?

De onderstaande punten kunnen allemaal redenen zijn om een vaderschapstest uit te laten voeren:

 • Je twijfelt of je de biologische vader van je kind bent;
 • Je twijfelt of je partner de biologische vader van het kind is;
 • Je moet kunnen aantonen dat je de biologische vader bent;
 • Je wilt aantonen dat je juist niet de biologische vader bent;
 • Je wilt aantonen dat iemand anders de biologische vader van het kind is.

Het uitvoeren van een vaderschapstest

Voor een vaderschapstest is DNA van het kind en de vermoedelijke vader nodig. Dit kan met een thuiskit afgenomen worden of door een dokter. In beide gevallen wordt het DNA naar het laboratorium gestuurd om het DNA-materiaal te vergelijken met elkaar. Daarna wordt bekendgemaakt of het DNA wel of niet overeenkomt met het kind en of de man dus de biologische vader is.

Vaderschapstest tijdens de zwangerschap

Je kunt een vaderschapstest ook al tijdens de zwangerschap uitvoeren. Dan wordt er gesproken over een prenatale vaderschapstest. Deze test kan je vanaf week negen van je zwangerschap uit laten voeren. Voor deze prenatale vaderschapstest wordt er bloed bij de zwangere moeder afgenomen, hierin zit ook het DNA van de ongeboren baby. Dit DNA wordt vergeleken met het DNA van de eventuele vader.

Vaderschapstest en de rechtbank

Het zou kunnen dat een vaderschapstest gedaan moet worden aan de hand van de rechtbank. Als een man zijn kind niet erkent of weigert om de zorgen fysiek of financieel op zich te nemen, kan de moeder naar de rechtbank stappen om de vader een vaderschapstest te laten doen. De moeder kan een verzoek indienen bij de rechtbank tot het kind 5 jaar oud is. Het kind kan zelf pas een verzoek indienen als hij of zij meerderjarig is. Deze test moet wel door een dokter uitgevoerd worden. Door de vaderschapstest te laten doen kan de wettelijke relatie van biologische vader en kind bepaald worden.

Ben jij weleens in een situatie gekomen waarbij onderzocht moest worden wie de vader is van jouw kind?

Lees ook:

Hoe is het om een oude vader te zijn? 
Zes dingen die moeder van vaders kunnen leren

Bron: vaderschapstest & cjgrijnmond

Beeld: pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Barbamammie79

  Nee. Ik ben nooit in een situatie gekomen waarbij onderzocht moest worden wie de vader is van mijn kind.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50