Paus pleit voor wereldwijd verbod op draagmoederschap

Paus pleit voor wereldwijd verbod op draagmoederschap

Onlangs pleitte Paus Francis in zijn toespraak voor een wereldwijd verbod op het draagmoederschap. Volgens de paus staat het draagmoederschap voor een ernstige schending van de rechten van een vrouw en het kind.

In zijn 45-minuten durende speech zei hij: "Ik vind het zogenaamde draagmoederschap verwerpelijk, omdat het een ernstige schending is van de rechten van de vrouw en het kind." Ook zei hij: "Ik spreek mijn hoop uit dat de internationale gemeenschap een poging doet om deze praktijken wereldwijd te verbieden."

Draagmoederschap: wat mag wel en niet?

Het draagmoederschap is in veel landen verboden. In Nederland is het toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Zo mogen wensouders binnen hun eigen kring op zoek gaan naar een draagmoeder. De wensouders mogen de (on)kosten voor de draagmoeder vergoeden. Ook kunnen wensouders naar het buitenland gaan om te zoeken naar een draagmoeder, meldt Rijksoverheid.nl.

Wensouders mogen echter niet via social media een oproep doen voor een draagmoeder. Ook mogen draagmoeders zich niet publiekelijk aanbieden. Verder is het verboden om uit winstoogmerk het draagmoederschap te bevorderen en is het verboden om online reclame te maken om vraag en aanbod rond draagmoederschap te stimuleren.

Interesse in draagmoederschap groeit

De interesse in draagmoederschap wordt steeds groter aangezien vrouwen steeds later kiezen voor het moederschap en er grotere kans is op vruchtbaarheidsproblemen. Ook voor stellen van dezelfde sekse die graag ouders willen worden, is het draagmoederschap een populaire keuze.

Vind jij een draagmoeder juist een fijne keuze als er geen andere mogelijkheid is om zelf zwanger te worden?

Lees ook:

Paris Hilton krijgt eerste kindje (via draagmoeder)
Steeds meer beroemdheden maken gebruik van draagmoeder

Bron: Today.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Rare gedachtegang van hem dat het een schending op de vrouw is...gezien ze hier zelf de keuze voor maakt.

  • Nog-even!

    Lang niet overal hebben vrouwen zelf die keuze...

  • Sharon

    Maar nu scheert ie het over één kam en dat is niet de bedoeling.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50