Toename vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap

Toename vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van vaginale afscheiding. Het witte, plakkerige goedje in je onderbroek dat je ziet nadat je een lange dag bezig ben geweest. Geloof het of niet, maar zwangere vrouwen hebben hier ook last van en vaak in meerdere mate. 

De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap meer last van vaginale afscheiding in hun onderbroek. Deze afscheiding is vaak meer waterig en zal in grotere hoeveelheden komen naarmate je langer zwanger bent. Een andere benaming voor vaginale afscheiding is ook wel 'witte vloed'. 

Wat is vaginale afscheiding? 

Het witte goedje wat je tijdens je zwangerschap in je onderbroek ziet zitten, wordt gemaakt door bepaalde cellen die zich bevinden in het slijmvlies van de vagina. De afscheiding wordt veroorzaakt door oestrogeen. Dit is een groepje steroïdhormonen dat bij een vrouw zorgt voor haar geslachtskenmerken, regeling van de menstruatiecyclus en bij de zwangerschap! 

Waarom een toename? 

De toename komt door de verhoogde hoeveelheid slijm die het oestrogeen naar je bekkengebied stroomt. Dit komt er dan weer uit via de vagina. Bij een zwangerschap werkt jouw lichaam op haar eigen manier, dus schrik niet als je afscheiding wat witter of wateriger is, want dat betekent dat jouw lichaam goed aan het werk is en zichzelf schoonhoudt. 

Nuttig 

Vaginale afscheiding is ontzettend nuttig voor je vagina. Het beschermt je vrouwelijke geslachtsorgaan tegen ziektes en houd het schoon. Vaak het is wit en kan het wat zurig ruiken, maar dat is volkomen normaal.  Afwijkende vaginale afscheiding, bijvoorbeeld een groen, roze of bruine kleur, kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ontsteking, een schimmelinfectie of een soa.

Wat te doen? 

Alhoewel er geen magisch middeltje is om afscheiding te stoppen, zijn er wel oplossingen: 
1. Draag katoenen ondergoed. Dit helpt met het luchten van je vagina, maar je gaat er ook minder van zweten. 
2. Draag maandverband, maar wel zonder een geurtje. Parfum en geurtjes zijn ontzettend slecht voor je vagina en wekken grotere kansen op irritaties en jeuk. 
3. Was je vagina zacht met water en niks anders! Alle middeltjes die je ziet op TV en in de drogist werken niet goed en zorgen voor een grote kans op infectie. Zachtjes met een washandje is alles wat nodig is. 

Voelt er toch iets niet goed bij jouw afscheiding en zou je graag een medische opinie willen? Contacteer vooral je huisarts, zij helpen je hier graag mee. 

Lees ook

Spaar ze allemaal: de gênantste zwangerschapskwaaltjes
Informatie: vaginale infecties

Bron: 24baby.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50