Teelbalkanker en vruchtbaarheid: hoe zit dat precies? 

Teelbalkanker en vruchtbaarheid: hoe zit dat precies? 
  • in Vaders
  • 0
  • 926
  • 18/01/2023

Donny Roelvink werd onlangs getroffen door teelbalkanker. In de talkshow Renze op Zondag vertelde hij dat hij graag vader wil worden. ‘De kans is er nog wel, maar het gaat wel lastiger worden.’ 

In december werd er bij Roelvink teelbalkanker geconstateerd. Hij werd geopereerd waarbij een van zijn teelballen werd verwijderd. Er bleek een tumor van vier bij vier centimeter in te zitten. Ook bleek het om een minder agressieve vorm van kanker te gaan. Later die maand liet de reality-ster weten dat hij geen chemotherapie hoefde te ondergaan, maar dat hij regelmatig wordt gecontroleerd.

Invloed van teelbalkanker op vruchtbaarheid 

Als een teelbal wordt verwijderd ben je in principe nog vruchtbaar. Maar als je na de operatie nog wordt bestraald of chemotherapie moet ondergaan, dan is de kans op verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid een stuk groter. 

Krijg je bestraling dan wordt de gezonde teelbal afgeschermd, zodat er geen straling op komt. Je kunt hierdoor vruchtbaar blijven. Maar krijg je chemo dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Het hangt er wel vanaf welk medicijn je krijgt, maar daar kan de arts meer informatie over geven.

Heeft jouw partner te maken gehad met teelbalkanker en hebben jullie toch kinderen gekregen? We horen graag je verhaal. Kan eventueel via dit formulier (waardoor je eventueel ook anoniem jouw verhaal kan vertellen). 

Lees ook:

Hoe houd je je mentaal sterk als je omgaan moet gaan met onvruchtbaarheid 
Deze opmerkingen wil je echt niet horen als je ongewenst kinderloos bent 

Bronnen: Nu.nl, Kanker.nl, Foto: Jeremy Perkins via Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50