Zó krijgen je kinderen een betere relatie met elkaar

Zó krijgen je kinderen een betere relatie met elkaar
  • in Kinderen
  • 0
  • 20076
  • 01/08/2021

Broers en zusjes kiezen elkaar niet uit. Ze worden simpelweg binnen hetzelfde gezin geboren en hebben het maar met elkaar te doen. De droom van iedere ouder is natuurlijk een goede band tussen hun kinderen, al lukt dat helaas niet altijd. Maar hoe zorg je er nu precies voor dat je kinderen een zo goed mogelijke band hebben? Hoe leer je ruziënde broers en zussen lief te zijn voor elkaar?

Eis van alle kinderen hetzelfde

Niets zo irritant als een moeder die de ondeugende trekjes van de jongste door de vingers ziet, simpelweg omdat die nog zo jong is. Spreek het kleintje er dan ook op aan als 'ie woest puzzelstukjes door de kamer smijt. Hij of zij begrijpt het misschien nog niet, maar je maakt in ieder geval aan de oudste duidelijk dat dezelfde regels voor alle kinderen gelden.

Lees ook:
Pesten tussen broers en zussen kan mentale gevolgen hebben

Neem ze serieus

Vaak zit er een patroon in de reden waarom je kinderen ruzie met elkaar hebben. Probeer die steeds terugkerende reden te zoeken. Dit doe je door echt serieus naar je kinderen te luisteren als ze vertellen wat de aanleiding voor het gekibbel is. Vraag ze hoe ze het probleem opgelost willen hebben en probeer ze daarin te begeleiden. Een luisterend oor alleen al helpt.

Samenwerken

Bedenk activiteiten die je met beide kinderen samen kunt doen, om ze in de samenwerking te stimuleren. Kies daarbij bewust niet voor activiteiten waar één van de kinderen goed in is. De andere kan zich namelijk achtergesteld voelen. Als je kiest voor een activiteit die nieuw is voor de kinderen, zijn ze eerder geneigd samen te werken.

Ruzies uitpraten

Als je boos bent, is het lastig naar elkaar te luisteren. Leer je kinderen dit, en leg ze ook uit hoe ze ruzies uit kunnen praten. Niet alleen een waardevolle les binnen het gezin, ook erg nuttig voor in de rest van hun leven!

Cheerleaders

Zorg dat ze betrokken zijn bij elkaars activiteiten. Neem je dochter bijvoorbeeld mee naar de voetbalwedstrijd van je zoon, of andersom. Niet alleen omdat er geen oppas is, ook zodat ze elkaar kunnen aanmoedigen en trots op elkaar kunnen zijn.

Niet vergelijken

Je kinderen zijn niet hetzelfde. Door te doen alsof, krijgen ze het gevoel het tegen elkaar op te moeten nemen. Zorg er dus voor dat je je kinderen leert dat er best verschillen mogen zijn. De één is wat beter in tekenen, de ander kan goed zingen. Moedig hun sterke punten aan.

Eerlijkheid en gelijkheid

Leer je kinderen het verschil tussen eerlijkheid en gelijkheid. Het is eerlijk als een kind nieuwe schoenen krijgt, omdat de oude kapot zijn. Dat hoeft niet te betekenen dat de ander ook meteen een nieuw paar aangemeten krijgt. Maar het is wel zo dat beide kinderen cadeaus krijgen van Sinterklaas, gewoon omdat hij ze uitdeelt op 5 december en ze allebei even lief zijn. Hierin staan ze dus gelijk. Dit is een belangrijk verschil dat je kinderen moeten leren.

Individuele aandacht

Doe regelmatig iets met één van hen. Het is niet nodig dat je kinderen alle tijd samen doorbrengen. Soms is het extra leuk om er alleen met papa of mama op uit te gaan. Laat die één-op-één-tijd vanzelfsprekend even vaak voorkomen bij elk kind.

Goed voorbeeld

De laatste, maar zeker niet belangrijkste tip: geef zelf het goede voorbeeld. Je hoeft geen broers of zussen te hebben om je kinderen te laten zien hoe ze aardig en respectvol met anderen om moeten gaan. Leer ze ook dat de band tussen familieleden belangrijk is en dat het waard is daarin te investeren.

Hebben jouw kinderen een goede band met elkaar?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50