Vaccineren redt jaarlijks meer dan 30 levens

Vaccineren redt jaarlijks meer dan 30 levens

Goed nieuws voor gevaccineerde kinderen: uit berekeningen van RIVM-epidemiologen blijkt namelijk dat jaarlijks meer dan dertig kinderen in leven blijven door de vaccins die ze in de babytijd gekregen hebben. Zo stelt het NRC.

De epidemiologen stelden dat in 2015 36 kinderen zouden zijn overleden aan polio, kinkhoest, mazelen, tetanus of difterie als daar geen vaccins tegen zouden bestaan. Vast te stellen is dus dat van de kinderen die tussen 1952 en 1992 geboren zijn, duizenden hun leven te danken hebben aan de vaccinatiemogelijkheid. Deze zijn namelijk vanaf 1953 geleidelijk ingevoerd.

Vaccinatiegraad

Het wel of niet vaccineren van je kind is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Zo blijkt namelijk dat steeds meer ouders toch de keuze maken hun kinderen niet te laten vaccineren. Hierdoor komt de hoge vaccinatiegraad, waarin alle kinderen - ook de (nog) niet gevaccineerde kindjes - veilig zijn in gevaar. Het RIVM wil dan ook twee miljoen euro vrijmaken om artsen te trainen, zodat ze gesprekken kunnen voeren met ouders die vaccins weigeren.

Bovendien wil Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dat ouders voortaan zouden kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het kinderdagverblijf of op school wel- en niet geënt zijn. Momenteel is ze aan het onderzoeken of het verplicht kan worden om op de website van desbetreffende organisaties te laten plaatsen wat de vaccinatiegraad is. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou ook wel iets voelen voor deze meldplicht.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50