'Overheid moet zorgen voor gezonde lunches op basisscholen' 

  • in Kinderen
  • 7
  • 4060
  • 15/03/2016

Helaas eten steeds minder kinderen genoeg groente en fruit en daar moet drastisch verandering in komen. De overheid kan een belangrijke rol spelen in het aanpassen van deze voedingsgewoonten van kinderen. Daarvoor pleiten D66-senator en oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en voedingsonderzoeker Jaap C. Seidell, zo meldt NRC.nl.

Want maar liefst één op de zeven Nederlandse kinderen is te zwaar. Voor de duidelijkheid: dit was in 1980 slechts één op de zestien. Daarnaast eet van de kinderen tussen de 7 en 18 jaar 7% de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vis, 5% de aanbevolen hoeveelheid fruit en slechts 1% (!) de aanbevolen hoeveelheid groente. Het overgrote deel van de kinderen eet dan weer veel te veel zout, suiker en vet.

De aanbevolen hoeveelheid groenten per dag voor kinderen is 150 gram. Bij het ontbijt zullen ze die niet binnenkrijgen, en overdag op school ook niet. Die 150 gram zal dus bij het avondeten gegeten moeten worden, maar dat is voor kinderen een te grote hoeveelheid in één keer. 

Gevolg
Het gevolg van dit ongezonde eten is dat de kinderen slechtere schoolprestaties leveren en vaker ziek zijn. Daarom dient er meer educatie over voedsel op basisscholen gegeven te worden, zo menen Kan en Seidell. 

Lunches op school
Ook worden in Nederland - in tegenstelling tot de meeste Europese landen - geen lunches verzorgd op de basisschool. Ouders geven daarom snel een paar (witte) boterhammen met hagelslag of stroop mee, een pakje drinken met veel suiker en een snack die zogenaamd verantwoord is, maar dit helemaal niet is. 

In het Verenigd Koninkrijk bestaan sinds 1944 schoollunches. In de VS bestaat sinds 1946 een gesubsidieerd lunchprogramma. Ook in Frankrijk en in Scandinavische landen neemt de overheid het initiatief om lunch tussen de middag te serveren. Volgens de D66-senator en de voedingsonderzoeker zou dit ook goed zijn voor de kinderen op Nederlandse basisscholen.

Wat vind jij? Goed idee?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50