Pikant koninklijk nieuws: koningin Wilhelmina onderging abortus

Pikant koninklijk nieuws: koningin Wilhelmina onderging abortus

Pikant nieuws over het koningshuis: koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, zou volgens onderzoek een abortus hebben ondergaan enkele jaren voor de geboorte van haar dochter Juliana.

Dat is de conclusie van hoogleraar Trudy Dehue na onderzoek. De reden voor de abortus was dat koningin Wilhelmina in levensgevaar was vanwege een tyfusinfectie. 

Abortus

In dagblad Trouw vertelt Dehue dat in die tijd een abortus verboden was, maar wel werd gedoogd. Koningin Wilhelmina was op het moment van abortus vier maanden zwanger. Het koningshuis communiceerde destijds dat het om een spontane miskraam ging.

Onderzoek

Hoogleraar Dehue onderzocht voor het boek ‘Ei, foetus, baby’ onder andere nieuwsberichten over de vermeende miskraam. In overzeese kranten zag ze berichten over een ‘abortus provocatus’ die het leven van de koningin had gered. Ook werd in de berichten over een telegram gesproken dat prins Hendrik, de echtgenote van de koningin, naar zijn familie had gestuurd. Hierin stond dat de pijnkreten van de koningin tot ver buiten het paleis hoorbaar waren. Volgens Dehue strookt dat niet met een spontane miskraam.

Levensbedreigende situatie

De abortus zou het leven van de koningin hebben gered, aangezien er in die tijd geen antibiotica voorhanden was om de tyfusinfectie te bestrijden. Het zou zowel voor het kind als voor de moeder een levensbedreigende situatie zijn geweest.

Koningin Wilhelmina was koningin van Nederland van 1890 tot 1948.

Heb jij ooit een abortus ondergaan?

Lees ook:

Leonie (36): 'Ongewenst zwanger, een abortus staat vast' 
Linn (35): 'Hij wilde abortus, ik niet'

Bron: Trouw

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50