Sisterhood: steun elkaar in plaats van elkaar af te vallen

Sisterhood: steun elkaar in plaats van elkaar af te vallen
  • in Moeder
  • 1
  • 1771
  • 23/03/2016

Afgelopen 8 maart was het weer zover: Internationale Vrouwendag. Een dag van solidariteit en strijdbaarheid vóór en dóór vrouwen. Ik hoorde de grotere onderwerpen langskomen zoals gelijke rechten, gelijke behandeling en gelijke carrièrekansen.

Ik ben het daar ook roerend mee eens. Toch denk ik dat er op micro- (oftewel huis-, tuin- en keukenniveau) nog meer punten te behalen zijn voor vrouwen.

Schoolpleinmoeders
Zo hoorde ik vorige week een collega vertellen over de schoolpleingesprekken tussen moeders over het schooladvies dat rond deze tijd gegeven wordt aan de kinderen van groep 8. Haar kind had een VMBO-advies gekregen en dat vond ze zelf prima passen bij haar kind. Op het schoolplein werd ze nog nét niet gecondoleerd door de Gymnasium-moeders. Ze was verbaasd omdat het een ondersteunende opmerking leek maar het voelde alsof ze gefaald had.

Passief-agressief
Ook in de kraamzorg ben ik dit regelmatig tegengekomen. Uitspraken door bezoek van vriendinnen/collega-moeders die door één opmerking de verse moeder behoorlijk onzeker kunnen maken.

- ‘Oh, je hebt best nog een buikje zeg, mijne was vrijwel direct weg.’
- ‘Was je bevalling zo zwaar? Nou dan heb jij nog geluk want bij mij...’
- ‘Lig je nog steeds op bed? Jeetje, ik was er na twee dagen al uit hoor.’
- ‘Huilt je baby zoveel? Vervelend hè, de mijne deed dat ook maar ik ging er gelukkig relaxed mee om.’
- ‘Geef je geen borstvoeding ? Nou ik heb het wél een halfjaar gedaan want het is toch het beste voor je kind.’

Zomaar wat uitspraken die tussen neus en lippen door gedaan worden. Ik ga er altijd maar vanuit dat dit niet zo bedoeld is maar heb als kraamverzorgende regelmatig wat nazorg moeten geven na het vertrek van het bezoek. 

Solidariteit
Solidariteit tussen moeders begint al voor de zwangerschap. Luister naar elkaar, respecteer elkaar, steun elkaar, help elkaar, begrijp elkaar en val elkaar niet af.

Oftewel: sisters... sla de handen ineen. Dat maakt het moederschap zoveel leuker en makkelijker.

Lees ook de vorige artikelen van Simone van Kraamzorg Mammae Mia!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Simone Compier is moeder van twee kinderen en naast lactatiekundige ook eigenaresse van kraambureau Mammae Mia in Amsterdam. Ze heeft op vrij jonge leeftijd twee kinderen gekregen en weet (mede door haar ervaring in de kraamzorg) hoe ontzettend leuk, maar ook intensief de babytijd kan zijn. 
  
Naast het runnen van een kraambureau geeft Simone ook nog cursussen aan aanstaande ouders en scholingen aan zorgverleners. 
  
Haar missie is om ouders zo goed en eerlijk mogelijk voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50