Hoe is het om een ‘oude’ vader te zijn?

Hoe is het om een ‘oude’ vader te zijn?
  • in Vaders
  • 0
  • 372
  • 14 dagen

In februari vertelde Robert De Niro (80)  openlijk tegen AARP magazine hoe hij het vaderschap op zijn oude leeftijd ervaart. Ook andere ‘oude’ vaders delen hun verhaal.

Hoeveel kinderen?

Robert De Niro verwelkomde in mei 2023, samen met zijn partner Tiffany Chen, hun dochtertje Gia. Robert heeft zeven kinderen, de oudste is 56 en de jongste nu 11 maanden. De acteur heeft twee kinderen met ex-vrouw Diahnne Abbott, een tweeling met ex-vriendin Toukie Smith en een zoon en dochter met ex-vrouw Grace Hightower.

Gelijkenis

Robert vertelt dat hij gelijkenis ziet tussen zijn twee jongste dochters (Gia en Helen). “Gia heeft een heel lieve manier van naar je kijken en observeren. Helen, mijn andere dochter, had dat ook,” vertelt hij.

Geweldig

Over wat hij van het oude ouderschap vindt? Geweldig! “Ik ben een 80-jarige vader en het is geweldig. Ze is zo'n schattige baby. Wanneer ik naar haar kijk, verdwijnt de rest. Wanneer ik met haar ben, is het moment vol plezier en voel ik me opgelucht,” deelt hij.

Dit vinden andere oude vaders

Robert De Niro is niet de enige man die laat (nog eens) vader is geworden. Al Pacino was 83 toen zijn jongste zoon werd geboren. Ook Mick Jagger was 73. Jeff Goldblum werd voor de eerste keer vader toen hij 62 was. En niet alleen bekende mannen maken die keuze:

“Ik wilde geen vader zijn toen ik jonger was,” zegt een vader die 64 was toen zijn zoon werd geboren.

Een  andere vader werd op zijn 27e vader, maar ook op zijn 52e. “Het is heel anders dan de eerste keer. Ik ben anders in die zin dat ik nu zorg dat ik meer tijd maak dan toen. Ik besef me nu dat het allemaal zo snel gaat. Ik heb nu ook het geluk dat ik niet meer zoveel werk als toen,” vertelt hij.

“Ik wilde altijd kinderen en ik dacht altijd dat ik zou trouwen als ik ergens in de twintig of dertig zou zijn en dan een gezin zou starten. Maar het is anders gelopen: ik ben getrouwd op mijn 50e  en kreeg mijn eerste kind op mijn 51e  en mijn tweede toen ik 53 was,” vertelt een vader in een podcast ‘Fathers After 50’.

Steeds ouder

Dat mensen steeds vaker later ouders worden, valt ook psycholoog en schrijver John Duffy op. “Toen ik begon met mijn werk 25 jaar geleden, had ik vaak te maken met ouders van tieners tot in de 40 jaar. Nu kom ik veel vaker ouders tegen in de 50 of zelfs ouder,” legt hij uit. Ook heeft hij een uitleg daarvoor: “Het verschil komt doordat je nu veel meer kunt met de technologie. Dit rekt de verschillen tussen de generaties nog meer op dan dat het vroeger deed.

Wat zijn jouw gedachten over ouderschap op latere leeftijd?

Lees ook:

Wat er voor mannen verandert als ze vader worden
Zes dingen die moeders van vaders kunnen leren

Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50