Strong Babies zet zich al 10 jaar in voor te vroeg geboren baby's

Strong Babies zet zich al 10 jaar in voor te vroeg geboren baby
  • in Baby
  • 0
  • 477
  • 13/03/2024

Strong Babies is een fonds dat zich inzet voor baby’s die te vroeg worden geboren. Dit doen ze door wetenschappelijk onderzoek te financieren, voorlichtingen te geven en projecten te starten. Dit jaar bestaat het fonds 10 jaar, een goed moment om aandacht te besteden aan hun werk.

De boodschap van Strong Babies

Strong Babies bestaat in maart 2024 10 jaar. Hiervoor hebben ze een video gemaakt, om de boodschap van hun organisatie over te brengen. Op de site van Strong Babies staat hun boodschap samengevat: “In Nederland wordt zeven procent van alle baby’s te vroeg geboren. Het is buitengewoon ingrijpend wanneer een baby te vroeg, te licht en/of te ziek wordt geboren. Niet alleen voor het kind maar ook voor de ouders, naaste familie en de betrokken zorgprofessionals. Vroeggeboorte is de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland…”
Zeven procent van de te vroeg geboren baby's staat voor vijftig baby's per dag. Daarnaast overleden twee baby’s per dag aan vroeggeboorte, en tien per dag ondervinden blijvende gevolgen. Het gaat uiteindelijk om 4.000 baby’s per jaar.

Het doel van Strong Babies

Het doel van de organisatie is aandacht geven aan onder andere het onderzoek van vroeggeboorte. Op dit moment is Strong Babies het enige landelijke goede doel dat zich inzet  voor wetenschappelijk onderzoek voor, tijdens en na de geboorte. Hun ambitie is vroeggeboorte met dertig procent terug te brengen en duizenden baby’s per jaar een gezonde start te geven.

Hoe doen ze het?

Strong Babies zamelt geld in om drie dingen te kunnen doen:

  • ze financieren wetenschappelijk onderzoek
  • ze geven voorlichting
  • ze werken mee aan projecten die worden gestart om aandacht te geven aan vroeggeboren baby's

Twee keer per jaar reikt Strong Babies 10.000 euro aan beurzen uit, zoals aan onderzoeken naar vroeggeboorte, de gevolgen en preventie ervan.

Kangoeroezorg

Een van de projecten waar Strong Babies zich hard voor inzet, is de kangoeroezorg. Volgens onderzoek vergroot huid-op-huidcontact via buidelen de overlevingskans van te vroeggeboren baby’s met 32 procent. Daarnaast is ook het risico op infecties kleiner wanneer de kangoeroemethode wordt ingezet. Het is daarom extra belangrijk om zo vroeg mogelijk ermee te beginnen. Buidelstoelen helpen hierbij, maar deze worden in Nederland nog niet vergoed. Door de donateurs heeft Strong Babies al in verschillende ziekenhuizen buidelstoelen kunnen overhandigen.

Donatie

Wil je ze ondersteunen? Dat kan. Op de site kan je doneren of je aanmelden om zelf in actie te komen, om zo geld in te zamelen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende sportieve evenementen, waarvoor je kan lopen, fietsen, hiken of rennen voor Strong Babies.

Lees ook: 

7 dingen die niemand begrijpt aan ouder-zijn van een prematuur
Onderzoek: te vroeg geboren baby's ontwikkelen waarschijnlijk zwakkere botten

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50