Opvoedcoach Annelies: 'Met ‘Het-is-een-fase’ houd je jezelf voor de gek'

Opvoedcoach Annelies:
 • in Opvoeding
 • 2
 • 1212
 • 07/04/2023

Voor ouders een zeer herkenbare mantra: ‘Het is een fase’. Maar is dat nu echt zo? Opvoedcoach Annelies: ‘Met ‘Het-is-een-fase’, houd je jezelf voor de gek!’ In haar nieuwe blog legt ze uit waarom dat zo is.

‘Het is een fase… Het is een fase…’ Je houdt het jezelf iedere keer weer voor.

 • Na de zoveelste driftbui van je kind, waarbij hij als een stervende zwaan op de grond valt,  
 • Na het zoveelste gesprek met je kind, waarin hij aangeeft echt nóóit, nóóit meer zijn zusje te zullen slaan. 
 • En na de zoveelste grote mond die je krijgt, als je je kind de opdracht geeft om zijn jas op te ruimen.  

Eerlijk 

Maar ik ga eerlijk met je zijn. Weet je gelijk hoe ik ben, want ik kan best direct en confronterend zijn, maar ja, dit is wel wat het is. Want met ‘Het-is-een-fase’, houd je jezelf voor de gek. Tuurlijk, sommige dingen gaan voorbij. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je kind op zijn 18e nog steeds op de grond van de Jumbo ligt. Dus ja, sommige sprongetjes, fases of hoe je het ook wil noemen, gaan voorbij.

Maar weet je wat het lastige is? Er komt altijd weer een nieuwe fase.

 • Je baby heeft soms huildagen. 
 • Als je kind twee is, zegt ie nee… 
 • Een kind van drie - wil nie… 
 • Een kleuter werkt vaak tegen en is soms dwars. 
 • Dan heb je nog de bijdehandte opmerkingen, de onzekere momenten, de… 
 • Do I need to go on? 

Maar snap je wat ik bedoel?

De ene fase is nog niet koud afgesloten of de volgende fase klopt alweer aan de deur.

Alsof je niks anders te doen hebt;-)

Puber

Het heeft dus geen zin om steeds maar tegen jezelf te zeggen dat het een fase is. Als een soort mantra. Het is namelijk niet over na deze fase. Er komt gewoon een nieuwe… Want als je nu al regelmatig in de clinch ligt met je kind, terwijl hij nog klein is… Wat denk je dan dat er gebeurt als je kind straks 14 jaar is? En een puber is? Dan kun je hem niet meer op de gang zetten of dreigen dat je geen verhaaltje voorleest voor het slapen gaan. Je wint het niet meer op macht. Simpelweg omdat je die macht niet meer hebt als je kind ouder is.

We weten allemaal dat pubers vaak hun eigen gang gaan, dus geloof mij… als je nu al veel strijd hebt met je kind, dan gaat dat alleen maar toenemen als je kind een puber is. En ondertussen wordt de afstand tussen jullie steeds groter…

Uitstel van executie

Met ‘Het-is-een-fase’ houd je dus jezelf voor de gek. Het is uitstel van executie. Als je echt graag van die strijd met je kind af wilt en je wilt het gezelliger in huis? Dan moet je niet afwachten, maar dan moet je in actie komen.

Gratis webinar 

Maar je hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Ik wil je er graag bij helpen in mijn gratis webinar ‘Het perfecte gezin bestaat niet - Ontdek de gulden middenweg tussen autoritair opvoeden en pamperen’. Je kunt namelijk liefdevol opvoeden, zónder dat je kind over je heen loopt. En je kunt duidelijk zijn, zónder dat je kind denkt dat hij in het leger beland is.

Zie ik jou binnenkort?

>> Meld je aan voor de gratis webinar

Lees ook:

Als je kind zijn schouders ophaalt als hij straf krijgt
'Je snapt er ook niks van!'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Barbamammie79

  Amen Sister!

  Eindelijk.

  Kinderen moet je opvoeden... niet toekijken.. en verzuchten dat het een fase is. Als ik een moeder dat hoor zeggen denk ik: wéér een gemiste kans om je kind iets te leren. Succes als ze ouder worden

 • Nog-even!

  Nou hè, eindelijk eens een realistisch en nuchter geluid!!🥳

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50