Wat is een driftbui en 10 manieren om ermee om te gaan

Wat is een driftbui en 10 manieren om ermee om te gaan

Tantrum, driftbui. Als je een peuter hebt, of soms zelfs al bij dreumesen, dan weet je heel goed wat deze woorden betekenen. Vaak is er rond de leeftijd van een jaar al wel eentje voorbij gekomen.  Ze komen het meest voor als kindjes tussen de één en de vier jaar oud zijn. Met als absoluut hoogtepunt rond de tweede verjaardag.

Wat is een driftbui precies?

Een driftbui is een ontlading van opgekropte gevoelens van frustratie en ongeduld. Het temperament van het kind bepaalt hoe vaak en in welke mate een driftbui voorkomt. Kinderen in deze leeftijd kunnen nog niet omgaan met emoties en gevoelens van frustratie. Ze kunnen dit niet verwerken zoals wij volwassenen dit kunnen. Dat is de reden dat kinderen zich in een driftbui storten, zich hier even flink in kunnen verliezen en worden als het ware overspoeld door boosheid. 

Leren van driftbuien

Wel is het goed om peuters ook een beetje te laten experimenteren met hun eigen wil. De fase van het slecht luisteren en de eigen zin willen doen is ook een belangrijke stap in de ontwikkeling. Het is goed wanneer een kindje leert, dat zij/hij ook een eigen mening mag hebben en dat ook 'nee' zeggen tegen dingen een optie is. Maar kinderen moeten ook leren dat bepaalde dingen nog niet zo gaan als zij dat willen en dat zij ook rekening moeten houden met wat een ander wil. Laat een kind een beetje experimenteren met de eigen wil door bij onbelangrijke dingen toe te geven. Op de punten waarbij je het belangrijk vindt dat jouw kindje gewoon luistert, houd je voet bij stuk. Dit zal leiden tot boosheid, maar daar leert een kindje van. Ook is het goed het kind zo af en toe een keuze te geven. Ze leren hier veel van en het maakt het soms makkelijker om een kind zover te krijgen dat hij/zij toch doet wat je wilt, terwijl het kind toch het gevoel heeft dat het gebeurt zoals het zelf gekozen heeft.
Bron: opvoedadvies.nl 

Het kan best heel lastig zijn voor ouders om om te gaan met de driftbuien van hun kind. Omdat we elkaar moeten helpen in tijden van strijd, hier een lijstje met mogelijke dingen die je kunt doen wanneer je kindje in zo'n voor zichzelf en ouders frustrerende driftbui terecht komt.

1. Empathie: In plaats van proberen de situatie op te lossen kun je beter uitleggen aan je kindje dat je begrijpt wat hij of zij voelt. Herhaal de situatie en laat daarmee zien dat je je kindje begrijpt: "Je bent boos omdat je geen koekje mag". Je geeft hiermee je kindje het gevoel dat hij begrepen wordt. Je hoeft het koekje niet te geven maar je kunt wel begrip geven.

2. Afleiding: "WAUWWWWW is dat nou BUMBA op televisie?" "HUH, kijk nou! Wat vliegt daar nu voor gekke vogel?" "Oh wat een gave auto staat daar joh!"

3. Spel: Leid je kindje af door plots een spelletje in te zetten. "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet" bijvoorbeeld. Of "Wie zijn tong het dichtst in de buurt van zijn neus kan krijgen wint!" Een spelelement is de beste motivatie voor een kind en met wie doen ze dat nou liever dan met mama of papa?

4. Halveer je volume: Ga zelf steeds zachter praten. Hoe harder en bozer je kindje wordt, hoe zachter jij gaat praten tegen hem of haar. Je zult misschien wel steeds dichter bij je kindje in de buurt moeten komen voor hem of haar om jou te kunnen verstaan en om te merken dat je uberhaupt aan het praten bent. Maar kindjes hebben de neiging onbewust hun eigen volume aan te passen aan dat van ons. Dus ga zacht praten en zorg ervoor dat hetgeen je zegt, interessant is voor je kindje.

5. Vertel je kindje wat hij of zij goed doet: In plaats van wat er fout gaat. Benoem dan bijvoorbeeld dat het zo knap is dat je kindje aangeeft waarom hij boos is. Of Dat het heel goed is dat hij de juiste woorden weet te vinden voor zijn boosheid. Dit klinkt misschien heel zweverig en is in sommige gevallen ook best heel lastig, maar heel vaak werkt de positieve en zachte benadering het best in dit soort situaties.

6. Vraag om oplossingen: Als je kindje wat groter is en zichzelf goed verstaanbaar kan maken, vraag dan om oplossingen. Vraag naar drie dingen die op dat moment zouden kunnen helpen om de boosheid op te lossen. Een daarvan zal vast en zeker hetgeen zijn dat niet mag en waarom hij juist deze driftbui kreeg, maar één van de andere twee opties waar je kleintje mee komt is misschien wel een acceptabele. Als dat zo is, prijs je kind de hemel in voor oplossingsgericht denken! HALLELUJA!

7. Muziek: Sommige kindjes reageren heel goed en heel sterk op muziek. Houd een playlist bij van favoriete nummer van je uk en zet deze plots aan, ook al is het midden in een enorme driftbui. Niet te hard, je wilt juist bereiken dat je kindje rustig wordt en de muziek kan verstaan. Zing mee als je merkt dat het werkt bij je kindje en wie weet staan jullie binnen no-time te dansen in de kamer alsof er nooit iets gebeurd is.

8. Een kussen: Zoek een heel dik en zacht kussen en laat je kindje dit knuffelen er in knijpen of er zelfs een flinke mep tegen geven. Het kan helpen om een voorwerp even goed onder handen te nemen om frustratie en woede te uiten. Als dit eruit is zal de kans veel minder groot zijn dat je kindje fysiek wordt tegen jou of iemand anders. In dezelfde lijn is bewegen een hele goede manier om de driftbui te bestrijden. Ga bijvoorbeeld ook eens een rondje rennen en springen. Hiermee laat je je kindje meteen zien dat beweging een hele goede oplossing kan zijn bij woede en frustratie.

Lees ook: Ben jij ook zo'n #assholeparent en zie dat je er echt niet alleen in staat.

9. Knuffelen: Knuffel je kindje helemaal plat. Als je de zwaaiende armen en benen kunt ontwijken of als je een schreeuwer in plaats van een schopper hebt, probeer of een fysieke benadering de oplossing is. AL vanaf het moment dat ze heel klein zijn, worden kindjes op die manier getroost. Het kan dus meteen een gevoel van herkenning en berusting opwekken en ook voor jou zelf als ouder kan dit heel geruststellend werken.

10. Laten gaan: Driftbuien zijn niet het einde van de wereld. Ze horen erbij en eindigen altijd weer. Dus als je het aan kunt om zonder enige reactie je kindje te laten uitrazen, laat ze gaan. Zorg er uiteraard wel voor dat je kindje zichzelf niet kan bezeren. Heel belangrijk is het om ervan bewust te zijn dat je niet altijd alles hoeft op te lossen. Als je je kindje hebt laten uitrazen heb je laten zien aan hem dat je kunt omgaan met de emotie van je kindje en hij kan zelf leren om weer rustig te worden en zich te beheersen. Dat is een hele moeilijke maar leerzame les.

Niet al deze manieren zullen werken bij alle kindjes en alle ouders in elke situatie. Dat is meteen de reden waarom er zoveel tips en manieren zijn om om te gaan met driftbuien. Je kunt sommige manieren heel zweverig vinden en andere manieren veel te streng maar het is aan jou als ouder om de manier te vinden die het best bij jou en je kindje(s) past. Daar gaat verder helemaal niemand over. Hopelijk staan er dingen tussen waar je iets aan hebt. 

Je kindje leren om te gaan met zijn of haar eigen emotie, frustratie en woede is een van de moeilijkste dingen van het ouderschap, maar tegelijk ook een van de belangrijkste. Zet hem op, je staat er absoluut niet alleen in. Op ons forum vind je altijd moeders die ook worstelen met dezelfde "problemen" en als je het fijn vindt kun je er daar over doorpraten.

Suzanne is voormalig redacteur van Babybytes. Ze woont samen met haar vriend en dochtertje van twee. 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • rlyblue

    Hier een op en top peuter (2j4m) en de meeste van deze tips werken inderdaad. Wat we merken dat ook werkt is een beloningssysteem op momenten dat hij heel vaak een driftbui krijgt. Bij het verschonen kan hij een sticker verdienen als hij goed meewerkt en 4 stickers betekent iets lekkers. Zijn driftbuien tijdens verschonen zijn flink afgenomen en met de belofte van de sticker bij goed gedrag een stuk handelbaarder te worden. Hij vertelt trots aan de andere ouder 'Ticker dient!' (Sticker verdiend!)

    Iets anders wat hier heel belangrijk is om een driftbui te voorkomen is duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren. 'Je mag nu even spelen, en als dadelijk de dokter komt gaan we met hem mee naar zijn kamer.' Of iets leuks in het vooruitzicht stellen. 'Als we thuis zijn dan gaan we naar binnen en mag jij kijken of we post hebben.' Zo kunnen we nogal eens voorkomen dat hij naar de speeltuin rent in plaats van naar de voordeur.

    Ondanks dat blijft hij een echte peuter en een dag met 'slechts' drie echte driftbuien of minder zien we als een goede dag. Nu hij zich niet lekker voelt tellen we er zo tien. Pffff, blij dat hij slaapt!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50