Steeds meer kinderen met overgewicht

Steeds meer kinderen met overgewicht

Niet alleen volwassenen lijken steeds vaker last te hebben van overgewicht of obesitas, ook kinderen worden steeds dikker. Deskundigen in Groot-Brittanië luiden de noodklok.

In Groot-Brittannië zijn meer dan vier miljoen kinderen die te dik zijn, blijkt uit internationaal onderzoek. In de leeftijd van 5 tot 19 jaar blijkt vier op de tien te dik is zijn of obesitas hebben. Volgens onderzoekers van Imperial College in Londen en de Wereldgezondheidsorganisatie is de groei enorm en is er sprake van een ware crisis. Zo was het aantal te dikke kinderen in 1975 2,66 miljoen. Afgelopen jaar was dat aantal opgelopen tot 4,53 miljoen kinderen.

Lees ook:
Overgewicht kind komt deels door gewicht ouder

Gezondheid kinderen

Deskundigen waarschuwen door deze toename de gezondheid van kinderen op het spel staat aangezien de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes groter wordt door overgewicht.

Marketing

Volgens een van de onderzoekers is de enorme groei ontstaan door de invloed van marketingcampagnes van voedsel en dranken, terwijl gezonde voedingsmiddelen vaak te duur zijn voor de meeste mensen.

“De trend die je nu ziet, voorspelt dat er een generatie kinderen en volwassenen op komst is dat met obesitas opgroeit. We moeten gezonde voeding toegankelijker maken voor thuis en op school, vooral voor arme gezinnen en gemeenschappen. Ook moet er maatregelen worden genomen om kinderen te beschermen tegen ongezonde voedingsmiddelen.”

Kinderen met overgewicht in Nederland

Uit cijfers van Volksgezondheid en zorg had in Nederland het afgelopen jaar 13,6 procent van de kinderen overgewicht, waarvan 2,7 procent obesitas. Vooral meisjes hebben vaker last van overgewicht en obesitas. In de leeftijdsgroep van 12 tot en met 17 jaar was er weinig verschil tussen jongens en meisjes.

Laat jij je wel eens verleiden door een marketingcampagne om voedingsmiddelen te kopen waarvan je weet dat het niet echt gezond is voor je kind?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders. Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50