Zit jouw kind in de W-zit? Leer het 'm liever af!

Zit jouw kind in de W-zit? Leer het
  • in Kinderen
  • 1
  • 33023
  • 29/09/2021

De W-zit, oftewel de omgekeerde kleermakerszit zoals men ‘m ook vaak noemt, is een positie waarop kinderen vaak op de grond of bank zitten. Maar let op: dit is namelijk niet erg goed voor de gewrichten en spieren!

Bij de W-zit zijn de knieën gebogen en de benen gedraaid en van het lichaam afgekeerd. Veel kinderen vinden dit lekker zitten omdat het stabiliteit geeft en ze makkelijk speelgoed kunnen pakken dat voor hen ligt.

Gevolgen
Echter, als kinderen deze positie regelmatig en voor langere tijd aannemen kán dit op korte en lange termijn voor gewrichts- en spierklachten zorgen. Deze klachten ontstaan met name in de voeten, benen, heupen en in de rug. De gevolgen zijn naar binnen gedraaide voeten en onderontwikkelde romp- en rugspieren. Daarnaast kunnen ze moeite krijgen met hun evenwicht en bepaalde bewegingen minder goed uitvoeren. Deze klachten kunnen wel behandeld worden door middel van o.a. (kinder)fysiotherapie en steunzolen, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen.

Zonder ‘angst’ aan te willen wakkeren is het wel belangrijk om de W-zit niet te stimuleren. Af en toe een keer kan echt geen kwaad, maar niet regelmatig. Stimuleer bijvoorbeeld de kleermakerszit of de houding waarbij je met beide benen dezelfde kant op zit.

Was jij hiervan op de hoogte?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50