Real life: ‘Ik wil dat de hele familie zich aan mijn regels houdt’

Real life: ‘Ik wil dat de hele familie zich aan mijn regels houdt’

Stel dat je schoonfamilie zich niet houdt aan de regels die je graag in jouw opvoeding van je kind wilt hanteren, maar dat je dat niet durft te zeggen? “Het neefje van mijn man is zo verwend, onbeleefd en ongemanierd, dit omdat mijn schoonzus en schoonmoeder veel te braaf zijn en alles toelaten.”

“Mijn dochter is 1 jaar en ik ben enorm dol op haar. Vanaf het ogenblik dat ik haar zag, wist ik dat zij het belangrijkste in mijn leven was. Omdat zij tijdens de COVID-19 periode is geboren, heeft zij in het begin niet veel mensen gezien en kent zij ook haar familie niet zo goed. De enige die ze veel zag was mijn moeder, omdat die het dichtbij woont en de andere oma om de 14 dagen en op speciale gelegenheden. Nu de regels omtrent de COVID versoepelen beginnen we meer af te spreken met vrienden en familie.”

Lees ook
Grenzen aangeven bij oma's en opa's betekent niet dat je ondankbaar bent

Continu op schoot

“Mijn dochter is op een leeftijd gekomen dat ze heel graag speelt. Wanneer mijn schoonmoeder of schoonzus haar zien, willen zij haar continu op schoot nemen. Ik erger er mij rot aan. Je merkt duidelijk dat mijn dochter wil spelen en niet heel de tijd op de schoot wil zitten. Ik snap dat zij haar niet veel zien en dat ze daarom zoveel mogelijk bij haar willen zijn, maar dat kan ook door gewoon met haar te spelen in plaats van haar van de ene schoot naar de andere te verplaatsen. Mijn moeder zegt dat ik dit niet mag toestaan, dat het mijn kind is en dat ik beslis wie ze op schoot zit. Toch durf ik niet tegen mijn schoonfamilie in te gaan. Ik vind dat het aan mijn man is om er iets van te zeggen, want tussen mijn schoonzus en mij klikt het nu al niet. Hij vindt het normaal dat ze van de ene naar de andere gaat, hij heeft dezelfde opvoeding als zijn zus gehad. Zijn ouders deelden hem met iedereen.”

Controle

“Het gaat niet alleen om het op schoot nemen, maar ook over de controle. Ik laat mijn dochter nergens logeren, omdat ik bang ben dat zij haar slecht gaan beïnvloeden. Het neefje van mijn man is zo verwend, onbeleefd en ongemanierd, want mijn schoonzus en schoonmoeder zijn veel te braaf en laten alles toe. Ik heb het voorbeeld gezien en wil niet dat dit met mijn dochter gebeurt. Als ik regels zou opstellen, zouden zij vanaf het ogenblik dat mijn dochter krijst haar steeds haar zin geven, dat doen ze nu al.”

Bang voor mijn relatie

“Ik ga er steeds tegenin, maar ik ben bang voor mijn relatie. Hij draagt zijn familie op handen, ze kunnen niets verkeerd doen. Ik vind ze ook aardig, maar ze hebben niks met autoriteit. Een kind moet je de baas kunnen als het nodig is en dat hebben zij niet. Mijn moeder aan de andere kant, bemoeit zich dan te veel met mijn opvoeding. Zij heeft wel altijd commentaar en zegt dat ik niet alles mag toestaan.”

Zoveel mogelijk zelf doen

“Ik wil zoveel mogelijk zelf voor mijn dochter zorgen en dat wordt mij niet altijd in dank afgenomen. Als het echt niet gaat, omdat zij ziek is en ik geen verlof meer heb of niet kan gemist worden, laat ik toe dat anderen voor haar zorgen. Maar dan alleen de oma's. De familie is groot, maar ik wil niet dat zij van de ene kant naar de andere kant gaat waar iedereen andere regels opstelt. Mijn regels zijn mijn regels en iedereen moet zich daarbij neerleggen, zowel mijn schoonfamilie als mijn eigen familie! Maar wat als het volledig fout gaat, doordat anderen zich er te veel mee bemoeien?”

Wat zou jij doen als je in dezelfde situatie zou zitten?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Het gaat meestal fout wanneer een moeder teveel de controle over alles wil hebben. Daar wordt een kind niet beter van. Je kind is de hele dag bij jou. En zo nu en dan bij familie. Hoe kan een kind in een paar uurtjes verpest worden?? Dat gaat echt nergens over. Ga hulp zoeken voorje controledrang. Daar help je je kind beter mee!

  • Casey34

    Weet je wat niet leuk is dat jou moeder commentaar geeft op jou opvoeding en meer invloed heeft op jou kind/gezin dan jou schoonouders. Ze missen hun kleindochter en nichtje laat ze lekker knuffelen, waarom pik je wel de dingen van jou moeder en zie je alleen de negatieve dingen van je man zijn familie ?

  • Lady-Whistledown

    Mijn hemel wat een zuurpruim die moeder. Ikke, ikke en ikke, dat is wat ik lees. Zelfs haar man heeft niets in te brengen, zo leest het.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50