Schoonlikken speen door ouder goed voor gezondheid kind

Schoonlikken speen door ouder goed voor gezondheid kind
  • in Baby
  • 3
  • 2124
  • 20/11/2018

Ben jij altijd in de weer met kokend water om de spenen van je baby te steriliseren? Het kan dus veel simpeler en misschien zie je het sommige moeders al doen: even de speen in de eigen mond stoppen voordat ze ‘m aan hun baby geven. Dit schijnt toch beter te zijn voor de gezondheid van je kleine.

Keek je altijd met afgrijzen naar moeders die een gevallen speen eerst in de eigen mond deden voordat ze ‘m weer aan hun baby gaven? Tja, een volgende keer kun je dat zelf toch maar beter ook doen, want blijkbaar is dat veel beter voor de gezondheid van de baby dan wanneer je spenen te steriliseert in kokend water.

Lees ook:
Hoe komt je kind van de speen af?

Onderzoek

Onderzoekers hebben gekeken naar het antilichaam IgE bij kinderen en heeft ouders van de kinderen gevraagd naar de manier waarop ze de spenen reinigen. Nu bleek dat kinderen met een hoog IgE-niveau meer kans hebben op allergieën en astma. Kinderen van ouders die de spenen van de kinderen zelf schoonlikten hadden een lager IgE-niveau dan kinderen van wie de spenen werden gesteriliseerd.

Voor het onderzoek werden 128 moeders gedurende 18 maanden regelmatig geïnterviewd. Zo’n 58 procent zei dat hun kind regelmatig een speen gebruikt. Van dit percentage zegt 41 procent van de moeders dat ze de spenen steriliseren, terwijl 12 procent de speen in hun eigen mond stopten om het ding schoon te krijgen.

Immuunsysteem

De kinderen van de tweede groep moeders had een lager IgE-niveau in het lichaam. Volgens de onderzoekers geven de ouders met de ‘in-de-eigen-mond-stop-schoonmaak-methode’ gezonde micro-organismen door via de mond waardoor het immuunsysteem van hun kind een boost krijgt. Maar de onderzoekers willen hier nog wel meer onderzoek naar doen.

In ieder geval zegt onderzoeker Dr. Abou-Jaoude: “We weten dat blootstelling aan bepaalde micro-organismen op jonge leeftijd ervoor kan zorgen dat het immuunsysteem wordt gestimuleerd waardoor allergieën kunnen worden voorkomen.”

Stop jij weleens de speen van je kind in je mond om ‘m schoon te maken?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50