Hoe komt je kind van de speen af?

Hoe komt je kind van de speen af?
 • in Kinderen
 • 2
 • 27405
 • 22/08/2020

“IK-WIL-MIJN-SPEEHEEN!!!” Ik hoor het mijn oudste nog roepen, toen wij hadden besloten dat het nu genoeg was met dat ding. Hij was er nog lang niet klaar voor. Hier wat tips van ervaringsdeskundigen om je kind van de speen af te krijgen.

Eigenlijk moet je er al heel vroeg aan beginnen: dat afbouwen met de speen. Maar ja, het is soms wel heel makkelijk. Hij werd er rustig van, vond er troost bij. Maar toen hij twee was, was het wat ons betreft tijd om te stoppen met de speen. Dat deden we natuurlijk niet cold turkey, maar we bouwden het langzaam af. Met veel pijn en moeite lukte het, maar misschien is het handig om toch even een paar tips van ervaringsdeskundigen op een rijtje te zetten.

Lees ook:
Alles over duimzuigen en fopspenen

Sinterklaas

Het is al voorbij, maar dit is natuurlijk dé ideale gelegenheid om de speen mee te geven aan Sint & Piet. Dat kan met schoen zetten, maar ook Pakjesavond is het moment om de speen mee te geven in ruil voor cadeaus. En mocht je daar net niet even aan hebben gedacht: opsturen naar Sint en Piet kan altijd. Dus hup in een envelop richting Madrid en misschien dat er een klein cadeautje voor terugkomt?

De spenenfee

Je hebt naast de tandenfee ook een spenenfee. De tandenfee laat het tandje meestal onder het kussen liggen, maar de spenenfee neemt de speen mee voor andere kleine kindjes. En natuurlijk is dit wel een ruil. Dus speen weg, dan staat daar een kleine beloning tegenover.

Tandpasta

Deze tip kwam van moeder Josh. Zij deed een heel klein beetje van haar tandpasta op de speen. “De speen is heet,” zei haar kindje. “O, dan is ‘ie vast niet meer goed,” zei Josh. “Laten we de andere spenen eens proberen.” Helaas smaakten ze allemaal niet meer goed en moesten de spenen worden weggegooid.

Kunstwerk

Moeder Kim, besloot de speentjes te gebruiken als kwasten. Samen met haar kind doopte ze de spenen in kindvriendelijke verf en maakte er een heus kunstwerk van op papier. Toen ze waren uitgeverfd, waren alle spenen jakkie-bah en besloten ze ze maar weg te gooien.

Knip er wat van af

Deze tip komt van moeder Bethany. Zij knipte een stukje van de speen af. Toen zij haar zoontje dat de speen stuk was. En dat bleek ook zo bij de overige spenen te zijn. Reden dus om ze allemaal weg te gooien, want die wilde hij niet meer…

Hoe heb jij je kind van de speen gekregen? Wij zijn benieuwd naar jouw tips!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Mommiebakster

  Bij 1 van onze zoons zei mijn man dat als hij 4 werd en nog een speen had, hij een meisje werd. Op de ochtend van zijn vierde verjaardag liep hij naar de prullenbak, stopte zijn speen er in en heeft er nooit meer naar gevraagd.

  Andere zoons nooit een speen gehad.

  Onze dochter was haar speen kwijt, écht kwijt en ik had geen nieuwe in huis. Ze is gaan slapen en heeft er nooit meer naar gevraagd. Ze was nog geen twee.

  Overigens was de speen hier echt alleen voor in bed, dus niet beneden of mee als we weg gingen.

 • Elien_

  Na vele tips hier op het forum gewoon op een dag weggegooid. 2 of 3 dagen moeilijk gehad met inslapen en af en toe wat gezeur en daarna er nooit meer naar gevraagd

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50