Postnatale depressie? Durf erover te praten

Postnatale depressie? Durf erover te praten

Een postnatale depressie is de meest voorkomende aandoening bij vrouwen die net zijn bevallen. Toch is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat. Staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat het onderwerp uit de taboesfeer moet komen.

Per jaar krijgen 23.000 Nederlandse vrouwen last van een postnatale depressie, meldt RTLnieuws.nl. Toch geven deze vrouwen niet aan dat ze klachten hebben en praten er zelfs niet over met mensen uit hun directe omgeving.

Lees ook:
Dappere moeder post foto van haar postnatale depressie

Durf erover te praten

Blokhuis benadrukt dat deskundigen een postnatale depressie beter herkennen en vindt het belangrijk dat vrouwen erover durven te praten. Volgens de staatsecretaris ben je heus geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit na een bevalling.

Om deze aandoening bespreekbaar te maken, is een campagne gestart.

Hoe herken je een postnatale depressie?

Symptomen van een postnatale depressie zijn:

 • Somberheid
 • Prikkelbaarheid
 • Agressief zijn
 • Vermoeidheid
 • Angstgevoelens hebben
 • Bang zijn dat je je kind iets wilt aandoen

'Die roze wolk? Daar heb ik niks van meegekregen'

BabyBytes-lezeres Mien vertelde onlangs over haar postnatale depressie: “Na de bevalling voelde ik mij heel slecht. Ik wist niet zo goed hoe ik voor mijn dochter moest zorgen en kon de bevalling nog niet goed verwerken. Dag 3 zat ik thuis op de wc, alles deed pijn, plassen deed pijn door de hechtingen en toen gebeurde het: alle emoties kwamen eruit. Vooral paniek. Die roze wolk? Daar heb ik niks van meegekregen. De enige wolk die ik zag was die enorme donkere wolk die ineens alles overschaduwde.”

Het complete interview lees je hier.

Vragen?

Heb je vragen over een postnatale depressie? Je kunt terecht bij onze ervaringsdeskundige en therapeut Tilda via info@froufroubegeleiding.nl. Lees ook haar verhaal!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Yune

  Misschien ook eens een artikel plaatsen voor de moeders wiens zwangerschap langer op zich liet wachten en de gevoelens die hun hebben ervaren, niet om persé de moeders af te vallen die wel een postnatale depressie hebben gehad, maar ook om de taboesfeer van het niet zwanger kunnen worden of niet zwanger kunnen raken of kunnen blijven aan te kaarten, of bij miskramen of herhaalde miskramen of bij de dames bij wie het veel langer duurt, of waar juist kunstgrepen (buiten de natuurlijke manier om) aan te pas zijn gekomen. Ook deze dames kampen met onzekerheid, depressies, somberheid en bijna alle andere bovengenoemde negatieve gevoelens na elke keer weer ongesteld te worden, of een omo-witte test in handen te hebben i.p.v de gewenste 2 streepjes.

  Elke keer lees ik in de reacties terug bij sommige BB dames, wij wie het langer duurt, Ja van je bent "nog maar" zoveel rondes, waar maak je je druk om, of het leed van de ene erger is dan het andere, iedereen wordt onzeker van zichzelf en haar lichaam, als 't langer duurt dan verwacht. Er hangt een taboesfeer aan, dat je niet te lang erover door mag "zeuren" want ja, je moet er toch eens een keer doorheen en weer verder, maarja, je wilt als vrouw en als moeder (to-be) ook erkend worden met de gevoelens die je op dat momement beleeft. Blijkbaar heeft woede en verdriet enz een houdbaarheidsdatum, en daarna moet je er over heen zijn.. maar zo werkt dat niet.

  Ook deze vrouwen hebben het recht om gehoord en erkend te worden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50