Seks tijdens en na de zwangerschap

Seks tijdens en na de zwangerschap
  • in Overig
  • 0
  • 6928
  • 05/01/2014

Er bestaan veel fabels en mythes over seks tijdens de zwangerschap. Zo gaan er verhalen rond over vrouwen die er geen genoeg van kunnen krijgen, zodra er zich een embryo in hun buik heeft genesteld. Of juist het tegenovergestelde: vrouwen die er tot ver na de bevalling niets van moeten weten.

De waarheid ligt echter meestal ergens in het midden: in een groot deel van de gevallen verandert er weinig aan de seksdrive van je vriendin, of ligt het aan de periode in de zwangerschap. Maar wat kun je nog meer verwachten op dit gebied?

Frequentie
Zoals hierboven beschreven merk je lang niet altijd iets aan het verschil in seksdrive bij je vrouw. De ene vrouw heeft (tijdelijk) wat minder zin dan de andere. Een gebrek aan zin kan bijvoorbeeld voorkomen in het eerste trimester, als ze last heeft van misselijkheid en andere vervelende kwaaltjes. Deze verdwijnen meestal in het tweede trimester, om aan het einde in een andere vorm weer terug te komen. Maar iedereen houdt er haar eigen gevoel en voorkeur op na.

Is seks veilig?
Ja hoor, je baby zit in een zak met vruchtwater in de baarmoeder en zal dus niets merken van de seksuele escapades van z’n ouders. Er zijn echter een aantal zaken waar wel rekening mee gehouden moet worden. Het is belangrijk om even te wachten met seks tot je een arts hebt gesproken in de volgende gevallen:

  • Als er weeën zijn voor de 37 weken zwangerschap
  • Als de vliezen zijn gebroken (de kans op infecties neemt nu toe)
  • Als er bloedverlies voorkomt
  • Als je een soa hebt (tja, die spreekt voor zich)
  • Als de verloskundige dit om één of andere reden aangeeft

Orgasme
Een vrouw kan vanwege de hormonen anders op orgasmes reageren tijdens de zwangerschap. In veel gevallen is het heftiger dan anders. Door het orgasme trekt de baarmoeder iets samen. Dit kan voor een vrouw aanvoelen als lichte weeën. Tegen het einde van een zwangerschap kan een orgasme ook resulteren in een harde buik. Dit kan geen kwaad, maar kan wel onprettig aanvoelen voor de vrouw. Voor het kind kan een orgasme (en eventuele harde buik) juist wel prettig aanvoelen. De hormonen die namelijk vrijkomen kunnen een positief effect hebben op de baby en de samentrekkende baarmoeder voelt aan als een prettige knuffel.

In principe is nagenoeg alles nog mogelijk wat er zonder zwangere pens ook mogelijk was. Het kan echter een kwestie zijn van wat meer geduld hebben of je fantasie gebruiken om een standje te bedenken die de buik niet verdrukt.

Seks na de bevalling
Hoewel het voor iedereen anders is wanneer er na de bevalling weer zin is in seks, wordt er door verloskundigen meestal geadviseerd dit niet te doen in de eerste zes weken. Nu is er namelijk nog een te grote kans op een infectie. Voor die tijd is de kans sowieso niet heel erg groot dat je vrouw er zin in heeft.

Anticonceptie
Tot slot nog een klein, maar erg belangrijk puntje: twee weken voor een eerste menstruatie vindt een eisprong plaats. Je kunt dus nooit van tevoren weten of je vriendin alweer vruchtbaar is of niet. Gebruik dus altijd enige vorm van anticonceptie als je na de zwangerschap weer seks hebt. Tenzij jullie meteen zin hebben in ronde twee, natuurlijk.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50