Rijstwafels: wel of toch liever niet?

Rijstwafels: wel of toch liever niet?

Een paar jaar geleden kocht ik rijstwafels bij de vleet. Mijn dochter was er werkelijk verslaafd aan. Hele pakken gingen er elke week doorheen. Totdat ik in 2016 las dat er te veel arseen, een kankerverwekkend stofje, in de favoriete lekkernij van mijn dochter zit. Nu zijn de rijstwafels wéér in het nieuws.

Mijn jongste at gerust een stuk of zes rijstwafels per dag. Liefst met smeerkaas. Totdat ik een Zweeds onderzoek las waarover ik behoorlijk ongerust raakte. Het bleek dat er te veel arseen in rijstproducten zat, waaronder rijstwafels. Dus werd er door die onderzoekers afgeraden om kinderen onder de zes rijstproducten te geven. “Is dat nu echt nodig?” vroeg ik me af. Want de winkel ligt vol met rijstwafel-producten voor kleine kinderen, omdat dit zo’n gezonde snack zou zijn. Is dat nu ineens niet zo?

Lees ook:
9 gezonde (en makkelijke) traktatie-ideeën

Onderzoek

Destijds werkte ik bij Vrouw.nl en besloot ik op onderzoek uit te gaan. Ik had contact gezocht met het Voedingscentrum. Net als de European Food Safety Authority, de Europese Voedselveiligheids autoriteit (EFSA) gingen ze niet mee in het advies om rijst te verbieden. Volgens Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum mochten kinderen heus een rijstwafel eten, maar was het advies om vooral te variëren.

Rijstwafels weer in opspraak

Afgelopen weekend kwamen de rijstwafels wéér in opspraak. Nu waren het voedselonderzoekers aan de universiteit van Belfast die alarm sloegen. Het blijkt dat 6 van de 24 producten die ze hadden onderzocht te veel arseen bevatten. Ook nu blijft het Voedingscentrum bij haar mening. Zo wijst Wieke van der Vossen erop dat “de normen voor de maximale toegestane hoeveelheid arsenicum in rijstproducten streng zijn en ook nog steeds strenger worden.” Tegen de NOS vertelt ze dat het belangrijk is dat bedrijven die normen handhaven en dat de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de bedrijven daarop regelmatig daarop controleert. Het voedingscentrum vindt het van belang dat mensen en dus ook baby’s en kleine kinderen gevarieerd eten. Af en toe en rijstwafel mag best.

Wij zijn thuis inmiddels op de maïswafels overgestapt. Die vindt ze trouwens veel lekkerder;-)

Durf jij het nog aan om je kinderen rijstwafels te geven?

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50