Roos coacht: het belang van een eigen plekje

Roos coacht: het belang van een eigen plekje
  • in Opvoeding
  • 0
  • 3902
  • 02/09/2021

Ik ontmoet veel kinderen in allerlei verschillende situaties en wat opvalt is dat ze eigenlijk allemaal, naast natuurlijk een berg liefde van hun ouders en een gezonde dosis structuur, ook een eigen plekje nodig hebben. Ergens waar ze zich even terug kunnen trekken en helemaal zichzelf kunnen zijn. En, laten we heel eerlijk zijn, hebben we dat niet allemaal?

Vroeger was dat mijn kamer; ik bracht als kind héél veel tijd door op mijn kamer, zeker als tiener. En later, toen ik het huis uit ging, was mijn studentenkamertje ‘mijn eigen plekje’. Het was een kleine zolderkamer met een schuin dak waar alles ingepropt stond wat ik nodig had. En ik vond het er toch fijn! Ik had vaak moeite met de ‘grote boze buitenwereld’ die me vaak overweldigde. En als ik dan na school op mijn kamertje kwam en een blik soep opentrok voelde ik me vol rust en de koning te rijk.

Lees ook de vorige blog van Roos:
Waarom prop je de agenda van je kind helemaal vol?

Het huis wordt overgenomen

Als je ouder wordt vergeet je vaak hoe zeer je zo’n plekje nodig hebt. Laten we wel wezen, de kinderen nemen vaak het hele huis over. Dat is bij ons ook vaak. En ergens juich ik dat zelfs een soort toe. Ik vind het namelijk heerlijk om kinderen en kinderspul om me heen te hebben. En als je een beetje op mij lijkt, staat je huis, je tuin en soms je eigen bed, dan ineens vol met spul dat niet van jou is: they are taking over! Grapje hoor. Daarin moet je vooral doen wat goed voelt.

Geborgenheid

Maar juist dat: wat als het niet goed voelt, en je merkt dat je ergens toch dat eigen plekje mist? Ik merk dat namelijk weleens; dat ik dat ene plekje, helemaal van mij, een beetje mis. Dan is het tijd voor actie. Er zijn meerdere dingen die je het gevoel van geborgenheid kunnen geven. Maar geborgenheid vinden in jezelf, op zo’n speciaal plekje, is belangrijk.

Plekje

Dus: welk plekje in jouw huis kun je veroveren en het zo maken dat het kan voelen als jouw eigen plekje: een zolderkamer in je lievelingskleur? Een werkkamer waar een lekkere zachte bank in past, of desnoods jouw eigen relax-stoel in de woonkamer?

Ik zeg: gewoon doen. Jij hebt er, net als je kinderen, ook recht op.

Hoe mijn plekje geworden is? Ik heb op zolder een hoekje gemaakt: met al mijn boeken, een bureautje, mooie foto’s, een dik rood tapijt en de geur van wierrook; is het net een beetje alsof ik weer op mijn studentenkamertje zit;)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50