Oproep: vind jij het belangrijk dat je kind goed presteert op school?

Oproep: vind jij het belangrijk dat je kind goed presteert op school?

Het zal je maar gebeuren: je vertelt apetrots aan vrienden en familie dat je kind zo goed heeft gescoord met de schooltoetsen en dan blijkt er een foutje te zijn gemaakt in de uitslagen. Vind jij het belangrijk dat je kind goed presteert op school?

Minister Slob van Onderwijs heef bekengemaakt dat een commerciële eindtoets in groep 8 de verkeerde resultaten heeft opgeleverd voor zo’n 20.000 leerlingen uit groep 8. In de meeste gevallen hebben deze leerlingen een te hoog advies gekregen. Het gaat niet om een fout bij de centrale eindtoets, beter bekend als de CITO, maar om toetsen als de IEP-eindtoets, ROUTE 8, DIA-eindtoets of AMN-toets hebben gemaakt, meldt NOS.nl.

Zo kan een leerling als eindresultaat een havo/vwo-advies hebben gekregen in plaats van een vmbo gl-tl/havo-advies.

Lees ook:
Checklist: dit moet je kind kennen en kunnen voor de basisschool

Huh? Cito's in groep 1?

Misschien is het nu nog een beetje ver-van-je-bed-show zo’n middelbaar schooladvies van je kind, maar op sommige basisscholen worden er al vanaf groep 1 toetsen afgenomen om naar de ontwikkeling van je kind te kijken. Ik keek daar zelf een beetje raar van op toen mijn kinderen naar de basisschool gingen. Daar werden de toetsen vanaf groep 1 CITO-toetsen genoemd. Ik was destijds in de veronderstelling dat dat alleen in groep 8 werd gedaan, maar nee, mijn kleuters en hun klasgenoten moesten er ook aan geloven. De resultaten werden dan besproken tijdens een 10-minutengesprek. Spannend, maar ach, er werd ook benadrukt dat we het nog net al te zwaar moesten opnemen en dat het bedoeld was om naar de ontwikkeling van je kind te kijken.

Vind jij goede schoolprestaties belangrijk?

Toch kan ik niet ontkennen dat het fijn voelde als we te horen kregen als ze het goed deden, tja, is toch weer één ding om je minder druk om te maken, maar goed, het kwam ook voor dat de resultaten beneden pijl waren. Gelukkig had het ons geval een oorzaak, maar ik kan je vertellen: het is niet leuk als je je kind zo ziet struggelen.

Wat vind jij? Vind jij het belangrijk dat je kind goed scoort op school? Maak je je er druk om als het niet gaat zoals jezelf had verwacht of juist helemaal niet? Laat hieronder een reactie achter of op Facebook. Je kunt ook mailen naar chantal@babybytes.nl o.v.v. 'Schoolprestaties'.

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • Mama-van-meisje

  Ik vind het huidige onderwijs systeem en het aanbod waardeloos. Ik vind daarom de school prestaties totaal onbelangrijk. Ik wil vooral dat mn kind doet wat haar gelukkig maakt. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat er naar de pet gegooid mag worden op school. Maar zoals eerder gezegt vind ik het jammer dat in t huidige scholen systeem zo de focus word gelegt op wat een kind niet goed doet( die ene onvoldoende) ipv het uitbreiden en verijken van t talent van een kind. Vervolgens verwachten we van een voetballer ook niet om uit te komen voor nederland op een turn toernooi. Alleen onze kinderen moeten alles kunnen. Kan me daar echt niet in vinden.

 • Barbamammie79

  Hier in Nederland moeten we echt af van die slappe zesjes-cultuur. Niks mis met een beetje stress.

 • Lispeltuut

  Het is fijn wanneer je kind gewoon mee kan komen op school. Wanneer je kind heel veel moeite heeft om bij te blijven en er gesproken wordt over speciaal onderwijs... dat is heel lastig. Niet omdat je kind het 'goed moet doen' maar omdat de carrière-toekomst ook minder rooskleurig is. Hetzelfde geldt voor kinderen die veel sneller gaan.

  Ik vind het fijn wanneer een school eruit haalt, wat erin zit.

 • Soccer-Mom

  Ik denk dat ouders er meer mee zitten dat een en ander geregeld moet worden als het niveau van plaatsing is veranderd nav een mogelijk te hoog advies dan dat het trots zijn verdwijnt. Immers, het schooladvies ligt als sinds maart bij de middelbare scholen. Als ouder ben ik sowieso trots op mijn kinderen, ongeacht het advies. Mijn oudste gaat met HAVO/VWO-advies uit de eindtoets CITO naar de middelbare en gaat naar de HAVO-klas. Het eerdere advies van school was HAVO en daar blijven we bij. Bij mijn jongste is net dyslexie geconstateerd. Hij gaat dan waarschijnlijk over een paar jaar naar het VMBO en dat vind ik net zo goed! Ik vind het vooral belangrijk dat zij hun leven invulling kunnen geven zoals zij dat zelf willen. Ik ambieer niet per se universitair geschoolde kinderen. Ben ik ook niet en ik ben toch ook gewoon goed terecht gekomen.

 • nog-even!

  Natuurlijk wil ik graag dat mijn kids leren wat nodig is. Maar ik kijk vooral naar wat bij ieder kind mogelijk is. En daar leg ik geen meetlat bij. Ik wil het liefst dat ze ontspannen door hun schoolperiode kunnen gaan. Ze hebben geen hekel aan leren en ze lijken info makkelijk op te nemen. De oudste te gemakkelijk: die moet leren leren. En de tweede heeft erg veel moeite om te concentreren in een drukke klas. Daar krijgt hij extra begeleiding voor. Zolang hij voldoende leert en niet op zijn kop staat van spanning, vind ik het prima... De jongste praat laat. So be it. Ik ga niet trekken en prestaties afdwingen. Gewoon je best doen is voldoende. Hard werken komt later. Nu mogen ze kind zijn. (In bijv Japan leven kinderen onder vreselijke prestatiedruk. De negatieve gevolgen daarvan zijn niet mals....)

 • china-dad

  Ja, ik vind dat belangrijk. Het is voor ons als ouders de kunst om het beste in onze kinderen naar boven te brengen. School is daar een belangrijk onderdeel in: opleiding is nu eenmaal de springplank naar een goed inkomen. Goede schoolprestaties werken dus in het algemeen kansverhogend.

  Eigenlijk wil je als ouder denk ik gewoon.dat je kind leert zijn best te doen met wat dan ook, ook dingen die wat minder leuk zijn. Want dat heb je nodig in het leven.

 • nog-even!

  Ik wil liever dat mijn kinderen zichzelf leren accepteren en leren dat ze waardevol zijn dan dat ze "de beste" moeten zijn om mee te tellen

 • Barbamammie79

  Maar dat zegt China-dad toch helemaal niet? Hij zegt... het beste in je kind naar boven halen....en dat een kind leert om zijn best te doen.

  Dat is heel wat anders dan de beste (te moeten) zijn?....Zoals jij nu zegt

 • Barbamammie79

  Eens met china-dad

 • Assiral

  Ik vind het belangrijk dat mijn kind plezier heeft in wat hij doet. Vroeger zeiden mijn ouders liever een 6 zonder stress, dan een 7 zonder leven. Je kunt ook niet overal goed in zijn, ik had vroeger altijd onvoldoendes op wiskunde, terwijl ik op talen altijd goed scoorde. Zolang er een balans is en niet alles onvoldoende is, is het prima. En van mij hoeven mijn kinderen ook echt niet op het hoogste van het hoogste niveau te scoren.

 • china-dad

  Maar vind jij plezier alleen genoeg? Is plezier hebben in iets altijd het hoofddoel?

 • Barbamammie79

  Alweer eens met china-dad.

  Plezier is leuk, maar zeker niet het hoofddoel.

 • Assiral

  Ik vind het belangrijk dat mijn kind plezier heeft in wat hij doet. Vroeger zeiden mijn ouders liever een 6 zonder stress, dan een 7 zonder leven. Je kunt ook niet overal goed in zijn, ik had vroeger altijd onvoldoendes op wiskunde, terwijl ik op talen altijd goed scoorde. Zolang er een balans is en niet alles onvoldoende is, is het prima. En van mij hoeven mijn kinderen ook echt niet op het hoogste van het hoogste niveau te scoren.

 • ME1214

  Wat ontzettend sneu voor deze kids, hopelijk komen ze op een goede plek, waar ze niet moeten vechten voor het niveau. Gewoon hard werken is voldoende. Het lijkt wel een beetje een taboe als je kind goed is in school. Ik durf eigenlijk nergens te zeggen dat ik een HB kind heb, ze is een onderpresteerder, vindt school vreselijk. Nu net op ren nieuwe school gestart met hopelijk meer zin. Plezier in school staat nu echt voorop!

 • MamaJL

  Wie vindt dat niet? Maar wat is goed hè? Ik vind het vooral belangrijk dat er consistent gescoord wordt. Als alles een C is is dat handiger dan een A voor bepaalde onderdelen en een E voor andere.

  Cito in groep 1 en 2 hoeft niet meer. Als het nog gebeurt is het sinds dit schooljaar een schoolkeuze.

  Vervelend dat die kinderen een verkeerde uitslag te horen hebben gekregen. Maar is het advies van de basisschool niet al jaren doorslaggevend? Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat deze kinderen volgend jaar op de juiste plaats terecht komen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50