Oproep: mag een broertje/zusje aanwezig zijn bij de bevalling?

Oproep: mag een broertje/zusje aanwezig zijn bij de bevalling?

Zou jij het fijn vinden als je kinderen aanwezig zijn bij de bevalling? Of denk je dat dit een slecht idee is? Wij zijn benieuwd hoe jij erover denkt!

Je hebt al een kind of kinderen en binnenkort verwacht je er nog eentje. Wat doe je dan met je kind(eren)? Zorg je voor een oppas mocht het zover zijn of vind je het een mooi idee dat jullie allemaal aanwezig zijn bij de geboorte van de jongste telg?

Lees ook:
Grote broer helpt zijn moeder bij vroegtijdige bevalling

'Hij mocht zelf beslissen'

Claudia van Wezel die een praktijk in natuurgeneeswijzen heeft, vertelt aan het AD dat haar bijna drie jaar oude zoontje aanwezig was bij haar tweede bevalling. Hij mocht zelf beslissen of hij erbij wilde zijn. “Hij heeft eigenlijk de hele bevalling naast mij gezeten, behalve tijdens een klein stukje van de persfase, waarbij hij het toch spannend vond en verderop is gaan zitten. Het gaf me rust en de sfeer was heel relaxt. Dat het een vlotte en snelle bevalling was, heeft daar ook aan bijgedragen.”

Schadelijk of bevorderlijk?

Wat kinderen er nu precies van vinden om bij een bevalling aanwezig te zijn, is niet bekend. Daar is volgens Marilene De Zeeuw, klinisch psycholoog, te weinig onderzoek naar gedaan. Volgens haar is het onbekend of het schadelijk dan wel bevorderlijk kan zijn. “Er zijn in ieder geval geen argumenten tegen, mits je geen medisch trauma verwacht.”

Hoe denk jij erover?

Wij zijn benieuwd hoe jij het zou doen of hebt gedaan! Waren eerder geborenen erbij en hoe hebben ze dat volgens jou ervaren? En wat vond je er zelf van? Of moet je er juist niet aan denken om je kind(eren) om je heen te hebben als je aan het bevallen bent? Laat het weten in maximaal 400 woorden via dit formulier. Kan ook anoniem!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders. Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    Nee zeg 🙊. Zoals al gezegd; je weet nooit hoe het gaat verlopen en zelfs als je tijdens de bevalling merkt dat alles niet helemaal lekker gaat en het kind “ beter even weg kan “ terwijl het er bij mocht zijn.. dat gaat ook niet helemaal lekker vallen. Wat zou er met mama zijn? Waarom mag ik er nu ineens niet meer bij. Nee ik vind het heel onwenselijk

  • Ashleyjessy

    Nou er zijn grenzen aan wat je een kind wel/niet laat zien en meemaken.

    Mijn bevallingen zijn tot nu toe appeltje eitje geweest maar het kan zomaar anders verlopen. M’n gevoelige zoon van 10 gaat alleen maar zitten huilen en dan ga ik me daar aan irriteren, dus nee . Mits het niet anders kan omdat het te snel gaat ..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden