Sexy moeders!

Sexy moeders!

Lang geleden, toen ik nog bij mijn ouders woonde, zag ik een reclame voor een bepaald merk labelwriter op de televisie. Het spotje toonde verschillende mensen die zichzelf labels opplakten die zij vonden passen. Een zakenman in pak typeerde zichzelf bijvoorbeeld als ‘goede vriend’ en een sexy uitziende vrouw in een korte rok labelde zichzelf als ‘moeder’. “Belachelijk!”, snoof mijn eigen moeder direct door het spotje heen. “Zo ziet een moeder er toch niet uit!”. Ze had gelijk. In het stadje waar ik ben opgegroeid, zagen moeders er inderdaad niet sexy uit. Maar waarom eigenlijk niet? Seks was toch juist hetgeen waardoor ze moeder geworden waren!?

Vanuit een biologisch perspectief is het begrijpelijk dat we bepaalde uiterlijke kenmerken sexy vinden, omdat ze een indicatie kunnen zijn voor vruchtbaarheid en het krijgen van gezond nageslacht. Zo worden jonge vrouwen met ronde borsten en een zandloperfiguur bijna universeel aantrekkelijk gevonden. Seks vervult bij de mens echter meer functies dan alleen voortplanting. Zo geeft het velen van ons plezier en een groter gevoel van verbondenheid. Vrouwen hebben daarom ook seks wanneer ze al moeder zijn en niet per se nog meer kinderen willen. Als vrouw kan je een leven lang uiting geven aan je eigen seksualiteit en je hele leven sexy zijn, ook wanneer je moeder bent.

Lees ook de vorige blog van Jolien:
Endometriose en zwangerschap

Moeder = onbevlekt?

Vanuit cultuur-historisch perspectief is het echter alsnog ingewikkeld om de woorden ‘sexy’ en ‘moeder’ te verbinden. Van oudsher wordt de moeder namelijk, vreemd genoeg, neergezet als onbevlekt, de Madonna. Sexy vrouwen worden daarentegen als bezoedeld, als hoeren, afgeschilderd. En hoe goed we ook weten dat dit onzin is, ons brein is er van jongs af aan mee gevuld en kan bijna niet anders dan deze associaties volgen. Menige vrouw voelt hierdoor de neiging om haar kleding aan te passen of zich netter te gedragen, wanneer ze moeder geworden is. En mocht er toch een moeder in een korte rok achter een kinderwagen paraderen, kan ze afkeurende blikken verwachten. “Dat is toch niet gepast!”.

Sexy

Het is een hele transitie, zowel fysiek als mentaal, om moeder te worden en het vergt soms enige tijd om je sexy zelf daarna weer terug te vinden. Er zijn echter genoeg vrouwen waarbij dit lukt, vrouwen die zelfs aangeven dat ze zich als moeder zelfverzekerder en vrouwelijker voelen. Vrouwen die merken dat ze sinds het krijgen van kinderen meer respect en verbondenheid met hun lijf ervaren en een groter vermogen om lief te hebben. Deze moeders voelen zich sexy, niet desondanks het feit dat ze moeder zijn, maar juist daardoor! Laat je dus niet wijsmaken dat ‘sexy’ en ‘moeder’ woorden zijn die niet bij elkaar passen. Accepteer het maar gewoon, je bent sexy…elke vrouw op haar eigen manier!

=> Voor tips om je sexy zelf weer terug te vinden of je seksleven opnieuw vorm te geven na het krijgen van kinderen, lees ’Sexy Mamas’ (2004) van Cathy Winks en Anne Semans.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Jolien woont aan het strand, samen met haar vriend Jorn en hun zoontje Olav. Na jaren bij grote GGZ instellingen te hebben gewerkt, is ze in 2015 als GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS een eigen praktijk gestart in Bloemendaal. In haar praktijk Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt ze seksuele problematiek, angst, depressie, trauma- en stressklachten. Als seksuoloog begeleidt ze vrouwen die voor, tijdens of na een zwagerschap klachten ontwikkelen en helpt ze stellen om hun seksleven weer op de rit te krijgen.

Geïnspireerd door eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft ze columns over relaties, liefde, lust en seks.

Meer weten? Kijk op www.moveformotion.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50