Checklist: dit moet je kind kennen en kunnen voor de basisschool

Checklist: dit moet je kind kennen en kunnen voor de basisschool

Je kind met rugtasje op de rug naar de basisschool brengen, het is een scenario waar je niet direct aan denkt als je je schreeuwende pasgeboren baby op je buik gelegd krijgt. Toch zullen we er uiteindelijk allemaal - veel sneller dan je denkt - aan moeten geloven. En waar het voor ons ouders vaak een momentje van slikken is (‘och, wat wordt ‘ie toch groot!’), hebben onze kinderen er vaak onwijs veel zin in. Maar hoe bereid je je kleintje voor op deze bijzondere dag?

Zoek een goede school uit
Het allerbelangrijkste punt begint al lang voordat je kind vier jaar oud is. Je moet namelijk een goede basisschool voor je kind uitzoeken. Soms is dat makkelijk, omdat er bijvoorbeeld maar één school in het dorp is, of omdat je bij de eerste school waar je komt een goed gevoel hebt. Soms is het echter lastiger, als jij je kind op een school wilt inschrijven, waar de halve stad al ingeschreven staat. Begin hier dus zo snel mogelijk mee, laat je goed informeren en zorg voor een plan B.

Wendagen
Enige tijd voordat je kind daadwerkelijk welkom is op school, wordt hij of zij vaak uitgenodigd om een dagje te komen wennen. Dit houdt in dat je kind gewoon al een dag meedraait, om zo vast een idee te krijgen van wat hem of haar te wachten staat. Leg je kind uit dat hij of zij echt al naar school mag, voor een keertje, en blijf hier als ouder desnoods een tijdje bij. Vaak is het gebruikelijk dat je als moeder even meedoet in de kring, of tijdens het buitenspelen en dat je weg gaat als je kind lekker op z’n gemakje is. Leerkrachten weten wat voor impact zo’n eerste dag op een kind heeft, dus ze zullen hier gepast mee omgaan. Oh en nog een tip: laat de eerste dag van je kind niet in een drukke periode vallen, om de eerste schok te voorkomen. December is bijvoorbeeld geen geschikte maand om te wennen en rond toetsperiodes of andere feestdagen ook niet.

Goedgevulde tas
Niet iedere school is hetzelfde, maar als je kind tussen de middag op school eet, moet je min of meer het volgende in het rugtasje van je kind proppen: een tussendoortje voor rond 10 uur (meestal is dit een stukje groente, fruit of bijvoorbeeld een Liga-koek) en wat drinken. Zorg bovendien voor lunch voor je kind en stop voor de zekerheid een schone onderbroek en gewone broek in de tas. Misschien dat je kind een ‘ongelukje’ krijgt tijdens deze spannende dag.

Voorbereiden
Kinderen maken nieuwe situaties vaak groter dan ze zijn, als ze niet zo goed weten wat ze kunnen verwachten. Dit kan de eerste schooldag dus best eng maken. Zorg ervoor dat je als ouder ongeveer weet wat er in de klas gebeurt en wat er van je kind verwacht wordt, zodat je hem of haar hierop kunt voorbereiden.

Perk je eigen enthousiasme in
Soms zijn de verwachtingen van jonge kinderen erg hoog gespannen, omdat enthousiaste ouders en andere familieleden al maanden van tevoren aan het roepen zijn dat ‘hij al bijna naar de grote school mag, OMG!’ Dit kan voor een kind een leuk vooruitzicht zijn, maar het kan ook te veel worden. Houd het dus enigszins luchtig en probeer er niet iedere dag de nadruk op te leggen.

Afscheid nemen
Sommige kinderen vinden het heel moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Dit kan echt leiden tot een hysterische huilbui waar je als ouder ook (gevoelsmatig) maar heel moeilijk van los kan komen. Kinderen die ervaring hebben in de kinderopvang of kinderen die naar de peuterspeelzaal zijn geweest, hebben hier minder moeite mee. Dit kan dus een reden zijn om je kind enige tijd voor z’n vierde verjaardag naar de kinderopvang of peuterspeelzaal te laten gaan. Ook een manier om te oefenen met afscheid nemen: laat je kind een paar uurtjes spelen bij een vriendje of vriendinnetje en ga zelf weg.

Checklist
Tot slot nog een kleine checklist met wat heel fijn zou zijn als je kind dit al kan, voordat hij of zij naar de basisschool gaat:

  • Kan je kind zonder lievelingsknuffel en/of speentje? Dit kan op school namelijk echt niet meer.

  • Is je kind zelfredzaam? Denk dan bijvoorbeeld aan: kan hij/zij zelf naar het toilet? Kan ‘ie zichzelf aankleden? Z’n eigen jas aan- en uitdoen? Het rietje in z’n drinkpakje prikken?

  • Is je kind zindelijk? Leerkrachten hebben de verantwoordelijkheid over heel veel kinderen en kunnen niet zomaar de klas uit om jouw kind te verschonen. Hij/zij moet zichzelf dus kunnen helpen in het geval van een natte broek, maar in het geval van een probleem met number two, kan het zijn dat je gebeld wordt om je kind te komen verschonen. Dit is niet uit luiheid of onwil van de leerkracht om je kind te helpen, maar dit heeft ermee te maken dat het onveilig is om de andere kinderen zonder toezicht in de klas te laten.

  • Slaapt je kind nog tussen de middag? Probeer dit slaapje langzaamaan een beetje af te leren. Tijdens de wendag is het niet zo erg en ook als je kind nog vier is, is er geen sprake van leerplicht. Toch is het fijn als je kind zoveel mogelijk wel gewoon op school is, omdat 'ie anders veel mist van de lesstof en op het sociaal-emotionele gebied in relatie tot de andere kinderen.

Wennen aan de eerste periode op de basisschool kan heel zwaar zijn voor je kind. Hij of zij krijgt opeens fulltime te maken met veel leeftijdgenootjes, (strenge) regels in de klas en met echt moeten leren. Kijk er dus niet raar van op als je kind die eerste tijd vermoeider is dan normaal of juist wat tegendraads gedrag kan vertonen. Dit hoort erbij, je kind is moe en de grenzen thuis opnieuw aan het opzoeken. Wees lief, begripvol en geduldig. Het komt goed!

Wat heb jij gedaan om je kind goed voor te bereiden op de basisschool?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Mijn kinderen zaten op het KDV. Meer voorbereiding niet nodig. Zo'n checklist maakt je wel weer onwijs onzeker. Het zijn vooral de ouders die het naar school gaan veel groter maken dan dat het daadwerkelijk is, niet de kinderen.

  • Lady-Whistledown

    Mijn kinderen zaten op het KDV. Meer voorbereiding niet nodig. Zo'n checklist maakt je wel weer onwijs onzeker. Het zijn vooral de ouders die het naar school gaan veel groter maken dan dat het daadwerkelijk is, niet de kinderen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50