Roos coacht: begrip tonen is het halve werk

Roos coacht: begrip tonen is het halve werk

Afgelopen week hoorde ik een vrouw naast me zeggen tegen haar vriendin: "Ik word er echt gek van als een kind zich totaal misdraagt en ik ouders hoor zeggen "Acchhh, hij vindt het gewoon heel spannend". Kom op, soms zijn ze gewoon aan het etteren en moeten ze zich gaan gedragen!"

Ehhh...

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er juist heel blij van word als ik ouders hoor nadenken over wat het gedrag van hun kind kan betekenen. En inderdaad, vaak betekent gedrag wat als ‘stout’ betitelt wordt iets heel anders. En het kan heel erg goed zijn dat dat te maken heeft met de spanning die een kind ervaart. De wereld is namelijk nogal een grote en heftige plek voor een kleintje. 

Dus ja, natuurlijk hebben ze grenzen nodig, maar ook begrip. Het zijn namelijk net mensen, die kinderen. Als wij onhebbelijk doen, dan is dat over het algemeen toch ook omdat we spanning ervaren, onbegrip, angst, frustratie of rot in ons vel zitten? Als iemand je dan vertelt dat je “Maar gewoon moet doen wat je gezegd wordt!” Uhuh… dan werkt dat vaak averechts. Dat maakt het niet beter, als ik voor mezelf mag spreken. 

Maar wat als iemand begrip toont? 

Dat is een heel ander verhaal. Als je eerst begrip, erkenning krijgt voor hoe je je voelt, dan ben je toch veel sneller geneigd te luisteren naar de ander? Diegene luistert immers ook naar jou. En wat het helemaal mooi maakt is dat je zo je kinderen ook leert hoe ze met anderen om moeten gaan. Dat je in contact met anderen niet je eigen wil op legt, maar dat je met begrip en vriendelijkheid met elkaar omgaat. 

Lees ook: Wat is een driftbui en hoe ga ik hiermee om?

Dat wil niet zeggen dat je niet consequent moet zijn. Of dat “streng” zijn niet af en toe nodig is… Maar jij bepaalt de manier waarop. En is het niet de toon die de muziek maakt? Hoe leuk zou een wereld zijn waarin iedereen in begrip en vriendelijkheid met elkaar om ging? 

Heb maar begrip voor je kind. In een wereld waar vaak heel veel onbegrip is is dat hard nodig. Zullen wij ze eens laten zien dat het ook op een vriendelijke manier kan!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50