Pikant koninklijk nieuws: koningin Wilhelmina onderging abortus

Pikant koninklijk nieuws: koningin Wilhelmina onderging abortus

Pikant nieuws over het koningshuis: koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, zou volgens onderzoek een abortus hebben ondergaan enkele jaren voor de geboorte van haar dochter Juliana.

Dat is de conclusie van hoogleraar Trudy Dehue na onderzoek. De reden voor de abortus was dat koningin Wilhelmina in levensgevaar was vanwege een tyfusinfectie. 

Abortus

In dagblad Trouw vertelt Dehue dat in die tijd een abortus verboden was, maar wel werd gedoogd. Koningin Wilhelmina was op het moment van abortus vier maanden zwanger. Het koningshuis communiceerde destijds dat het om een spontane miskraam ging.

Onderzoek

Hoogleraar Dehue onderzocht voor het boek ‘Ei, foetus, baby’ onder andere nieuwsberichten over de vermeende miskraam. In overzeese kranten zag ze berichten over een ‘abortus provocatus’ die het leven van de koningin had gered. Ook werd in de berichten over een telegram gesproken dat prins Hendrik, de echtgenote van de koningin, naar zijn familie had gestuurd. Hierin stond dat de pijnkreten van de koningin tot ver buiten het paleis hoorbaar waren. Volgens Dehue strookt dat niet met een spontane miskraam.

Levensbedreigende situatie

De abortus zou het leven van de koningin hebben gered, aangezien er in die tijd geen antibiotica voorhanden was om de tyfusinfectie te bestrijden. Het zou zowel voor het kind als voor de moeder een levensbedreigende situatie zijn geweest.

Koningin Wilhelmina was koningin van Nederland van 1890 tot 1948.

Heb jij ooit een abortus ondergaan?

Lees ook:

Leonie (36): 'Ongewenst zwanger, een abortus staat vast' 
Linn (35): 'Hij wilde abortus, ik niet'

Bron: Trouw

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


  • Jvb

    De toon slaat de plank inderdaad mis. Het gaat om een vermoeden, maar zelfs als het waar is, het is niet pikant maar heel verdrietig. Met het beeindigen van de zwangerschap is in elk geval 1 van de 2 levens gered, maar daar was wel een hele verdrietige keuze voor nodig. Dat het in die tijd niet naar buiten gebracht kon worden is logisch, dat zou zelfs in deze tijd niet zomaar gebeuren. Logisch ook, los van de maatschappelijke discussie heeft ook een koningin gewoon recht op privacy bij zoiets heftigs. En dan ook nog delen hoe ze geleden heeft, bah. Het is geen tv serie, het gaat om echte mensen.

  • Nog-even!

    Wat een belachelijk bericht, op deze manier. We hebben het hier over een vrouw die doodziek was en waarvan nu beweerd wordt dat ze een abortus heeft gehad, maar...een miskraam heet ook een abortus. Ik lees nergens dat er in die tijd geschreven werd dat ze een abortus provocatus, de medische term voor een abortus door ingrijpen), heeft ondergaan, in de oude stukken.... dus waar hebben we het over?! Roddel over een zeer integer persoon!! Erg lelijk!

    Misschien kun je eerst haar boek eens lezen, voor je zomaar zoiets lelijks plaatst. Zou je je moeder of oma ook op deze manier presenteren op internet? Het respect is echt ver te zoeken...

  • Baby323

    Vind het woordje ‘pikant’ echt misplaatst.. eerder ‘verdrietig nieuws’ of ‘verdrietig geheim’. Bij pikant denk ik eerder aan een seks schandaal oid..

  • Beukenblaadje

    Zo, je verwoordt precies wat ik dacht! "Pikant" vind ik echt totaal misplaatst en gevoelloos.

  • Dromer87

    Dit idd! Precies wat ik ook meteen dacht.

  • Chudo

    Nou echt he. Bah dat zet je toch niet neer bij zoiets verdrietigs

  • Lady-Whistledown

    Puur speculatief en eigenlijk niet eens nieuwswaardig vind ik. Om daarna aan lezers te vragen of zij ooit een abortus (provocatus) heeft ondergaan vind ik ronduit walgelijk, om nog maar te zwijgen over de woordkeuze in de kop van het artikel. .

  • Shrimp

    Wat een walgelijk geformuleerde titel.. Iets tegen pro lifers ? Ook mensen die pro life zijn hebben abortus alleen als optie wanneer de moeder in levensgevaar is, dat was het geval. Niks “ pikants “ 🤮

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50