Uitgelicht: Alleenstaande mama Debby (30) verhuist met haar dochter Luna (2) naar Mexico

Uitgelicht: Alleenstaande mama Debby (30) verhuist met haar dochter Luna (2) naar Mexico

“Ik heb mijn appartement opgezegd en alle spullen verkocht. Zelfs de mooiste spullen zoals een schilderij uit Nicaragua”. In je eentje naar de andere kant van de wereld met een peuter, intuïtief coach en yogalerares Debby gaat het doen. BabyBytes wil hier natuurlijk alles over weten!

Waarom wil je weg uit Nederland?

“De laatste jaren heb ik hard gewerkt aan een stevige basis voor Luna. Ik woon in het dorp bij mijn ouders om de hoek en ik werk hard. Toch bleef het knagen. Ik heb altijd het verlangen gehad om in het buitenland te wonen en heb een voorliefde voor Spaanstalige culturen. En dan bedoel ik niet een paar maanden in een expat community wonen, maar echt leven tussen de lokale mensen. Dit kan erg confronterend zijn, maar daarom hou ik daar juist van. Als ik alleen zon, zee en strand zou willen, dan zou ik niet zo ver weg hoeven te gaan. Met Luna is dit het goede moment om te gaan, nu is ze nog jong. Ik wil haar graag zien opgroeien en meer tijd met haar doorbrengen, ze groeit zo snel!”.

 

Wat zijn de reisplannen op dit moment?

“Luna en ik vertrekken begin augustus zes weken naar Spanje. Eerst naar het huisje van mijn ouders vlakbij Málaga en vanaf daar gaan we rondreizen. Daarna kom ik terug in Nederland om nog drie weken te werken en dan vertrekken we naar het plaatsje Oaxaca in Mexico”.

 

Waarom Mexico?

“In januari ben ik voor het eerst in Mexico geweest met Luna, tien dagen backpacken. Het was zo fijn om weer in de tropen te zijn. De gekleurde huizen, tropische vogels, de Spaanse taal en de palmbomen had ik zo gemist! En Luna haar roots liggen in Centraal-Amerika, Nicaragua om precies te zijn. Ik wil graag dat zij die Latijns-Amerikaanse cultuur van jongs af aan meekrijgt”.

 

Hoe komt het dat Luna haar roots in Nicaragua liggen?

“Ik ben gaan backpacken in Nicaragua en daar heb ik Luna’s vader leren kennen. Ik heb daarna een jaar in Nicaragua gewoond. Toen hij me in Nederland op kwam zoeken raakte ik zwanger. Dit was een hele heftige periode, hij woonde in Nicaragua en ik in Nederland. Ik zat tijdelijk bij mijn ouders, had geen baan en wilde terug naar Nicaragua. Door alle stress hadden we erg veel ruzie en uiteindelijk werd Luna daardoor ook veel te vroeg geboren”.

Een prematuur baby, hoe verliep dat?

“De geboorte van Luna was eigenlijk een traumatische ervaring. Ik was te vroeg bevallen omdat ik het HELLP-syndroom had. De eerste weken mocht ik elke dag een uurtje bij haar om te buidelen en daarna moest ik weer verplicht op bed om te rusten. Ik kon alleen maar machteloos via een camera naar mijn kindje kijken, ze lag 200 meter verderop in de couveuse. Na drie weken mochten we naar huis”.

 

En Luna’s vader was nog in Nicaragua?

“Ja, hij kon niet op tijd bij de geboorte aanwezig zijn. Om moverende redenen besloot ik niet naar Nicaragua te gaan, gelukkig maar, ik moest een jaar herstellen en was constant moe. Ik besteedde alle energie die ik had natuurlijk aan Luna, maar hij begreep dat niet. Dit zorgde weer voor veel ruzie totdat ik voor Luna koos en er een punt achter zette. Hij beloofde nog beter zijn best te doen, maar daarna heb ik niks meer van hem gehoord. Luna was toen twee maanden oud”.

 

Willen jullie niet richting Nicaragua?

“Ik ben niet een moeder die zou zeggen dat ze haar vader niet mag zien of die zou zeggen dat hij stom is omdat hij ons verlaten heeft. Ik zou ook wel naar Nicaragua willen, maar op dit moment heerst daar politieke onrust in een dictatuur waar veel doden vallen dus wij gaan daar niet heen”.

 

Vind je het spannend om alleen met een peuter op reis te gaan?

“Een uitdaging wordt het zeker. Toen ik in januari in Mexico was, was het gelijk de eerste busreis raak. Luna had zichzelf onder gespuugd in de draagzak, vijf minuten voordat de bus kwam. Ik had dus geen tijd om haar (en mezelf) te verschonen dus stond ik daar in de bus te klungelen met schone kleren. Ik was bang dat de toon gezet was voor de rest van de vakantie, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Ik ben vrij spiritueel en geloof dat als je ergens vertrouwen in hebt, alle mogelijkheden vanzelf op je pad komen”.

 

Hoe ga je daar rondkomen in Mexico?

Ik ben via internet in contact gekomen met een andere alleenstaande moeder in Oaxaca. Zij is bezig om een yoga hostel op te zetten en daar gaan we eerst heen. Daarnaast heb ik een online business opgezet als intuïtief coach en yogalerares. Ik heb een eigen YouTube-kanaal en heb een podcast. Ook geef ik Spaanse les. Ik ben dus een digital nomad en zorg dat ik inkomsten heb uit verschillende bronnen.

 

Denk je dat je weer terug komt?

“De kans bestaat dat ik niet terugkom, maar in eerste instantie ga ik acht maanden. Ik blijf dan ingeschreven in Nederland, want ik vind het voor Luna belangrijk dat ik mijn zorgverzekering door laat lopen. Daarna zien we wel waar het schip strandt”.

 

Volg Debby’s avonturen hier.

Fotograaf: Luna Vandoorne

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50