Hoe houd je je mentaal sterk als je moet omgaan met onvruchtbaarheid?
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 7719
- 22/04/2021
Het moment dat je te horen krijgt dat het voor jou en je partner niet zo makkelijk is om kinderen te krijgen, moet je een behoorlijke klap verwerken. Hoe houd je je mentaal sterk als je moet omgaan met onvruchtbaarheid? Misschien dat deze tips je een beetje kunnen helpen…
Als je jezelf altijd hebt gezien met een kind en die toekomstdroom gaat in rook op, dan heb je emotioneel heel wat te verwerken. Stel dat je kiest voor het traject van vruchtbaarheidsbehandelingen ook dan is dat geen makkelijke weg. Niet alleen fysiek krijg je heel wat te verduren ook op emotioneel vlak gebeurt er van alles. Misschien houd je heel veel voor jezelf als je in het traject van een vruchtbaarheidsbehandeling zit. En wat dacht je als een behandeling niet de gewenste uitkomst heeft? Dan krijg je te maken met diepe teleurstelling en rouw. Ook onzekerheid steekt de kop op, want waarom lukt het bij jou niet en bij anderen wel?
Lees ook:
Alles over vruchtbaarheidsproblemen
Tips
Hoe kun je ervoor zorgen dat deze gevoelens je niet richting een depressie duwen? Misschien dat deze tips je een beetje kunnen helpen:
Blijf communiceren met je partner
Iedereen verwerkt zijn emoties op een andere manier, maar het is belangrijk dat je je niet terugtrekt in je zelf om die te verwerken. Zo is de kans dat je uit elkaar groeit groot. Volgens psychologe Dr. Thomas is het normaal in onze maatschappij dat mannen vaak niet leren om met moeilijke emoties om te gaan. “Ze hebben vaak de neiging om het probleem op te lossen, maar als dat niet lukt dan raken ze gefrustreerd en trekken ze zich vaak terug.” Volgens Thomas kruipt de man in de ondersteunende rol zonder over zijn gevoelens te praten. Hierdoor voelt de vrouw zich vaak alleen in haar gevoelens. Als het lukt om elkaar gevoelens met elkaar te delen dan krijg je meer het gevoel dat je er niet alleen voor staat en dat jullie hier samen doorheen moeten gaan.
Neem even tijd voor jezelf
Bij een vruchtbaarheidsbehandeling komen er heel wat zorgen bij kijken. Daarom is het volgens Dr. Thomas zo fijn om je hoofd eens even helemaal leeg te maken, ook al is dat maar voor 10 minuten. Yoga en mindfulness kunnen je daarbij helpen, maar ook hele simpele dingen kunnen je tot rust brengen. Zo kun je denken aan het bewust opnemen van je omgeving. Ga eens naar een park of het strand en ga eventjes zitten en neem je omgeving eens goed in je op. “Zoek een plek op waar je je kunt focussen op wat er om je heen gebeurt. Dit kan kalmerend werken en daardoor kun je alles beter in perspectief zien en ben je beter bestand tegen stress.”
Zoek hulp die bij je past
Als je hulp wilt zoeken bij anderen, bijvoorbeeld een steungroep, kies dan iets uit wat bij je past en wat goed voelt. “Soms kunnen hulpgroepen overweldigend aanvoelen als er geen goede begeleiding is of als er veel geklaag wordt maar er weinig oplossingen worden geboden. Dus wees kritisch als je steun bij anderen zoekt.”
Wees niet bang voor professionele hulp
Als je er met steun van je omgeving om een steungroep niet uitkomt, wees dan niet bang om professionele hulp in te schakelen. Deskundige hulpverleners kunnen je de nodige steun geven en leren om te gaan met deze moeilijke periode. Je hoeft je dus echt niet te schamen als je hulp vraagt aan een deskundige!
Bron: HuffingtonPost.ca
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)