Tummy time voor je baby: waar moet je op letten?

Tummy time voor je baby: waar moet je op letten?
  • in Baby
  • 0
  • 473
  • 12 dagen

Ken jij de term tummy time al? Hiermee wordt bedoeld dat je de baby af en toe op het buikje neerlegt om het optillen van het hoofdje te stimuleren. Waarom het zo belangrijk is om dit een paar keer per dag te doen lees je hieronder!

Wat is tummy time?

Tummy time is bedoeld voor de fysieke ontwikkeling van je baby. Je legt je kleine zo nu en dan even op een stevige ondergrond op het buikje om de nek spieren te ontwikkelen. Het doel van tummy time is het stimuleren van de baby om het hoofd omhoog te doen en de nekspieren sterker te maken. Je kan tummy time in de box doen of op een kleedje op de grond. Als de ondergrond maar stevig is en de baby op een zacht kleedje ligt, is het goed.

Waarom tummy time belangrijk is

Tummy time is echt bedoeld voor de fysieke ontwikkeling van je baby. De focus ligt hiermee voornamelijk op de ontwikkeling van de nekspieren. Hieronder volgen nog meer redenen waarom tummy time belangrijk is:

  • Tummy time helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek
  • De baby ontwikkelt niet alleen de nekspieren maar ook de rugspieren bij het omhoog proberen te komen
  • De baby krijgt zo meer controle over het hoofdje
  • Tummy time is het begin van leren omrollen en kruipen
  • Soms helpt op de buik liggen tegen krampjes
  • Het op de buik laten liggen van je baby kan een afgeplat hoofdje tegengaan

Wanneer begin je met tummy time?

Tummy time kan je al vanaf 1 week na de baby geboren is invoeren. Hoe eerder hoe beter wordt ook wel gezegd. Als het baby’tje lichamelijke beperkingen heeft of te vroeg is geboren kan je dit in overleg met het consultatiebureau aanzien. Het stoppen van tummy time wordt gedaan als de baby uit zichzelf kan omrollen. Dit zal rond de 7 maanden zijn.

Hoelang duurt tummy time?

Als je start met tummy time is het verstandig om dit een paar keer per dag met korte momenten te doen. Je kan beginnen om de baby voor de eerste keren zo’n 3 minuutjes op het buikje te leggen. Het kan zijn dat je kleintje dit helemaal niet leuk vindt en begint te huilen. Dan kan je beter stoppen en de baby weer op de rug leggen. Probeer dit steeds vaker en langer tot de baby het goed kan volhouden. Na 4 maanden zou een klein halfuurtje op de buik liggen goed te doen moeten zijn. Als de baby het niet meer leuk vindt is tummy time klaar en kan je het de volgende keer weer proberen.

Op welke momenten tummy time?

De beste momenten om tummy time uit te voeren is als de baby uitgerust is. Dit kan zijn na het slapen of na een relaxed momentje. Voer geen tummy time uit als je baby net gedronken heeft. Het is voor de baby niet fijn om met een volle maag op je buik te liggen.

Tips voor als je baby tummy time niet leuk vindt.

Het kan goed zijn dat je kleine het niet leuk vindt om op de buik gelegd te worden. Het is in het begin ook onprettig en even wennen. Als jouw baby tummy time niet leuk vindt zijn dit enkele tips om het prettiger te maken:

  • Stop gelijk met tummy time als je kleine het duidelijk niet leuk vindt. Forceer het niet en probeer het de volgende keer weer.
  • Leg veel speeltje om de baby heen voor afleiding. Wellicht is de kleine ineens meer geïnteresseerd in de speeltjes en is tummy time niet zo erg meer
  • Als je merkt dat de baby het echt niet leuk vindt, kun je ook even een paar dagen stoppen met tummy time. Hierna kan je de draad weer oppakken als je kleine er ook klaar voor is.
  • Probeer je baby op je eigen buik te leggen zodat de houding vertrouwd voelt.

Vindt jouw baby tummy time leuk?

Lees ook:

Wanneer gaat je baby zitten? 
Zit jouw kind in de W-zit? Leer het 'm liever af!

Bron: zwangerenportaal
Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50