Endometriose en zwangerschap

Endometriose en zwangerschap

Een op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose. Denk hier eens over na… In elke klas op de middelbare school zitten één of twee meiden die endometriose hebben. ’s Ochtends zitten in elke intercity tientallen vrouwen met endometriose die naar hun werk gaan. Wereldwijd treft deze ziekte zo’n 176 miljoen vrouwen!

Endometriose is een chronische ziekte, waarbij weefsel dat op het baarmoederslijmvlies lijkt zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit weefsel kan bijvoorbeeld op het buikvlies, de eierstokken en eileiders, de darm, de blaas en urineleiders gaan zitten en daar voor ontstekingen en verklevingen zorgen. Een veelheid aan klachten kan het gevolg zijn, zoals extreme pijn rond de menstruatie, rug- en buikpijn, blaas- en darmproblemen, vermoeidheid, pijn bij het vrijen en vruchtbaarheidsproblemen.

Lees ook de vorige bog van Jolien:
Hoera, het is een kind

Schade

Wat endometriose veroorzaakt, is nog niet bekend en de ziekte wordt vaak pas laat ontdekt. Hierdoor kan het lange tijd doorwoekeren en steeds meer schade aanrichten. Veel vrouwen komen er pas achter dat ze endometriose hebben, wanneer het niet lukt om zwanger te worden en ze om die reden een arts bezoeken. Geschat wordt dat twee derde van de vrouwen met endometriose spontaan zwanger kan worden, maar bij ongeveer een derde is uiteindelijk hulp vereist. Soms kunnen de ontstekingen en verklevingen tijdens een operatie worden verwijderd, waardoor de kans op zwangerschap vergroot. Maar ook vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI en IVF worden geregeld toegepast om een zwangerschap mogelijk te maken.

Vruchtbaarheidsproblemen

Hoe ernstiger de endometriose, hoe groter de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Om deze reden wordt vrouwen met endometriose die een kinderwens hebben meestal aangeraden om niet te lang te wachten om te proberen om zwanger te worden. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel weten dat je endometriose hebt! Voorlichting aan vrouwen en bewustwording bij artsen is daarom essentieel. Het gebeurt momenteel nog te vaak dat vrouwen met extreme pijn rond de menstruatie geen hulp zoeken en als ze wel een arts bezoeken, wordt hen nog te vaak aangeraden om een pijnstiller te nemen.

Meer aandacht

Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer aandacht aan dit belangrijke onderwerp besteed. Zo zijn er inmiddels in verschillende ziekenhuizen gespecialiseerde behandelcentra opgezet, was er onlangs een Endometriose Awareness Event in Zwolle en is er de Endometriose Stichting, die veel goed werk verricht. Maar het belangrijkste is wel… Heb je symptomen, heb je vragen of twijfels, wacht dan niet te lang en maak het bespreekbaar. Vertrouw op je onderbuikgevoel!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Jolien woont aan het strand, samen met haar vriend Jorn en hun zoontje Olav. Na jaren bij grote GGZ instellingen te hebben gewerkt, is ze in 2015 als GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS een eigen praktijk gestart in Bloemendaal. In haar praktijk Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt ze seksuele problematiek, angst, depressie, trauma- en stressklachten. Als seksuoloog begeleidt ze vrouwen die voor, tijdens of na een zwagerschap klachten ontwikkelen en helpt ze stellen om hun seksleven weer op de rit te krijgen.

Geïnspireerd door eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft ze columns over relaties, liefde, lust en seks.

Meer weten? Kijk op www.moveformotion.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Zo waar komt dit inene vandaan...ik roep hier al jaren om een schreeuw van aandacht om evenals andere dames....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50