Spaar ze allemaal: de gênantste zwangerschapskwaaltjes

Spaar ze allemaal: de gênantste zwangerschapskwaaltjes

Je zag het nog zo voor je: met je immer slanke lijf met slechts een bolle zwangerschapsbuik zou jij op je hakken even mooi gaan flaneren. Want zwangere vrouwen zijn charmant en prachtig! Nou, ja, da’s helemaal waar enzo, maar dan moet je deze kwaaltjes wel even wegdenken. Heren, jullie zijn gewaarschuwd.

Overmatig zweten

Zet je drie stappen van de bank naar de keuken, lijkt het alweer of je zojuist een halve marathon hebt gelopen. Met name aan het eind van je zwangerschap – en vooral als je in de zomer uitgerekend bent – zal dit je bekend voorkomen. Niet zo gek natuurlijk, je sleept de hele dag een baby met je mee.

Aambeien

O hallo, een aambei! Veel vrouwen krijgen hier last van tijdens de zwangerschap. Een aambei is een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten rondom de anus of het rectum gaan opzwellen. Ze kunnen ontstoken raken en gaan bloeden. Hè gezellig. Vooral met naar de wc gaan kan het pijnlijk worden. Last van? Bij de apotheek hebben ze genoeg zalfjes.

Obstipatie & gasvorming

Weer zo’n charmante. Veel dames die in verwachting zijn krijgen last van obstipatie, oftewel niet meer kunnen poepen. Je darmen werken namelijk langzamer gedurende je zwangerschap. Probeer veel vezels te eten (groente, fruit of volkorenbrood) en regelmatig te bewegen. Daarnaast heb je juist wél meer last van gasvorming. Charming!

Acne

Het grappige is dat sommigen die al last hadden van acné voor hun zwangerschap juist tijdens hun zwangerschap hier minder of geen last van hebben. Maar andersom is ook vaak het geval: je gave huid verdwijnt als sneeuw voor de zon en elke ochtend als je in de spiegel kijkt is het weer tellen hoeveel pukkels erbij zijn gekomen. Verzorg je huid in ieder geval goed, maak ‘m ’s avonds schoon, zit niet te veel aan je pukkels en bid dat het weer voorbij gaat.

Meer afscheiding

Misschien is het je al opgevallen: je hebt meer afscheiding dan normaal. Als ook de kleur anders is (groen of bruin in plaats van wit) dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Wees gerust, veel dames zijn je voorgegaan en je kunt tegenwoordig gewoon bij de drogist of apotheek crème of tabletten hiervoor halen.

Incontinentie

‘Heb ik nu net serieus in m’n broek geplast toen ik zo hard moest lachen?’ Je bent niet de eerste waarbij deze gedachte zich passeert. Vooral tegen het einde van je zwangerschap kun je nog weleens per ongeluk een plasje laten lopen. Dit komt omdat de baby tegen je blaas drukt en omdat hormonen je sluitspieren laat ontspannen. Ook na de bevalling kun je hier nog last van hebben door een verzwakte bekkenbodemspier. Je kunt deze trainen om weer sterker te laten worden.

Haargroei op ongewenste plekken

Een van de voordelen van zwanger zijn is dat je haar mooier en voller wordt. Maar helaas zit er ook een andere kant aan het verhaal. Je krijgt namelijk ook haar op ongewenste plekken erbij. Wat dacht je van op je buik, op je tepels of in je gezicht? Dat wordt de pincet in de aanslag houden!

Jeuk aan je borsten

Raar maar waar: je kan last krijgen van jeukende borsten. Mentholpoeder kan hiertegen helpen als de jeuk te erg wordt of zich gaat verspreiden over de rest van je lichaam.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50