Tien tips om je kinderen goed voorbereid het internet op te sturen

Tien tips om je kinderen goed voorbereid het internet op te sturen
  • in Kinderen
  • 0
  • 2972
  • 26/09/2018

Toen ik kind was, was het normaal om mijn vriendjes voornamelijk op school of in mijn vrije tijd op het pleintje om de hoek te spreken. Onze kinderen groeien echter op in een tijd waarin ze contact met de hele wereld kunnen maken, vanaf de bank in de woonkamer met een tablet of telefoon in hun nog mollige handjes.

Dat heeft zowel voor- als nadelen, maar duidelijk is in ieder geval dat er tijdens de opvoeding aandacht besteed moet worden aan de veiligheid op internet. Wat leg je je kinderen uit en hoe pak je dat aan? Wij vonden tien bruikbare tips!

1. Stel basisregels op
Maak samen met je kind een lijst van de afspraken die jullie samen maken met betrekking tot de online veiligheid. Benadruk bijvoorbeeld dat ze geen foto's mogen delen met vreemden. Of dat ze niets online bespreken waarvan ze niet willen dat - ik noem maar wat - oma het ook weet. Online is namelijk nooit iets 100% privé en het is belangrijk je kind hierop te wijzen. Wat eenmaal het internet op geslingerd is, is er nooit meer af te krijgen. 

2. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie
Nog één voor het basisregel-lijstje: vertel je kinderen wat je verstaat onder ‘persoonlijke informatie’. Maak samen een lijst met informatie waarvan je wil dat je kind het altijd eerst met je checkt, voordat hij of zij daar iets over over plaatst of vertelt.

3. Wachtwoorden
Als je kinderen oud genoeg zijn om eigen (e-mail)accounts aan te maken, leer ze dan hoe ze een veilig wachtwoord kunnen bedenken. Vertel ze ook dat ze die nooit met iemand mogen delen!

4. Social media
Het gebruik van social media is niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Vertel ze daarom wat het inhoudt en welke informatie ze wel en niet op social media mogen delen. Denk er eventueel over na om je kind anoniem door social media te laten gaan. Bedenk samen bijvoorbeeld een gebruikersnaam aan die niet lijkt op de eigen naam. 

5. Whatsapp
Het verbaast je misschien, maar ook Whatsapp is niet 100% veilig. Leg dit je kind uit. In principe kán er altijd iemand meekijken.

6. Nieuws omtrent veiligheid
Heel regelmatig verschijnen er nieuwsberichten met betrekking tot online veiligheid. Of er zijn bijvoorbeeld nieuwsberichten van kinderen waarvan er intieme en/of gênante foto's verspreid zijn. Deel deze nieuwsberichten met je kinderen, als ze daar oud genoeg voor zijn. Het is belangrijk dat ze op de hoogte zijn van nieuws op dit gebied, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

7. Openbare Wi-Fi
Als je gebruikmaakt van een openbaar (gratis) Wi-Fi-netwerk, zijn je eigen gegevens vaak makkelijk te achterhalen door mensen die hier doelbewust mee bezig zijn. Wees je hier bewust van, maar maak ook je kinderen hier bewust van. 

8. Spelletjes
Kinderen vinden het natuurlijk leuk om online spelletjes te spelen. Spreek af dat je die samen met je kind downloadt, of dat je samen afspreekt welke spelletjes ze wel en niet mogen spelen. Sommige spelletjes zien er namelijk lekker vrolijk en kleurrijk uit, maar bevatten malware die schadelijk kan zijn voor het apparaat. Er zijn ook tal van spelletjes die er op het eerste gezicht gratis uit zien, maar die toch veel geld blijken te kosten. Let hier even op voordat je je kind een dusdanig spel laat spelen.

9. Contacten
Op het internet komen je kinderen met veel andere mensen in contact. Vaak is dat op bijvoorbeeld fora, waar ze met gelijkgestemden denken te communiceren. Waarschuw je kinderen voor het feit dat iedereen zich voor kan doen voor iemand anders. Op internet hoeft niets te zijn wat het lijkt. Leg dus uit dat dat leuke meisje met wie je dochter over pony's denkt te chatten, ook heel goed een volwassen vijftigjarige kan zijn. Laat je kinderen om die reden nooit foto's, wachtwoorden en NAW-gegevens delen. 

10. E-mail
Wij klikken mailtjes met de titel ‘See Britney Spears Nude! OMG!’ inmiddels zonder er bij na te denken richting online prullenbak. Onze kinderen zijn echter nog niet helemaal op de hoogte van scam-mail. Leg ze uit dat sommige mailtjes niet zijn wat ze lijken, vooral niet als het te mooi is om waar te zijn.

Behalve leuk is het internet simpelweg gevaarlijk voor mensen die niet goed weten hoe ze er mee om moeten gaan. Het is aan ons - de ouders - om onze kinderen hier goed op te wijzen.

Zo. Dan nu even een potje Candycrush!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50