Solliciteren tijdens je je zwangerschap: hoe pak je dat aan?

Solliciteren tijdens je je zwangerschap: hoe pak je dat aan?

Het blijft lastig: solliciteren als je zwanger bent. Als er nog niets te zien is, vertel je tijdens een sollicitatiegesprek dat je zwanger bent? En hoe pak je het aan als je buik al duidelijk zichtbaar is?

Als je denkt dat je het aan kan om met een nieuwe baan te beginnen tijdens je zwangerschap, ga er dan gewoon voor! De een heeft wat meer last van zwangerschapskwalen dan de ander, dus luister goed naar je eigen lichaam.

Lees ook:
Discriminatie zwangere vrouwen en moeders op de werkvloer: het gebeurt nog steeds

Tips

Met deze tips lukt het je vast om een leuke baan te vinden die bij je past:

1. Research

Ga goed na wat je precies voor werk wilt (en kunt) doen. Waar ligt je hart? Als je dat weet, dan is het fijn om bedrijven te zoeken die bij je passen en misschien is het zelfs handig om uit te vinden of ze meedenken met het ouderschap. Misschien ken je via via iemand die bij een bedrijf werkt waar je graag wilt solliciteren. Schroom niet om die dan even te bellen en te vragen hoe het er bij dat bedrijf aan toe gaat.

2. Je brief

Je bent niet verplicht om in je brief te vermelden dat je zwanger bent. Het gaat tenslotte om je kwaliteiten, dus concentreer je daarop.

3. Het sollicitatiegesprek

Ben je nog niet zichtbaar zwanger dan hoef je niet te vermelden dat je dat bent. Ook een werkgever mag er geen vragen over stellen. Dat is privé en het is wettelijk ook vastgelegd dat dit niet in een gesprek naar voren mag komen. Maar het is misschien wel netjes om er iets over te zeggen. Niet in een eerste gesprek, laat daar vooral zien wat je kwaliteiten zijn. Het is wel zo eerlijk om in een tweede gesprek over je zwangerschap te beginnen. Het zou tenslotte niet zo handig zijn als je net bent begonnen en je een kort erna al met verlof zou moeten gaan. Maar laat je zwangerschap in dat tweede gesprek niet het belangrijkste onderwerp zijn. Nogmaals het gaat er vooral om of jij met al je ervaring en kwaliteiten geschikt bent voor de baan.

Is je buik al duidelijk zichtbaar, sta er niet te veel bij stil en benadruk vooral waarom jij de persoon bent die ze zoeken. Je bent tenslotte niet eeuwig zwanger. Het is maar van korte duur en jij bent natuurlijk van plan om heel lang daar te blijven werken.

4. Je bent aangenomen!

Hoera! Je bent aangenomen! Vergeet niet goede afspraken te maken over hoe je het wilt aanpakken met je zwangerschapsverlof. Wanneer ga je met verlof? En wat wil je na je verlof? Neem je nog aanvullend ouderschapsverlof of juist niet en als je dat wilt hoe ga je dat aanpakken. Plak je er nog een paar weken achteraan of ga je elke week voorlopig een paar uur minder werken? Of ben je van plan om full speed er weer tegen aan te gaan? Maak goede afspraken zodat het voor beide partijen helemaal duidelijk is.

Heb jij het weleens meegemaakt dat je wist dat je zwanger was en ging solliciteren? Hoe heb jij dat aangepakt? BabyBytes is heel benieuwd! Laat een reactie achter onder dit artikel.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50